Werfzeep dennentoppen in pot siroop dennensiroop

Wildplukrecept: dennensiroop

Het is nu een goed moment om jonge dennentopjes en -naalden te plukken. Wist je dat je daar heerlijke siroop van kunt maken? Ideaal om te gebruiken bij verkoudheid in de winter, maar ook lekker door je havermout of om koekjes mee te bakken. In deze blog het (makkelijke) recept uit het Zeepboek, waarbij de tijd het werk voor je doet!

Niks leuker dan een baan waarbij je ook in je vrije tijd nog met collega’s op pad gaat om te wildplukken. Afgelopen week kon je ons vinden in de bossen bij Zeist. Marie, Merel en de familie van Sephora gingen erop uit om jonge dennen- en sparrentopjes te plukken.

De siroop die je hiermee kunt maken beschrijft Evelien in het Zeepboek, waarin ze het recept deelt, als ‘zoet maar met het mineralige van hele goede ahornsiroop’. Niet alleen is dat heerlijk, de siroop is ook goed voor je keel en bij verkoudheidsklachten. En zo leuk om te maken dat we het recept graag ook hier delen!

Werfzeep wildpluk sparrentoppen plukken
Jonge sparrentopjes plukken. Deze zijn heel lekker in de thee!

Het is behoorlijk warm geweest de laatste tijd, waardoor de toppen inmiddels vrij groot waren. Maar her en der in het bos vonden we nog jonge boompjes waar we de verse scheuten vanaf konden halen. Let daarbij uiteraard altijd op dat je maar een paar scheuten per boompje plukt, zodat je de plant niet verzwakt.

Is het te laat voor dennentopjes? Geen nood: in het boek maakt Evelien het recept met dennennaalden, dus dat kan ook.

Werfzeep dennentoppen wildpluk bos
Een dennentak met de verse scheutjes er bovenop. Dat het een den is kun je zien doordat de naalden per twee in de tak staan; het ezelsbruggetje is ‘duo = den’. Dit zie je op deze foto goed bij de oudere naalden.

Je herkent de scheuten aan hun lichtgroene kleur. Het zijn nog niet echt dennentakken zoals je ze gewend bent, ze zijn veel zachter en malser.

Werfzeep wildpluk dennentopjes dennensiroop recept
Dennenscheuten geplukt. Hier kun je goed zien dat het nog geen takken zijn maar scheuten, met een zachte groene ‘stengel’.

En in een potje ziet dat er zo uit:

Werfzeep dennentoppen in pot siroop dennensiroop
Werfzeep dennensiroop pot vullen dennentopjesDen ondersteunt bij het ophoesten van slijm en werkt ontstekingswerend op de luchtwegen. Het is de ideale siroop om in de winter te gebruiken bij een verkoudheid. Om zoveel mogelijk van de geneeskrachtige eigenschappen uit de den te extraheren, maken we een koude siroop. Dit doe je zo:
  • Neem een grote pot en steriliseer deze.
  • Zorg dat de pot goed droog is voor je hem gaat gebruiken!
  • Leg onderin de pot een laag dennenscheuten van ongeveer 1- 2 cm hoog.
  • Daar strooit je een laag rietsuiker overheen, net zoveel tot je de scheuten nagenoeg niet meer ziet.
  • Daar leg je weer dennenscheuten op, dan weer suiker, enzovoort.
  • Eindig met een laag suiker bovenin de pot.
  • Sluit de pot goed luchtdicht af.
  • Je zult zien dat de suiker langzaam oplost. Als de suiker erg inzakt, kun je na een paar dagen nog wat toevoegen.
  • Zet de pot op een zonnig plekje, dan kan de suiker sneller tot siroop fermenteren. In het donker kan ook, dan duurt alles iets langer maar gaat het wel gelijkmatiger.
  • Laat de tijd z’n werk doen! Na ongeveer 3-6 maanden is je siroop klaar voor gebruik.
  • Zie je tegen die tijd nog suikerkorrels in de pot, dan kun je de siroop voor het zeven kort au bain marie verwarmen.
  • Giet door een zeef in een schone pot: klaar!
Werfzeep recept wildplukken dennensiroop fermenteren
Een pot ‘dennensuiker’ die al langzaam verandert in siroop! Hier zie je ook hoe de suiker inzakt. Je kunt dan eventueel bovenop wat toevoegen de eerste dagen.
Heb jij weleens dennensiroop gemaakt, of daar nu zin in gekregen? Laat het ons weten, we horen graag hoe dat gaat!

 

Reacties

2 reacties op “Wildplukrecept: dennensiroop”

  1. Henriëtte Westerbroek

    Voor de eerste keer dennentoppensiroop gemaakt, vrij vloeibaar alleen onderin nog kristalsuiker te zien. Zelfs met au bien Marie niet geheel vloeibaar gekregen. Wat zou ik de volgende keer kunnen uitproberen? Of liever met basterdsuiker werken?

    1. Rinske

      Hoi Henriette, dat kan komen door temperatuurverschillen in de tijd dat je de siroop hebt laten staan. Helaas weet ik niet precies wat je daar verder aan zou kunnen doen, behalve zorgen dat hij altijd lekker warm op een gelijkmatige temperatuur staat. Hopelijk kun je de siroop nog zeven. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *