Zelf wasmiddel maken – recept

Geplaatst op

Geplaatst in

Onze schoonmaakzeep is niet alleen fijn voor het boenen van vloeren en je afwas, je kunt ook zelf wasmiddel maken! Met dit recept heb je in een handomdraai voor maandenlang je eigen milieuvriendelijke, biologische wasmiddel.

Goed voor het milieu en je portemonnee

Zelf gebruik ik al een tijdje geen wasmiddel uit de winkel meer. In de meeste wasmiddelen zitten allerlei dierlijke en chemische ingrediënten die niet bepaald goed zijn voor het milieu of je huid. Toen ik er achter kwam hoe makkelijk het is om je eigen wasmiddel van zeep te maken, en hoeveel geld je daarmee bespaart, besloot ik het gewoon te proberen.

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Zelf wasmiddel maken met etherische olie

Mijn was wordt nog steeds heerlijk schoon, en ruikt heerlijk naar de etherische lavendelolie die ik gebruik. De geur is een stuk subtieler dan de synthetische parfumgeur van de meeste andere wasmiddelen, wat ik zelf erg fijn vind. 
Voor mensen met een gevoeligheid voor wasmiddelen is dit dus ook een goede optie!

65 wasbeurten

Zoals ik hierboven al even noemde is het ook nog eens een stuk goedkoper. Zelf wasmiddel maken met één stukje schoonmaakzeep doe je ongeveer 65 wasbeurten. En hoe leuk is het om te zeggen dat je je eigen wasmiddel hebt gemaakt?

Onderstaand recept geeft je de keuze om de zeep te raspen of te snijden. Hoe kleiner de zeep is hoe sneller hij oplost. Maar als je net zo lui bent als ik kun je de zeep ook gewoon in wat stukjes snijden en zo de pan in gooien. Het hete water doet de rest en zo heb je er verder zo’n 30 minuten geen omkijken meer naar! Genoeg tijd om chocolade te eten en in je boek te lezen.

Soda toevoegen voor witte was

Mocht je een apart wasmiddel willen voor je witte was kan dat ook heel simpel. Wanneer de zeep opgelost is giet je één helft alvast in een pot: dit deel is voor je gekleurde was. Aan de andere helft voeg je soda toe. Soda helpt voor het behouden van een mooie witte kleur. In een klap twee wasmiddelen dus! Op naar het recept.

Recept voor je eigen wasmiddel

Wat heb je nodig:

 • 1x 100 gram schoonmaakzeep
 • 2 liter water
 • Schone pot om wasmiddel voor bonte was in te bewaren

Wasmiddel voor de witte was:

 • 20 gram soda
 • Schone pot om witte wasmiddel in te bewaren

In totaal heb je één of twee (als je voor gekleurde én witte was wasmiddel wilt maken) schone potten nodig om je wasmiddel in te bewaren. Onder de foto’s gaat het recept verder voor zelf wasmiddel maken.

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

 

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Werkwijze zelf wasmiddel maken

Het recept is onwijs simpel:

 • Zet een pan op het vuur met 2 liter water, snijd (of rasp) de zeep in stukjes.
 • Als het water kookt voeg je de zeep toe.
 • Wanneer de zeep helemaal is opgelost roer je alles nog even goed door.
 • Wil je alleen een wasmiddel voor gekleurde was? Giet dan alles in één grote pot.

Witte was:

 • Wil je ook een wasmiddel voor witte was? Giet dan nu de helft in een van je potten: dit is het wasmiddel voor je gekleurde was.
 • Zet de andere helft terug op het vuur en voeg hier de 20 gram soda aan toe.
 • Roer goed tot alles is opgelost. Giet het dan in de pot bestemd voor witte was.

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Laat je wasmiddel volledig afkoelen tot een geleiachtige substantie. Dit kan wel 24 uur duren, soms nog langer, het stijft langzaam op. Het gaat sneller in een koude omgeving, zet het een nachtje in de koelkast, of in de winter buiten. Dan is het klaar voor gebruik!
Stijft je wasmiddel niet goed op? Dat gebeurt heel soms en heeft waarschijnlijk te maken met de temperatuur bij het mengen of de snelheid van afkoelen. In elk geval maakt het voor het resultaat niet uit, ook als het wasmiddel niet opstijft werkt het nog precies even goed!

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Twee eetlepels wasmiddel per wasbeurt

Veel recepten gaan uit van 4 liter water, maar mijn ervaring is dat met de helft aan water het wasmiddel veel geconcentreerder en krachtiger is (en je hebt minder opbergruimte nodig!). Je hebt dus ook per wasbol maar de helft aan wasmiddel nodig. Dat komt neer op 30ml, of twee eetlepels.

Voor je wasmachine is het beter om vloeibaar wasmiddel in een bol in de trommel tussen je kleding te leggen, in plaats van in de wasmiddellade te schenken.

Azijn als wasverzachter

Een scheutje azijn kan fungeren als wasverzachter. Geen zorgen, je ruikt het absoluut niet terug in je was. Eventueel kun je 3-6 druppels etherische olie naar keuze in je wasverzachterbakje doen als je gaat wassen. Soms heb je gewoon zin in beddengoed geurend naar lavendel!

Vlekkenverwijderaar

En voor vlekken die extra aandacht nodig hebben kun je een stukje schoonmaakzeep natmaken en daarmee de vlek inwrijven alvorens het in de wasmachine te doen.

Mocht je ons recept uitproberen horen we heel graag hoe het bevalt!