Zeep van de maand: oryzazeep!

Geplaatst op

Geplaatst in

Oryza is een subtiele maar rijke zeep, die zijdezacht werkt op je huid. De zeep geurt friszoet en zwoel naar jasmijn en bergamot. Ook de rijstmelk die erin zit maakt de oryzazeep bijzonder. Tijd om deze zeep met stille kracht in het zonnetje te zetten!

Je hebt het misschien al vaker op onze website gelezen, maar vrijwel alle ingrediënten die in onze zepen zitten, kun je eten. De olijfoliezonnebloemoliekaritéboterkoffiehaver en ga zo maar door; allemaal zijn ze van food grade kwaliteit. Zo ook onze bio-dynamische rijst.

Rijstmelk

Oryza bevat rijstmelk en heeft hier haar naam aan te danken (de botanische naam voor rijst is Oryza sativa). Deze rijstmelk maken we in huis, door bio-dynamische basmatirijst van Odin de Nieuwe Band te blenden met water. De melk is heel rijk aan voedingsstoffen en mineralen, die goed zijn voor je huid. En je kunt hem dus ook opdrinken: Anne-Fleur schreef een blog over hoe je deze rijstmelk thuis zelf kunt maken.

Zeepmaken - rijstmelk voor oryzazeep wordt in pan gegoten - Werfzeep
Werfzeep: Zeep maken met rijstmelk voor de oryzazeepIn het atelier gebruiken we de rijstmelk natuurlijk puur als zeepingrediënt. We blenden rijst met water en zeven dat daarna, om de resulterende rijstmelk bij de zeep te kunnen voegen.

Omdat de rijstmelk water bevat, voegen we het toe aan de loogoplossing voor de zeep. Die loogoplossing giet je daarna – als alles goed is afgekoeld! – bij je pan met vetten, zodat het verzepingsproces kan beginnen. Zeepmaak-weetje: extracten op basis van water voeg je altijd toe aan je loogoplossing (die immers ook water bevat). Extracten op basis van olie voeg je toe aan de vetten, of aan je pan zeep.

Extracten en verzeping

De volgende stap in het proces is om het kleurextract te maken. We laten gemalen meekrapwortels en gemalen annattozaadjes trekken in zonnebloemolie, voor een warm extract (‘maceraat’) dat een subtiel warme kleur geeft aan de uiteindelijke zeep.

Werfzeep_oryza_kleurextract

Dit kleurextract mengen we met de zeep in de pan.

Werfzeep_zeepmaken_extract

Subtiele geur

Dit punt in het zeepproces is ook het moment voor het toevoegen van het geurmengsel. Geur is voor elke zeep belangrijk, maar bij deze zeep maakt de geur hem echt helemaal af. De subtiele jasmijn- en bergamotoliën benadrukken het rijke, mysterieuze karakter van de oryzazeep: niet opdringerig, maar hoe langer je eraan ruikt, hoe lekkerder!

En het eindresultaat: een bijzondere zeep, natuurlijk in een mooie wikkel van Studio Vrijdag en gefotografeerd door onze Laura van Studio De Rijk.

Werfzeep_oryzazeep

Wil je Oryza zelf proberen? Je vindt ‘m hier!

Bonus: Charlotte maakte deze prachtige reel, waarin het hele proces nog een keer voorbij komt.