Plukverslag Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

De zon scheen door de heiige wolken toen Mercedes, Imke en Emma op pluktocht gingen bij de Botanische Tuinen in Utrecht. Je voelde in de lucht dat de herfst in aantocht was, we genoten van het laatste staartje van de zomer. Tuinder Merel ging gezellig mee om ons te helpen plukken, het is namelijk alleen toegestaan om iets te plukken met toestemming of als tuinmedewerker van de Botanische Tuinen. Het is al bijna 10 jaar geleden dat we de eerste zeep met ingrediënten uit de Botanische Tuinen Utrecht hebben gemaakt. We nemen je in deze blog mee op plukpad.

Blij met bergamot

Wanneer je de bergamot (Citrus bergamia) ziet, is het een puik boompje. Merel zocht een aantal mooie bladeren uit. De Botanische Tuinen II-zeep bevat zelfgestookt hydrolaat van bergamotvrucht en -blad. Als je bergamot nog niet kent van onze bloesemzeep, citruszeep en oryza, ken je deze klassieke parfumolie misschien wel van Earl Grey thee. Net zoals de meeste citrusolieën werkt de geur van bergamotolie opbeurend. Voor de huid werkt het verfrissend en ontsmettend.

Frisse citroenverbena

Deze plant geurt je tegemoet met z’n opwekkende karakter. Het ruikt natuurlijk citroenig, maar het is ook zoeter en kruidiger dan citroen. Citroenverbena (Verbena officinalis) komt oorspronkelijk uit Chili en is niet erg winterhard. Van de citroenverbena maken we eerst hydrolaat en etherische olie, wat we vervolgens samen met de bergamot verwerken in de Botanische Tuinenzeep II. Ben je benieuwd naar op welke manier we de citroenverbena en bergamot in onze zeep verwerken? In deze blog zie je hoe we een hydrolaat destilleren met onze alambiek.

Mirte als muze

De mirtestruik (Myrtus communis) was toe aan een knipbeurt. Deze plant hoort net zoals de laurier en eucalyptus bij de mirtefamilie. Tuinder Merel vertelde hoe je de plant het beste kan snoeien en Mercedes hield ondertussen het plukgewicht goed in de gaten. Het is belangrijk om met respect voor de natuur te plukken, dus we willen daarom niet te veel planten meenemen. Mirte heeft een ontstekingsremmende werking door de vele antioxidanten die het bevat. Daarnaast wordt de etherische olie van mirte vaak gebruikt in traditionele geneeskunde om ademhalingsproblemen te verlichten.

Tot slot: de papyrus

Je waant je in Egypte als je deze majestueuze papyrus ziet groeien. Deze plant (cyperus papyrus) houdt van veel water, in de Botanische Tuinen staat deze plant in drassige grond. Daarnaast moet je langs wat andere planten heen lopen om er te komen, waardoor deze papyrus een lastige eindbaas was om te plukken. Maar Imke lukte het! 

De stengels zijn nu aan het drogen in het atelier en gaan we binnenkort fileren. Hier ontstaan hele kleine snippers die licht exfoliërend voor je huid zijn. En het speciaalste van alles: door het natuurlijke verzepingsproces verandert de kleur van de papyrus naar zachtrood. Lees meer over hoe we de mirte en de papyrus verwerken in deze blog.

De papyrus ging mee de tram in, we vinden het heerlijk om het botanische en het stadse met elkaar te combineren. We zijn blij met de kruisbestuivende samenwerking met de Botanische Tuinen Utrecht en kijken ernaar uit om alle ingrediënten te prepareren en verwerken in onze zepen.

Lees meer over de Botanische Tuinen zepen in deze blogs:
Over de eerste mirte en papyruszeep
Over de tweede zeep met citroenverbena en bergamot
Over zeep nummer drie met laurier en ceder

De zepen vind je hier:
Botanische Tuinen I met mirte en papyrus
Botanische Tuinen II met citroenverbena en bergamot
Botanische Tuinen III ceder en laurier

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *