Zeep van de maand: citruszeep

Geplaatst op

Geplaatst in

Deze maand aandacht voor onze allerzonnigste zeep, citruszeep.

Voor mij, Rinske, was deze zeep in eerste instantie een ondergeschoven kindje. De zepen met speciale swirls en zelfgemaakte maceraten vond ik veel spannender. Zo kon het gebeuren dat ik, ondanks dat ik drie jaar bij Werfzeep werk en al tientallen zeepjes heb versleten, pas kort geleden de citruszeep probeerde. En dat was een ontdekking!

Werfzeep_citruszeep

De zon in een zeep

Het eerste dat me verraste is de geur. Logisch natuurlijk: de citruszeep is één van onze zepen die het moet hebben van het unieke, zonnige geurprofiel, in tien jaar gefinetuned door Evelien. Oorspronkelijk had ik denk ik (nog) niet door hoeveel geur kan doen. Maar wat een verrassing! Ik word écht vrolijk van deze zeep.

Opbeurende oliën

Een ‘montere, verfrissende geur’, zo omschrijven wij de citruszeep op de productpagina. Dat klopt dus, en dat komt door de mix van citrusachtige etherische oliën: citroen, grapefruit, sinaasappel, limoen en bergamot, aangevuld met een beetje citroengras.

werfzeep_citruszeep-in-tanzania!
Een citruszeepje dat met Evelien meemocht naar Tanzania, tegen een achtergrond van de citrus die erin zit!

Veel citrusoliën worden omschreven als opbeurend en verfrissend. Sinaasappelolie bijvoorbeeld. Met zijn heerlijke opwekkende en verfrissende geur is dat net de zon in een flesje. Sinaasappelolie bestaat voor het grootste deel uit D-limoneen. Dit D-Limoneen heeft een heel typische, herkenbare sinaasappelgeur en -smaak. Het helpt tegen nervositeit en gebrek aan eetlust.

Werfzeep_citruszeep

Ook limoenolie wordt omschreven als ‘opbeurend en rustgevend’. En bergamotolie kan helpen tegen depressieve gevoelens, je zelfvertrouwen een boost geven en helpen bij zelfexpressie (bronnen: NHR Organic Oils website (onze leverancier), en het Groot Handboek Van Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst).

Zelf ben ik altijd voorzichtig met dit soort claims, maar ik kan absoluut onderschrijven dat het gewoon heel fijn is om deze zeep te gebruiken. Ik ben dat steeds meer gaan zien als een klein, meditatief moment. Natuurlijk slaat niet je hele dag om, alleen door je in te zepen – maar even helemaal opgaan in een moment voor jezelf, je omringen met geur en observeren wat het met je doet…dat maakt echt een verschil. En als stresskip die vaak te druk is om te mediteren, is dit een fijne manier om een moment van aandacht en plezier te creëren voor mezelf.

Zachte basisvetten

Wat me ook verraste is hoe ontzettend zacht de citruszeep is. Natuurlijk zijn al onze zepen zacht voor de huid, maar ik had citrus geassocieerd met een iets straffere zeep. Maar nee! Ik was er nu al weken mijn handen mee thuis, en ze blijven zacht en verzorgd. Dat is ook niet zo gek als je kijkt naar het hoge aandeel olijfolie en cacaoboter in het recept. Olijfolie verzeept over het algemeen tot zachte zeep, en dat is hier ook zo, al schuimt de citruszeep wel voldoende om lekker te werken als handzeep. De cacaoboter levert een romig, verzorgend effect op, dat voel je ook echt terug in het gebruik.

Werfzeep_citruszeep_annatto

Hartverwarmende kleur

Tot slot vind ik ook de kleur van de zeep heel aantrekkelijk: een diep oranje waar je gelijk vrolijk van wordt. De kleur van de citruszeep komt van annattozaadjes. Die laten we een tijdje trekken in olijfolie, vervolgens wordt de olie gezeefd en is dan dieporanje van kleur.

werfzeep-citruszeep-makenHierboven zie je hoe het annatto-extract bij het zeepbeslag in de pan wordt gevoegd. Dit geeft de zeep zijn uiteindelijke zonnige tint. En dat past dus heel goed bij het karakter van de zeep. Een nieuwe favoriet, die ik zeker vaker in de douche ga leggen voor wat instant vrolijkheid!

Werfzeep-Citruszeep-1

Ben je na dit verhaal nieuwsgierig geworden naar de citruszeep? Hij is hier te koop.

De productfoto’s en de ‘annattofoto’ in deze blog zijn gemaakt door Laura de Rijk.