Laatste oogst van het jaar

De laatste ingrediënten die we voor de winter nog wilden oogsten staan in de Botanische Tuinen! En dus trokken Sephora en ik er vorige week naartoe. Het ging ons met name om papyrus, voor in de Botanische Tuinenzeep  № I met mirte en papyrus.

werfzeep papyrus Evelien oogst papyrusstengels in de botanische tuinen

Hoe het begon

Naar aanleiding van onze crowdfunding benaderde Akkie van de Botanische Tuinen Utrecht ons, in 2016 was dat alweer, of we wilden samenwerken. Deze kruisbestuiving gingen we graag aan! En zo ontstonden in de loop van de tijd drie unieke Botanische zepen, met papyrus, mirte, laurier, ceder, verbena en bergamot. (Je vindt ze allemaal hier.)

werfzeep - tuinman ivo in de botanische tuinenTuinman Ivo is ons vaste aanspreekpunt in de Tuinen. Hij geeft altijd een seintje wanneer het moment is aangebroken om bepaalde ingrediënten te oogsten (en denkt ook mee over welke nieuwe soorten geschikt zouden kunnen zijn voor een nieuwe zeep!). In zo’n bijzondere tuin met een publieke functie heb je natuurlijk niet alleen te maken met ultieme oogstmomenten, maar ook met bezoekers die er geen last van mogen krijgen.

Het ideale oogstmoment voor papyrus is steevast oktober: dan staan de papyrusstengels nog ontzagwekkend prachtig en diepgroen omhoog, maar is de zomerdrukte al achter de rug. (Helaas was het dit jaar, tenminste de keren dat wij er waren, steeds behoorlijk uitgestorven…)

 

werfzeep papyrus Evelien oogst papyrusstengels in de botanische tuinen

werfzeep papyrusstengels oogsten in de botanische tuinen

Dit keer mochten we voor het eerst zélf de papyrus snijden! Een feestelijk moment! Dus hup die papyrus-pit in en voorzichtig snijden, zo, dat het bijna niet merkbaar is (ook al is er niet veel bezoek momenteel, het is toch een fijn idee dat onze oogst de plant niet berooid achterlaat).

Als je meer wilt lezen over onze samenwerking met de Botanische Tuinen dan kan dat hier, in het overzicht van alle blogs die we erover hebben geschreven!

De papyrusstengels hangen inmiddels te drogen in onze gloednieuwe ingrediënten-droogkamer (hierover snel meer!).

werfzeep papyrus botanische tuinenzeep

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *