Zeep van de maand: ylang ylangzeep

Yes, ik (Hadassa) mag een blog schrijven over één van mijn favoriete zepen: de ylang ylangzeep! Deze zeep met zoete, tropische geuren neemt je elke douchebeurt even mee op vakantie.

Deze zwoele, weelderige zeep kan me met haar rijke geur helemaal naar een tropisch oord voeren (of, wat dichterbij huis, naar een lekker geurend tuincentrum). Een combinatie van etherische oliën van roosgeranium, palmarosa, ylang ylang en benzoëhars, cistushars en vanille maakt de geur van de ylang ylangzeep zo heerlijk zoet en luxueus. In deze blog kijk ik naar de achtergrond van die ingrediënten, en waarom ze zo goed zijn voor je huid en humeur.

Bloem der bloemen

Ylang ylang is een bloem van de cananga boom, die zelf ook wel ylang ylang wordt genoemd. Hoewel de bloem zelf niet spectaculair ruikt, is de etherische olie die eruit komt dat wel. Deze olie wordt veel gebruikt in de parfum- en zeepindustrie. Etherische olie van ylang ylang ruikt zwaar en zoet, met een vleugje bloemig. Het heeft iets weg van hyacint, neroli en jasmijn, het wordt ook wel eens ‘the poor man’s jasmine‘ (jasmijn voor de arme) genoemd.

De ylang ylangbloem wordt in de Filipijnen en Indonesië vaak gebruikt als versiering bij feestelijkheden, als afwering van kwade geesten bij begrafenissen en als persoonlijke versiering. Verder worden de bloemen soms uitgestrooid op het bed van pasgetrouwde koppels, omdat het wordt gezien als afrodisiacum. Van de bloemen wordt ook wel thee getrokken, die als liefdesdrank wordt beschouwd. Het is een bloem met veel liefde in zich!

De etherische olie zou antidepressieve en rustgevende kwaliteiten hebben. Ze werkt pijnstillend, stimulerend en ontspannend, harmoniseert en brengt in evenwicht. Ook voor de huid is de olie rustgevend, het wordt toegepast bij eczeem, acne en jeuk bij insectenbeten. Vanwege al deze goede eigenschappen wordt de ylang ylang soms ‘de bloem der bloemen’ genoemd, een terecht compliment.

Harsen (niet het werkwoord)

Aan de zeep worden twee harsen toegevoegd: benzoëhars en cistushars. Deze worden allebei opgelost in castorolie (niet samen), zodat ze dunner en beter handelbaar zijn.

Benzoë is de hars van de boomsoort Styrax. Het wordt veel gebruikt in de parfumerie en als smaakstof. Het heeft een zachte vanille-achtige geur. Benzoë werkt verzachtend en verwarmend, het is vochtinbrengend en brengt comfort. De geur zou, volgens de Chinezen, de mens in harmonie brengen met de natuur en de kosmos. Benzoë werd ook gebruikt in rookrituelen voor onbeantwoorde liefdes.

Cistushars wordt ook wel labdanum genoemd en wordt heel veel in zepen en parfums gebruikt. De geur is warm honingzoet, kruidig en houtachtig. In oude samenlevingen werd de hars erg gewaardeerd om zijn rustgevende werking. Cistushars heeft verwarmende, kalmerende, zuiverende en antiseptische eigenschappen.

Een vleugje vanille

Voor nóg meer tropische warmte voegen we ook nog bourbon vanille toe aan de ylang ylangzeep. We maken een maceraat door wat vanillestokjes in een pot met castorolie te doen en dit een paar weken te laten trekken. Op de kleine foto links kun je zien hoe mooi dat eruit ziet.

De vanilleboon wordt vooral gebruikt als specerij. Het is na saffraan de duurste specerij in de wereld. De boon is de vrucht van een klimmende orchidee. Veel volkeren kennen deze orchidee als het symbool van de seksualiteit. De bloemen van de orchidee bloeien maar één dag, en uit deze bloemen groeien de peulen. Vanille heeft een verzachtende en kalmerende werking.

Eind goed, al goed

De geurmelange wordt afgemaakt met etherische oliën van roosgeranium en palmarosa.

In roosgeranium vind je een zoetkruidige rozengeur. De etherische olie werkt antiseptisch, antidepressief, samentrekkend en wondgenezend. Het helpt bij het vinden van de balans in ons hormoonsysteem en emoties.

Palmarosa is een grassoort die lekker tropisch fruitig en rozig ruikt. De geur is zoet en bloemig en lijkt op geraniumroos en gedroogd gras. Palmarosaolie heeft antiseptische, hydraterende en rustgevende eigenschappen.

De ylang ylangzeep is niet af zonder mooie swirl. Deze maken we met annatto. Als je de zaden van de orleaanboom maalt, krijg je het rode annattopoeder. Deze stof wordt vooral gebruikt als kleurstof, bijvoorbeeld om kleding te kleuren, maar je kunt er ook zeep mee swirlen. Met biologisch annattopoeder maken we een prachtige subtiele swirl in de zeep.

Wil jij ook een tropisch oord maken van je badkamer? Je vindt de ylang ylangzeep in onze webshop.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *