De Botanische Tuinenzepen maken we niet heel vaak en zijn best bijzonder vanwege het mooie plantenmateriaal wat we ervoor gebruiken. Laatst was het weer eens tijd de nummer I te maken; met mirte en papyrus. Vandaag volgen we deze zeep van begin tot eind!
De samenwerking met Botanische Tuinen Utrecht is al bijna 3 jaar aan de gang. Ondertussen hebben we al drie verschillende zepen met plantenmateriaal uit de tuinen; de nieuwste met ceder en laurier, met citroenverbena en bergamot, en de allereerste met mirte en papyrus.
Van de mirte gebruiken we een zelfgestookt hydrolaat in de zeep. De papyrus heeft prachtige stengels die een vezelachtige structuur hebben. Deze vezels gebruiken we in de zeep, maar om dit te kunnen doen moeten eerst de papyrus-stengels gefileerd worden. Een tijdrovend proces, maar erg leuk om te zien!
Een tijdsverloop kon natuurlijk niet ontbreken. Je ziet aan het einde dat er een groot deel van de zeep al in de mal gegoten wordt, in het restje wat in de pan overblijft strooien we de papyrusvezels. Dit mengsel doen we vervolgens bij de rest in de mal.
Een dag later is de zeep hard genoeg om te snijden. Het is een mooie lichtgele zeep, waarin je de papyrusvezels kunt zien zitten. Grappig is dat de vezels tijdens de verzeping zachtrood kleuren. Ze geven een milde scrub.
De Botanische Tuinen Utrecht zijn alweer geopend, en zijn erg mooi in de lente. Het weekend van 23 en 24 maart hebben ze een leuk voorjaarsweekend met als thema tuinieren in de schaduw.
Je vindt er alle Botanische Tuinenzepen!
Mocht je meer willen weten over de Botanische Tuinen zepen hebben we hier alle blogs op een rijtje:
Over de eerste mirte en papyruszeep
Over de tweede zeep met citroenverbena en bergamot
Over zeep nummer drie met laurier en ceder
De zepen vind je hier:
Botanische Tuinen I met mirte en papyrus
Botanische Tuinen II met citroenverbena en bergamot
Botanische Tuinen III ceder en laurier
Geef een reactie