Appelazijn maken van eigen cider – recept

Zelf haarspoeling maken van appel tot azijn: deel 3 |

Wil je zelf appelazijn maken? Hier vind je het recept van A tot Z: van appels persen, naar appelcider tot appelciderazijn. Deze appelazijn kun je gebruiken als haarspoeling, onze aanleiding om het te maken. Neem er de tijd voor, want het kan maar liefst 9 weken duren omdat je gaat fermenteren. Maar, dan heb je ook wat.

'Verse' zelfgemaakte appelcider - Werfzeep
Onze appelcider!

Appelazijn maken is een eitje

Na het maken van appelcider is het maken van appelciderazijn een eitje. Al het echte werk is al gedaan; het appels persen, vergisten en bezorgd zijn dat de verkeerde gisten de overhand nemen, telkens overschenken, etc.

Nu hoef je alleen nog maar een fles met cider te vullen en daar een scheut al bestaande appelazijn aan toe te voegen en dan wordt het vanzelf in zijn geheel azijn.

Appelazijn maken - Werfzeep

Appelazijn maken van onze appelcider - Werfzeep

Ongefilterde appelciderazijn

De bestaande azijn kan de eerste keer gekocht zijn, als het maar ongefilterd is zodat het nog azijnmoeder bevat. Daarna kun je hiervoor steeds je eigen azijn voor gebruiken. We hebben hier altijd wel wat biodynamische appelciderazijn staan. Deze is prima geschikt als starter.

Voelkel appelazijn die we zelf toevoegen aan onze eigen appelazijn - Werfzeep

Zelf appelazijn maken - Werfzeep

Recept appelazijn maken

Om appelciderazijn te maken heb je appelcider nodig met een alcoholpercentage van ruim 5%. Dit geeft straks ongeveer 5% azijnzuur, je appelciderazijn heeft dan een standaard zuurgraad. Als je ons recept volgt dan is dit het resultaat.

Bereidingstijd

5 minuten + 4 tot 8 weken

Ingrediënten

Voor één flesje:

  • 200 ml appelcider (alcoholpercentage 5%)
  • 20 ml ongefilterde appelazijn

Benodigdheden

  • 0,25 liter flesje(s)
  • Kaasdoek + elastiek

Bereidingswijze appelciderazijn

  1. Vul een fles met appelcider en vul het daarna met 10% van de hoeveelheid aan met appelciderazijn met azijnmoeder.
  2. Bijvoorbeeld, vul flessen met 200 ml cider en vul dit aan met 20 ml azijn.
  3. Bedek de opening van de fles met een stukje kaasdoek en zet het vast met elastiek. Zo kan er nog steeds zuurstof bijkomen, nodig voor de fermentatie.
  4. Zet de flessen donker weg, maar niet te koel. Kamertemperatuur is prima.
  5. Na vier tot acht weken heb je dan je zelfgemaakte appelciderazijn!

Zelf appelazijn maken - Werfzeep

Aromatische appelciderazijn

Ik vond het een leuk proces om te volgen, en het is ook zo leuk dat het zo goed gelukt is! De cider smaakt heerlijk en sinds gisteren weet ik dat de appelciderazijn ook goed gelukt is! Ik kan er nog steeds Melrose appels in herkennen.

Ik heb het geproefd en mijn haar mee gespoeld en het werkt super. Het lijkt wat aromatischer, bloemiger, dan de gekochte variant.

Die laatste stap naar appelazijn maken is dus nauwelijks werk, maar vervolgens is het wel weer even wachten. En de laatste krat met appels stond hier ook nog te wachten op een bestemming. Dus bij deze laatste van-appel-tot-haarspoeling-blog ook weer een zijstapje tijdens het wachten op het resultaat… appelchips!

Gedroogde appelschijfjes boven de houtkachel - Werfzeep
Appelchips, gemaakt van de enorme stapel geplukte Melrose appels.
Onze Melrose appels die we zelf hebben geplukt - Werfzeep
Van appel tot haarspoeling, hieronder het complete recept!

Recept appelazijn maken van A tot Z

Hieronder vind je alle stappen van appels persen tot aan appelciderazijn maken onder elkaar.

Bereidingstijd

Bereidingstijd van de basis voor appelcider duurt 1 tot 2 uur. Fermenteren van appelcider én appelazijn kost maximaal 9 weken.

Ingrediënten

  • Ruim 8 of 9 kilo appels voor persen of 4,2 liter appelsap
  • Champagne- of biergist
  • Ongefilterde appelazijn

Benodigdheden

  • Een paar 1,5 liter flessen voor appelcider
  • Sapcentrifuge of slowjuicer
  • Gistfles of -emmer met waterslot
  • Kaasdoek
  • 0,25 liter flesje(s) voor appelazijn

Bereidingswijze

Te beginnen bij het persen van de appels:

  1. Pers eerst 120 ml appelsap en voeg er een kwart theelepel champagnegist of biergist aan toe.
  2. Laat het mengsel een half uurtje staan.
  3. Pers ondertussen vier liter appelsap.

Appelcider maken

  1. Houd hier 500 ml van apart en vries het in. Het komt over een tijdje bij de botteling weer van pas.
  2. Schenk de rest van het sap in een gistingsfles en giet hier het inmiddels geactiveerde gistmengsel bij.
  3. Installeer een waterslot en zet de fles twee weken weg, op een donkere koele plaats. Let op dat er niet teveel schuim in de hals zit en je genoeg ruimte overhoudt.
  4. Na twee of drie weken, wanneer de fermentatie afneemt en je nauwelijks nog belletjes in het waterslot ziet, schenk je het brouwsel over in een schone fles. Langzaam, en door een zeef, om zoveel mogelijk droesem van uitgewerkte gistdeeltjes achter te houden
  5. Plaats het waterslot opnieuw en zet de fles nu vier weken weg op kamertemperatuur. Na de vier weken fermenteren op kamertemperatuur zijn er zoveel suikers in alcohol omgezet dat je kunt gaan bottelen.
  6. Schenk de appelcider over in flessen en laat bovenin 7,5 cm vrij.
  7. Vul nu elke fles met wat ontdooid appelsap aan maar laat nu nog steeds een beetje ruimte vrij: zo’n 5 cm.
  8. Sluit de flessen en laat ze twee weken op kamertemperatuur staan om te kunnen carboniseren. Zet ze daarna in de koelkast.

Appelazijn maken

  1. Nu is de cider klaar om door te fermenteren tot appelciderazijn! (of, als je meer zin hebt in cider, dan kun je hier stoppen en beginnen met drinken).
  2. Vul een lege fles met de cider en vul het met 10% van de hoeveelheid aan met appelciderazijn. Voor deze eerste ronde kan dat met gekochte azijn. Als het maar ongefilterde appelciderazijn is met azijnmoeder. Bijvoorbeeld, vul flessen met 200 ml cider en vul dit aan met 20 ml azijn.
  3. Bedek de opening van de fles met een stukje kaasdoek en zet het vast met elastiek. Zo kan er nog steeds zuurstof bijkomen, nodig voor de fermentatie.
  4. Zet de flessen donker weg, maar niet te koel. Kamertemperatuur is prima.
  5. Na vier tot acht weken heb je dan je zelfgemaakte appelciderazijn!

Dit was is laatste diy haarspoelingblog. Als je na al die appels toch nog iets wilt maken, maak dan die supersimpele, supersmaakvolle appelchips! We zijn er inmiddels verzot op…


Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “Appelazijn maken van eigen cider – recept”

  1. Esther

    Appelazijn maken kan nog eenvoudiger: ik bewaar schillen en klokhuizen als ik bijv een voorraadje appels verwerk in een gerecht (appelmoes, appeltaart). Ik doe ze in een glazen pot (pitten, stelen, het hele klokhuis maar meerderheid schillen) en vul aan met water tot ze onder staan, zorg met een (gekookte, steriele) steen dat de schillen onder blijven en sluit de pot af met een koffiefilter of stukje stof tegen insecten en vuil. Ik laat de pot een paar weken staan, niet in de zon, bij mij in een koele bijkeuken. Daarna verwijder ik de schillen en giet de troebele vloeistof terug (niet zeven maar afgieten), soms is er al een kleine moeder (slijmerig vliesje) en die doe ik dan natuurlijk weer bij de vloeistof. Na weer een paar weken is het azijn en heb je waarschijnlijk een flinke ‘moeder’ die je kunt hergebruiken. Je kunt de azijn echt totaal ‘verwaarlozen’, afgaan op je neus of de vloeistof al zuur is, het gaat helemaal vanzelf. Rode appels geven een mooie caramel kleurige en smaakvollere azijn vind ik, die eet ik dus. De bleke appels geven bleke azijn (ahum, lichte urine kleur…) en die gebruik ik voor ‘n haar. En zo worden m’n biologische appels van kop tot staart gebruikt.

    1. Rinske

      Hoi Esther, wauw! Wat leuk en interessant om te lezen. Ik zou het zelf ook best eens willen proberen:). Groetjes, Rinske

  2. diana

    Als je een kruidenazijn wil maken voor je haar laat je dan de pot met kruiden + azijn in of uit de zonlicht staan om te trekken? En klopt het dat je het daarna in de koelkast moet bewaren?
    groet, diana

    1. Rinske

      Hoi Diana, je kunt het op een beschutte plek laten trekken, dus niet in de (volle) zon. Voor wat ik uit het bericht kan opmaken hoef je het daarna niet in de koelkast te bewaren, je hebt dan eigenlijk gewoon een – goed stabiele – kruidenazijn:). Veel experimenteerplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *