boerenjasmijn plukken

Jasmijn plukken tijdens het jasmijnfestijn

Afgelopen vrijdag organiseerden we het jasmijnfestijn in het Wickenburghse bos. De jasmijn stond prachtig in bloei en met een groepje zeepmakers, vrienden en vaste klanten vanuit de nieuwsbrief hebben we in de avond boerenjasmijn geplukt en meteen gedestilleerd. Het was een zeer geslaagde avond! 

Jasmijn plukken in Wickenburghse bos - Werfzeep

Eten in de bostuin

Voordat we de jasmijnstruiken opzochten, aten we eerst met zijn allen in de bostuin aan de lange tafel. Laurens had Pugliaanse pasta gemaakt, alles was plantaardig en héél erg lekker.

Jasmijn plukken in Wickenburghse bos, maar eerst dineren - Werfzeep

Jasmijn plukken

Daarna trokken we het bos in. De jasmijnstruiken staan hier zal zo lang, soms staan ze zoet geurend naast het pad maar soms ook best verstopt aan verdwenen paden uit vroeger tijden.

Jasmijn plukken in Wickenburghse bos - Werfzeep

Jasmijn plukken in Wickenburghse bos - Werfzeep

Jasmijnbloesem - Werfzeep

Jasmijn plukken in Wickenburghse bos - Werfzeep

Het was verschrikkelijk mooi weer, meteen gezellig en de bloesems geurden zó lekker… Kortom, het was ontzettend leuk!

Wilde jasmijn in Wickenburghse bos - Werfzeep

Jasmijn plukken in Wickenburghse bos - Werfzeep

Jasmijnbloesem plukken in Wickenburghse bos - Werfzeep
En langzaam maar zeker werden de manden voller.

Jasmijn plukken in Wickenburghse bos - Werfzeep

Ganzen in het Wickenburghse bos - Werfzeep

Ganzenbaby’s

En toen we bijna overal geweest waren, nota bene nèt nadat Anne-Fleur een grapje maakte over ganzenbaby’s, kwamen zomaar vanuit de bosjes een paar ganzen met baby’s even gedag zeggen! Best bijzonder, want we waren met een aardig grote groep. En zo dichtbij heb ik ze met hun kroost nog nooit gezien.

Jasmijn plukken en destilleren- Werfzeep
Eenmaal terug in de tuin konden we de alambiek vullen met ontelbaar veek jasmijnbloesems.
Jasmijn destilleren - Werfzeep
Al die jasmijn, daar krijg je toch gewoon geen genoeg van zo mooi?
jasmijn destilleren - Evelien steekt de ketel aan - Werfzeep
De alambiek was tot de nok gevuld met die prachtige bloesems.

Tijd om de deksel erop te plaatsen en het vuur eronder aan. Want het gaat uiteindelijk allemaal om zomerzeep met jasmijnbloesemhydrolaat!

Wickenburghse bos - hout hakken - Werfzeep
Ondertussen staken Fedde, Stef en Johan het kampvuur aan.

‘Vele handen…’

Ik weet niet of iedereen het net zo heeft ervaren als ik maar de uitdrukking ‘vele handen maken licht werk’ ging behoorlijk goed op! Normaal is het plukken zo’n beetje een dagtaak, maar nu met de hele groep hadden we binnen twee uur een ketel vol bloemen, een knapperend vuur én lekkere bladerdeeghapjes voor erbij! Want terwijl we het water in de alambiek aan de kook brachten maakten Tayyibah en Rachel superlekkere rolletjes met brandnetelpesto (uit het bos natuurlijk!). En voor dit verslag maakte Laura deze mooie foto’s.

Avond bij ons boshuisje in Wickenburghse bos met kampvuur - Werfzeep

Kampvuur in Wickenburghse bos - Werfzeep

Jasmijnhydrolaat - Werfzeep

Jasmijn hydrolaat

Tegen middernacht hadden we vier liter geurig hydrolaat afgetapt, genoeg voor de plannen die ik ermee heb. Tot mijn verrassing rook ik meteen de jasmijngeur al terug! Twee jaar geleden moest het bloemenwater eerst een maand in de koelkast staan om zich te ontwikkelen tot hemelse jasmijn, want bij het destilleren zelf rook het toen eerder naar nat gras. Dat was ook nog niet met de alambiek gestookt maar met de wok-methode, misschien dat dat ermee te maken heeft.

Maar nu rook het dus meteen al lekker! Toch zet ik ze nog even een paar weken koud om wat te rijpen, en ga er dan mee aan de slag voor de volgende seizoenszeep. Tegen de tijd dat die er is zal ik het hier laten weten. Nog even geduld…

N.B. de zeep is klaar en je vindt hem hier!

Reacties

3 reacties op “Jasmijn plukken tijdens het jasmijnfestijn”

  1. Marie Janke Damoiseaux

    Wat een leuke avond was het! De avondlucht was gevuld met de zwoele lucht van de jasmijn, en het zonlicht speelde door de blaadjes van de bomen, heerlijk! Er gaat niks boven de geur van jasmijn, intens gelukkig wordt ik er van. Wat ben ik benieuwd naar de zeep, kan niet zijn dan dat ie verrukkelijk wordt! Heerlijk gegeten en gelachen rond het kampvuur terwijl de destilleerketel zachtjes aan het pruttelen was. Bedankt!

  2. * E

    Via een lieve vriendin kwam ik terecht bij het Jasmijnbloesemfestijn. Ik vond het erg inspirerend te zien en ervaren hoe Evelien en Laurens met Werfzeep de ambachtelijke traditie van zeep maken eigen wijs leven geven. Deze avond in vorm van het gebruik maken van lokale jasmijnbloemetjes eigenhandig geplukt en gedestilleerd. Het was een zeer gastvrije avond met heerlijk verse lekkernijen, lieve mensen en een zomerse avondbries van creativiteit, geurende jasmijnknopjes en dialoog met het bosleven en met elkaar. Merci voor deze fijne samenkomst! liefs.

  3. Sarah

    Dank voor jullie onvoorwaardelijk gulle feest- en eetavond. Zo lekker eten, en na afloop van het plukken nog allerlei ovenhapjes! Het was een kleine oase, zo tussen de enorm hoge bomen struinen en jasmijn plukken. Het destilleerproces in die interessante koperen ketels en buizen. Ik mail snel mijn foto’s naar je Evelien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *