Zeep van de maand: Tayyibahzeep

Vanaf nu gaan we elke maand een van onze zepen uitlichten. Voor december is dat de tayyibahzeep! Goede timing, want dit zeepje doet me met zijn verwarmende kaneel- en kardemomgeuren altijd denken aan de feestdagen en warm bij de kachel zitten.

Tayyibahzeep ontstond al in de beginperiode van Werfzeep en is dus een ouwe getrouwe. Net als de naamgeefster van de zeep: Tayyibah, een vriendin van Evelien. Zij ging door de jaren heen overal mee naartoe: smeerwortels opgraven, rozenbottels plukken enzovoort. Maar ze helpt ook op markten en rijdt op verzoek van hot naar her met dozen zeep. Als iemand het verdient een zeep naar zich vernoemd te krijgen, is zij het wel!

Tayyibah (links) met het naar haar vernoemde zeepje

Een mooie bijkomstigheid is dat ’tayyibah’ in het Arabisch ‘rein’ en ‘goed’ betekent. Hieronder kijken we naar een paar van de ingrediënten, want deze zeep is niet alleen ‘rein’ en ‘goed’ vanwege de naam, maar vooral vanwege het recept.

Kaneel

Etherische olie van kaneel werkt antibacterieel, pijnstillend, verwarmend en bloedsomloopstimulerend. Kaneel bevat veel eugenol en cinnemaldehyde, en verder looistoffen en verschillende flavonoïden. De reinigende en ontsmettende werking van kaneel blijkt ook uit de plantengeneeskunde: het snijvlak van een zieke afgesneden stengel inwrijven met kaneel, helpt tegen schimmels en infecties.

Kruidnagel

Kruidnagelolie bevat veel fenolen, en wordt traditioneel gebruikt bij infecties van de huid en in de mond. Daarnaast kun je het als ingrediënt van massageolie op de maag smeren bij buikpijn, en bevordert het een gezonde spijsvertering. De aromatherapie associeert de geur van de olie, troostend en verwarmend, met reiniging en het in beweging krijgen van lichaamsenergie.

Maanzaad-scrub

Dat in beweging krijgen van lichaamsenergie wordt nog ondersteund door de scrubwerking van de zeep. We gebruiken hiervoor maanzaad: puur natuur en het zorgt voor een stevige ‘ronde’ scrub, die niet te hard is.

Al met al dus een zeep die heerlijk is voor de winter: verwarmend, troostend en het houdt je energie een beetje op peil – iets dat we allemaal wel kunnen gebruiken op koudere dagen.

Als zelf de Tayyibah-zeep een keer wilt proberen: hier kun je hem kopen!

 

 

Reacties

4 reacties op “Zeep van de maand: Tayyibahzeep”

 1. Het zeepboek, een prachtig mooi naslagwerkboek! Super
  Marion

  1. Evelien

   Dankjewel!

 2. Tayyibah Joemmanbaks

  Wat een eer om in deze donkere maand in het zonnetje gezet te worden. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik het met alle liefde doe. Het is geweldig om de reis van Werfzeep van zo dichtbij mee te maken, met als klap op de vuurpijl het boek. Een van de uitspraken die ik deed (in mijn enthousiasme en een tikje emotioneel) bij het doorbladeren was: ‘ Kijken naar mooie dingen is goed voor de ziel.’

  1. Rinske

   Wat een mooie woorden Tay…en heel waar <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *