Voordat ik bij Werfzeep werkte, las ik in het Zeepboek over etherische vetiverolie. Het zou een goede en rustgevende invloed hebben op de gevoelige huid. Door deze informatie ben ik toen snel een stuk vetiverzeep gaan kopen, zonder ook maar iets te weten over de geur…
Vervolgens werd ik elke keer vrolijk als ik mijn badkamer binnenkwam, want daar lag mijn geurige stuk vetiverzeep! De badkamer rook helemaal diep rook- en houtachtig; een heerlijk zware geur. Ook in gebruik is de zeep lekker verzachtend. En mijn huid? Vooral van mijn handen is mijn huid veel sterker geworden sinds ik ze bijna alleen nog maar met Werfzeep was.
Aangenaam aards aroma
De aardse en verwarmende geur van de zeep komt tot stand door een melange van etherische oliën van ceder, patchouli, kurkuma, elemi en, uiteraard, vetiver.
Geen vetiverzeep zonder etherische olie van de vetiverplant, een Indiase grassoort. De geur van deze olie is diep, rokerig en exotisch. Etherische vetiverolie is een zogenaamde basisnoot. Deze noten maken een geurmelange intenser en ze vervliegen nauwelijks. De geur blijft dus lang en intens hangen. In Indonesië wordt vetiverolie ook wel de ‘olie van de kalmte’ genoemd, omdat het ontspannend, verwarmend en balancerend werkt. Daarnaast heeft de olie dus een rustgevende invloed op de huid en wordt het in de aromatherapie gebruikt bij huidinfecties of –irritaties, eczeem of acne.
Nog meer huidvriendelijkheid komt van de etherische olie van ceder. Ook ceder werkt rustgevend bij acne of eczeem. Verder werkt het ontstekingsremmend, jeukstillend en pijnverminderend. Ceder ruikt zoet, droog en houtig, en heeft een verwarmende en opwekkende werking. De etherische cederolie die wij gebruiken is biologisch en wordt gedestilleerd uit zaagsel wat overblijft uit de houtindustrie. De bomen die hiervoor worden gebruikt, komen van officiële percelen voor houtkap.
Vervolgens versterken we de geur van cederhout nog met etherische olie van patchouli. Deze lijken qua geur heel erg op elkaar, alleen blijft de zoete, rijke en aardse geur van patchouli langer hangen. Patchouli heeft ook nog eens fijne eigenschappen voor in een zeep. Zo werkt het ontsmettend, versterkend, bacteriedodend en brengt het verlichting bij huidaandoeningen.
Voor nog meer aardse, pittige warmte voegen we etherische kurkuma-olie toe. Deze olie kan pijnlijke spieren verlichten en werkt als antioxidant. Verder heeft de olie ontstekingswerende, wondhelende en bloedzuiverende eigenschappen.
Hars als geurversterker
Het aromahoofdstuk sluiten we af met elemi. Van deze boom gebruiken we de hars en de etherische olie. De hars vangt geur en houdt deze vast met haar fixerende eigenschappen. Het ruikt warm, kruidig en citrusachtig, maar de geur is niet uitgesproken sterk.
De etherische elemi-olie wordt uit de hars gewonnen. Het ruikt als een combinatie van honing, citroen en zwarte peper: houtig, harsachtig, kruidig en zoet. Elemi werkt weerstandversterkend en verlichtend bij reumatische pijnen. Het kan ook goed gebruikt worden bij verlichting van chronische huidaandoeningen. Het ruimt je hoofd op en werkt ontspannend.
Betoverende tint
De kleur van deze zeep is gebaseerd op de wikkel. De vetiverzeep was ooit bruin, maar is door een geniale ingeving van Laurens in een mooi nieuw jasje gegoten. Het antraciet van de wikkel vonden we namelijk heel goed passen bij het aardse en warme van de zeep; en zo werd de vetiverzeep ook antracietgrijs. Die kleur maken we met actieve kool, ook wel actieve houtskool of activated carbon genoemd. Actieve kool wordt al eeuwenlang gebruikt, voor bijvoorbeeld reiniging of ontgifting. Het kan goed vuiltjes uit je poriën absorberen en wordt daarom ook veel gebruikt voor de behandeling van onzuiverheden. Én het geeft de zeep een prachtige diepe kleur. Hieronder zie je het betoverende mengproces.
Dit bericht op Instagram bekijken
Als je op zoek bent naar een heerlijk verwarmend, aards geurend en ontspannend stuk zeep, zit je met de vetiverzeep helemaal goed! Je vindt de vetiverzeep in onze webshop.
Geef een reactie