Evelien plukt jasmijn voor zomerzeep! Werfzeep

Zeep van de maand: zomerzeep

Met de langste dag van het jaar achter de rug is de zomer weer ingegaan! En wij hebben onze lentezeep dus ook weer omgetoverd tot zomerzeep. Onze zomerzeep is een heerlijke zwoele zeep, met de geur van bosjasmijn en een grondige scrub van zeezout.

Elk jaar trekken we in het late voorjaar weer het Wickenburghse bos in: daar geurt het eind mei ruim twee weken intens naar bosjasmijn. Dit jaar waren het Sephora en Evelien die net voor de avond – wanneer de geur het sterkst is – hun neus volgden het bos in.

Werfzeep bosjasmijn zomerzeep

 

Sephora plukt jasmijnbloesem op Landgoed Wickenburgh - Werfzeep

 

Evelien plukt jasmijn voor zomerzeep! Werfzeep

Elk jaar is het plukken van de bosjasmijn weer een evenement: we gaven zelfs weleens een heel jasmijnfestijn.

Bosjasmijnolie verwerken we het hele jaar door in onze oryza en zomers vind je het is in gedestilleerde vorm terug in de zomerzeep.

Sephora helpt Evelien steeds vaker met de bospluk en zij houdt tegenwoordig ook de voorraad bij. Momenteel hangt de opslag weer vol met bossen ginkgo, brandnetel, Oost-Indische kers en helichrysum. De jasmijn hebben we direct tot oliemaceraat verwerkt en gedestilleerd tot hydrolaat.

 

 

Jasmijnoogst! - Zeepboek - Werfzeep

 

Jasmijn destilleren in de alambiek - Werfzeep - Zeepboek

Dat kun je zelf ook doen! Evelien is zo verzot op de geur van bosjasmijn dat ze er een heel hoofdstuk in het Zeepboek aan gewijd heeft. Er staat zelfs in hoe je, bij gebrek aan een alambiek, met een keukenwok je eigen hydrolaat kunt maken. En achterin staat een recept voor jasmijnazijn, ook superzomers en heerlijk over je salade.

Jasmijn hoofdstuk - Zeepboek - de keuken van Werfzeep

 

Jasmijnzeep hoofdstuk - Zeepboek - de keuken van Werfzeep

Het zeeprecept uit het boek bevat ook zeezout! Wel houdt daar de vergelijking op, want het boekrecept is een panswirl en bevat ook andere oliën. Maar voor wie geen zin heeft in zelf zeep maken, is de zomerzeep dus wellicht een leuk initiatief.

Werfzeep seizoenszeep zomerzeep

Nieuwsgierig geworden na dit verhaal? De zomerzeep is hier te koop.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *