Zeep vol lavendel | het maakproces

Geplaatst op

Geplaatst in

Lavendel werkt enorm rustgevend. Dat merken we meteen bij het maken van deze zeep, maar ook als we na een lange dag onder de douche stappen met een stuk lavendelzeep. Het reinigt lichaam en geest. Door de hoge concentratie esters werkt de geur ontspannend. Hoog tijd om een nieuwe batch verse lavendelzeep te maken!

Etherische olie van lavendel

De geur van onze lavendelzeep komt volledig van etherische lavendula angustifoliaolie. Deze klassieke lavendel groeit van nature op Zuid-Europese droge, kalkrijke grond. Zo ruikt lavendel frisser dan haar zoetere gecultiveerde zusje lavandin.

Het proces in vogelvlucht:

Ruim tien kilo oliën en boters gaan in de pan: cacaoboter, olijfolie, kokosolie en later ook nog arganolie. - Werfzeep

Verzorgende oliën zijn de basis van lavendelzeep

Ruim tien kilo oliën en boters gaan in de pan: cacaoboter, olijfolie, kokosolie en later ook nog arganolie. De oliën maken de zeep erg verzorgend voor je huid.

Lavendel bloemetjes vlak voor het opgieten van de lavendelzeep. - Werfzeep

Lavendelbloemetjes toevoegen

Vlak voor het opgieten gaan de gedroogde lavendelbloemetjes erdoor. De bloemetjes die we gebruiken voor onze zeep komen uit onze eigen biologische zeepkruidentuin.

We kleuren lavendel zeep paars met een natuurlijke kleurstof, namelijk gedroogde alkanetwortel. - Werfzeep

Tot slot het kleuren van de lavendelzeep

We kleuren lavendelzeep paars met een natuurlijke kleurstof, namelijk gedroogde alkanetwortel. Wortels van de alkanetplant (Alkanna tinctoria) geven een wijnrode kleur af die tijdens het zeepproces diep lavendelpaars wordt. Hierboven zie je het resultaat van Marjoleins marmerkunsten.

De mal met verse zeep verdwijnt een nacht onder dekens om goed te kunnen verzepen. De volgende dag is de zeep hard en klaar om te worden gesneden.

Groot blok van onze lavendelzeep - Werfzeep

Drogen en rijpen van de zeep

Zie hier: het geloste zeepblok! Goed voor 150 stuks lavendelzeep.

Het rijpen van onze zeep vol lavendel - Werfzeep

Na vier weken rijpen in de droogkast zijn de zepen klaar om verpakt te worden. Vervolgens vertrekken ze naar de inpakwerkplaats van Wij aan de Werf. Daarna zijn ze dan eindelijk écht klaar voor de badkamer.