De lente en zomer zijn de tijd voor het oogsten en wildplukken van allerlei planten. De volgende stap is om daar extracten van te maken voor in de zeep. In deze blog laten we zien hoe we versgeplukte brandnetel en wilde kersenbloesem verwerken!
Brandnetel voor in de kruidenshampoo
Het verhaal van de brandnetel begint bij het plukken – natuurlijk doen we dat in het Wickenburgse bos, waar in het voorjaar heel veel frisgroene brandnetels staan. Veel mensen reageerden op de bovenstaande foto trouwens verbaasd dat Sephora de brandnetels met blote handen plukt. Dat kan echt! Een leuk weetje: de haartjes op de brandnetelstengels groeien omhoog, dus als je ze voorzichtig van onderaf vastpakt en naar boven strijkt, heb je veel minder last van brand.
De geoogste brandnetel mag bij ons een tijdje drogen, in de speciale plantenkast in de werkplaats. Na afloop ziet het er dan zo uit: gedroogde blaadjes, die we nog een beetje fijner verkruimelen om te verwerken.
De brandnetel gebruiken we in een extract voor de kruidenshampoo. Samen met Oost-Indische kers (die we ook zelf oogsten) en hop wordt het een tijdje gekookt met water, daarna mag het afkoelen.
Het extract wordt gezeefd en mag daarna in de kruidenshampoo zijn goede werk gaan doen voor je haar.
Wilde kersenbloesem
De oogst van de wilde kersenbloesem viel door het koude voorjaar iets later dan normaal. Maar toen de bloesems er eenmaal waren, was het plukken een feest! De bomen gaven een rijke oogst. Dat kwam goed uit, want wij gebruiken jaarlijks een behoorlijke hoeveelheid bloesems. Gelukkig is de natuur gul en plukken wij met zorg (!), zodat er ook nog ruim voldoende bloesems voor de vruchtzetting overblijven.
Ook de kersenbloesems worden eerst gedroogd. We gebruiken ze vooral voor een maceraat, dat we gebruiken in de bloesemzeep.
In het Zeepboek schrijft Evelien:
“Een maceraat is een langzame verwerking in olie. Gedroogde kruiden worden met een plantaardige olie overgoten en ten minste zes weken op een zonnig plekje weggezet. Geschikt voor tere plantendelen als jong blad en bloemen.”
Dit is ook precies hoe we de kersenbloesems verwerken. Als basis voor het maceraat gebruiken we biologische, extra vergine olijfolie.
Nadat het lang genoeg heeft getrokken, zeven we het maceraat, om de geurige olie te gebruiken.
Op de kleine foto zie je hoe we onze maceraten bewaren: in donkere, luchtdicht afsluitbare flessen. Als je zorgvuldig omgaat met je maceraten en ze niet teveel blootstelt aan licht of warmte, kun je ze behoorlijk lang bewaren. De witte tekst op de flessen is afwasbaar, dus we kunnen de flessen keer op keer hergebruiken.
Marie giet de benodigde hoeveelheid extract af in een speciale mengkan. We gebruiken hiervoor een heel nauwkeurige weegschaal en maatbekers.
Het hart van onze zepen
Op onze website schrijven we: ‘Wat ons betreft ligt de kracht van een goede, verzorgende zeep bij de basis: de plant.’
Extracten maken is voor ons dé manier om alle goede eigenschappen van planten te kunnen vangen. Ze vormen het hart van onze zepen. Het is dan ook een heerlijk voldaan gevoel als de oogst verwerkt is, en de zepen voor een nieuw jaar weer zijn veiliggesteld!
Geef een reactie