Toevallig juist op de enige dag van het jaar dat het sneeuwde hadden Tayyibah en ik afgesproken om smeerwortel op te graven. Hieronder zie je een fotoverslag van ons gegraaf in een sprookjesachtig landschap (wat prachtig was, drie uur lang, daarna was het weg).
Leeftijd van de smeerwortel plant
In onze bostuin staan een aantal smeerwortels (Symphytum officinale) van vijf á zes jaar oud. Hoe ouder, hoe sterker en groter de wortels. Ze zitten dan ook best diep in de grond. Vanaf een jaar of drie kun je wortels oogsten.
We oogsten elk jaar in het najaar, als de plant bovengronds praktisch verdwenen is en alle kracht is teruggetrokken naar de wortels.
Smeerwortel is een geneeskrachtige plant, de wortels bevatten met name veel slijmstoffen. Ze voelen daardoor sticky aan en werken verzachtend op de huid. Smeerwortel bevat onder meer ook allantoïne en rozemarijnzuur en werkt wondhelend en ontstekingswerend. Je kunt er compressen mee maken, crèmes en natuurlijk zeep. Vol eerbied graven we jaarlijks een deel van de wortels op.
Sneeuw
En precies dus op de dag van oogst begon het te sneeuwen! Meestal werk ik in de tuin en in het bos met het weer mee (oftewel als het droog en liefst zonnig weer is). Maar ja, als je een graafafspraak hebt, dan ga je toch met schop en al de bostuin in.
Ik heb dit keer meer plannen met de worteloogst dan de jaarlijkse comfreyvoorraad aanvullen. De aankomende seizoenszeep wordt een rooty zeep vol heilzame wortels om ons een beetje te wapenen tegen de winterkou.
P.S. deze seizoenszeep is inmiddels in het leven geroepen! Je vindt het hier.
Geef een reactie