Wildplukdag: bramenblad, brandnetel en paardenkastanje

Het oogst- en plukseizoen komt nu echt op stoom. Mercedes, Sephora, Charlotte en Laura trokken het bos van Landgoed Wickenburgh in voor bramenblad, brandnetel, paardenkastanjeblad, en een verrassende bosjasmijnontdekking. Pluk met ze mee!

Het torentje van landgoed WickenburghNaast bloemen en andere plantendelen, hebben we ook altijd veel vers blad nodig. En daar is het nu de tijd voor: het jonge lenteblad is uitgegroeid tot sappige bladeren op het toppunt van hun kracht.

We begonnen de dag met het plukken van braamblad voor de boszeep. Dit blad heeft een ‘adstringerende’ (samentrekkende) werking die helpt je huid fris te houden, zonder hem strak of droog te maken. De braamstruiken staan aan het begin van het bos. En dat is maar goed ook, want daardoor konden we snel plukken vóór we een enorme plensbui over ons heen kregen. Nadat we een tijdje onder een boom hadden geschuild, trok de bui gelukkig weg, om plaats te maken voor een stralende dag.

Werfzeep wildpluk in het Wickenburghse bosVan paardenkastanjeblad hadden we heel veel nodig! We gebruiken dit voor een extract in onze populaire scheerzeep. Het heeft een bloedzuiverende werking en helpt glad te scheren zonder irritatie. Natuurlijk willen we geen enkele boom verzwakken door teveel te plukken, dus dat doen we met beleid, overal een beetje.

Werfzeep wildpluk in het Wickenburghse bos voor onze scheerzeepWerfzeep wildpluk in het Wickenburghse bos - paardenkastanjeWerfzeep wildpluk in het Wickenburghse bosOp weg naar de brandnetels maakten we een omweggetje om bosjasmijn te zoeken. Normaal gesproken staan ze nu vol in de bloesem en kun je zelfs op je neus door het bos navigeren. Alleen dit jaar…niets. We zagen ook niet veel uitgebloeide bloesems.

Het kan zijn dat het een beurtjaar is voor jasmijn: een jaar dat ‘ie minder of helemaal niet bloeit. De wegen van de natuur zijn ondoorgrondelijk! Gelukkig houden we altijd zo goed mogelijk rekening met dit soort dingen en hadden we nog genoeg jasmijn op voorraad. Dat eigen karakter van de natuur houdt het zeepmaken ook interessant. Elke keer hebben de extracten en de zeep weer net iets anders van ons nodig. Daardoor blijven we ook elke batch zeep met liefde en aandacht maken.

        

Van de brandnetels hebben we bakken vol geplukt. Die hards Sephora en Mercedes deden het zelfs met hun blote handen. Op zich kan dat ook: als je een klein bosje tegelijk plukt en de plukbeweging omhoog maakt, strijk je met de haartjes mee en prikt de brandnetel niet (zo heel erg). Omdat we nu zoveel moesten plukken ging het iets minder zorgvuldig, en hadden Sephora en Mercedes naderhand allebei tintelende handen. De volgende keer toch maar tuinhandschoenen mee!

De brandnetels plukken we expres met lange steel, zodat we ze in bundels kunnen ophangen in het atelier. Het braamblad en paardenkastanjeblad leggen we in kratten in de droogkast. En toen waren we weer klaar voor heel, heel veel nieuwe zeep.

Tot de volgende plukdag!

Werfzeep wildpluk in het Wickenburghse bos - brandneteloogst

 

Reacties

4 reacties op “Wildplukdag: bramenblad, brandnetel en paardenkastanje”

  1. Loes loezeman

    Welke plant wordt bedoeld met bosjasmijn???

    1. Evelien

      Philadelphus coronarius, ook wel boerenjasmijn!

  2. Arthur

    It sounds great these harvest times!
    Would an extra pair of hands be welcome? I am currently learning about wild plants and how to use them (cooking, remedies, etc…) and I would like to experience a trip in the forest to collect plants 🙂

    1. Rinske

      Hi Arthur, that is so kind of you! Since we have a special arrangement with both Wickenburgh and the Botanic Gardens, sadly this isn’t possible atm. But of course you could look into (respectful!) local foraging in and around Utrecht! I believe there are several (Facebook/online) groups that focus on collecting wild plants in places where it’s legal. Hopefully you can find a nice community of fellow plant enthusiasts!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *