Werfzeep winterzeep houtskool jeneverbes

Zeep van de maand: winterzeep

Het is inspirerend om met de seizoenen te leven en werken als zeepmaker. Tenslotte zijn er in elk seizoen andere planten en natuurlijke ingrediënten beschikbaar. En vaak passen die heel goed bij wat je huid op dat moment nodig heeft. Daarom dit keer aandacht voor onze winterzeep.

Werfzeep-sneeuw_blad

Winter

De winter associeer ik (Rinske) met een ingekeerd seizoen. De uitbundige oogsten van de herfst zijn achter de rug, de eerste bloesems en jonge scheutjes moeten nog komen. Al zijn sneeuwlandschappen zoals hierboven er al jaren niet meer bij in ons bos; nog steeds neemt de natuur in de winter een welverdiende rustpauze voor alles opnieuw begint. Ook voor mensen is het een moment waarop alles even stil lijkt te staan.

Een seizoen waarin je wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Je huid, omdat die vaak wisselt tussen de kou buiten en verwarmde ruimtes binnen, en vaak ook je humeur. Daar hebben we geprobeerd op in te spelen met onze versterkende, diepreinigende winterzeep.

Werfzeep winterzeep houtskool jeneverbes
foto: Anja den Hertog

Winterzeep: jeneverbesolie, lijnzaadscrub en actieve houtskool

Onze winterzeep is deze winter een lekker robuuste, donkere scrubzeep met houtskool en gemalen lijnzaad. Hij ruikt naar jeneverbes, venkel, kurkuma, citroengras, ceder en wortelzaad.

Jeneverbesolie is een fijne etherische olie, die wordt gewonnen uit bessen van de jeneverbes, een groenblijvende conifeer. Het zijn eigenlijk geen echte bessen, maar de zaadschubben van de vrouwelijke jeneverbesstruiken, die zogenaamde ‘kegelvruchten’ vormen. De bessen zijn een echt winteringrediënt: je kunt ze oogsten in de late herfst en dan laten drogen. Van oudsher worden ze gebruikt in aromatische, versterkende wintergerechten, zoals stoofpotten.

Werfzeep_winterzeep_bessen

Etherische olie van jeneverbes is ontstekingswerend, pijnstillend en ontsmettend. Daarnaast werkt het verwarmend, spierontspannend, en bevordert het de afvoer van afvalstoffen onderhuids. Fijn voor je winterlichaam en -geest.

In de volksgeneeskunde lees je die reinigende werking trouwens terug: men beschouwde de jeneverbes als een magisch kruid en gebruikte het om duivels, kwade geesten en wilde dieren te weren. Grappig om te zien dat er vaak een verband is tussen oude volkswijsheden en door de wetenschap aangetoonde effecten: zo heeft terpineen-4-ol, een belangrijk bestanddeel van jeneverbesolie, een bewezen desinfecterende werking.

Werfzeep_winterzeep_lijnzaad

foto: Anja den Hertog

Geurmengsel: winteroliën

Niet alleen jeneverbesolie is een specifieke ‘wintergeur’. Bij het samenstellen van het geurmengsel lieten we ons sowieso inspireren door het seizoen. En zoals we in het zeepboek beschrijven: in de winter gebruik je gedroogde ingrediënten óf graaf je ze uit de grond op.

Wortel– en venkelzaad kun je allebei oogsten in de late herfst, waardoor de gedroogde zaden in de winter klaar zijn om te verwerken tot etherische olie. Zeker in het geval van wortelzaadolie is dit ook nog behulpzaam voor je winterhuid: deze olie bevat veel antioxidanten. Deze, vooral vitamine A (carotenoïden), helpen de huid sterk en glad te houden. Ook beschermt wortelzaadolie tegen veroudering en rimpelvorming, onder andere door te helpen beschermen tegen ultraviolette straling.

Etherische olie van kurkumawortel werkt antiseptisch en ontstekingswerend. Daarnaast heeft de olie en heerlijk pittige, warme en aardse geur, die goed past bij een winterzeep.

Werfzeep_zeeppan_winterzeep

Diepe reiniging en milde scrub

Tot slot gebruikten we actieve houtskool en een lijnzaadscrub om de grondig reinigende werking van de winterzeep compleet te maken.

Actieve houtskool kan veel andere stoffen aan zich binden, en werkt daardoor diepreinigend. Op je huid helpt actieve houtskool onzuiverheden aan te pakken. De lijnzaadscrub ondersteunt daar verder bij. Gebroken lijnzaadkorreltjes zorgen voor een fijne, diepe scrub, die overigens mild genoeg is om op je gezicht te gebruiken.

Dit alles samen helpt je huid om beter bestand te zijn tegen de winter. Uitdrogende ruimtes waar de verwarming hard aanstaat, irritaties door het gebruik van vette crèmes, enzovoort.
Zo kun je dus zelfs in het seizoen waarin er de minste verse planten te oogsten zijn, werken met passende ingrediënten, en zo je huid beschermen met de kracht van de natuur!

Wil je na dit verhaal ook douchen met zo’n huid- en hartversterkende zeep? Je vindt ‘m hier.

seizoenszeep-winter-van-bos-tot-bad
foto: Laura de Rijk

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *