Werfzeep lentezeep koolzaad wildplukken

Wildplukdag: koolzaad en kersenbloesem

Sephora en Buba gingen een ochtend op pad om koolzaad en kersenbloesem te plukken bij Landgoed Wickenburgh! Hieronder een verslag.

Werfzeep wildplukken Buba plukt koolzaad voor lentezeep

Koolzaad

Al vroeg in de ochtend stonden Buba en Sephora in de trein op weg naar Wickenburgh. Met een ov-fietsje reden ze richting het landgoed, om daar langs het water te lopen richting een goudgele zee van koolzaad.

Werfzeep lentezeep koolzaad wildplukken

Werfzeep wildplukken lentezeep koolzaad

Lentezeep_koolzaad_01
Er groeide dit jaar wat minder, maar nog steeds meer dan genoeg om te plukken voor onze lentezeep! Wil je weten hoe wij koolzaad verwerken en wat je er zelf thuis mee kunt doen? Je leest het hier.

Kersenbloesem

In of eigenlijk naast het Wickenburgse bos staat een enorme wilde kersenboom. Het is een van de eerdere bloeiers: de wit-roze bloemetjes zijn een feest om te zien. Ieder jaar gaan we erop uit om deze bloemetjes te plukken, zodat we ze kunnen verwerken in de bloesemzeep. Dat is een enorm tijdsintensief karweitje: je plukt ieder bloemetje stuk voor stuk om ze mooi te houden.
Vaak is het nog redelijk fris wanneer we de kersenbloesem gaan plukken, maar schijnt het zonnetje wel al. Het zijn van die frisse lentedagen waarop het heerlijk is om naar buiten te gaan. Helaas was de kersenbloesem al wat verder dit jaar: op de foto hieronder zie je dat de bomen al bijna helemaal groen zijn. Dat komt door de relatief warme dagen in maart. Daar wilden we al eerder op inspelen, maar toen hadden we weer wat zieken – ook dat is de natuur!
Werfzeep bloesemzeep kersenbloesem wildplukken

Gelukkig hadden we door het grote bloesemplukfestijn van vorig jaar nog veel op voorraad. Het was fijn om nog wat extra te hebben, maar niet hoognodig.

Eenmaal in het atelier worden de bloesems voor een nachtje in onze speciale droogkast voor kruiden gelegd. De dag erna worden ze samen met olijfolie in weckpotten gestopt. Deze worden in de zon gezet om te macereren. Hierdoor trekken alle goede eigenschappen van de bloemen in de olie, die we weer gebruiken in de bloesemzeep.

Kersenbloesem_bloesemzeep_01

Na het plukken stapten Sephora en Buba weer op de trein richting atelier om de oogst te verwerken…dag Wickenburgh, tot gauw!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *