Burgers’ Zoo zeep

Zeep op maat maken vinden we sowieso al erg leuk, maar toen Burgers Zoo ons vroeg voor een samenwerking waren we helemaal enthousiast. Burgers Zoo is een bijzondere plek, die ons gelijk veel inspiratie gaf. De Zoo heeft namelijk ‘ecodisplays’: gebieden die de leefomgeving van de dieren zo goed mogelijk nabootsen. Op basis van deze ecodisplays maakten we twee unieke zepen, die ook nog eens heel verzorgend zijn voor de huid: bushzeep en mangrovezeep!

Bushzeep met kaneelblad uit Burgers’ Bush
Inspiratie voor de eerste zeep haalden we uit Burgers’ Bush. De Bush bestaat al dertig jaar en is een kleurrijk tropisch regenwoud waarin vogels, aardvarkens, en verschillende reptielen vrij kunnen rondlopen. In deze vochtige hitte groeien ook veel bijzondere planten: er komen zeldzame botanische soorten voor die in al die tijd een heel eigen ecosysteem zijn gaan vormen.

Na een paar experimenten en overleg met Burgers’ Zoo, kozen wij voor kaneelblad. In de oudheid werd kaneel al als verwarmend kruid gewaardeerd. Etherische olie gemaakt van kaneelblad werkt antibacterieel, pijnstillend en stimuleert de bloedsomloop. Van origine is de kaneelboom inheems in Sri Lanka en India, maar hij groeit ook in Burgers’ Bush! We konden dus werken met vers kaneelblad, gewoon uit Nederland. 

Al gauw begonnen er allerlei geheimzinnige zakjes met verse planten uit Burgers’ Zoo te arriveren. Van het kleingesneden kaneelblad maakten we een verwarmend extract. Terwijl het kookte vulde het zeepatelier zich met zo’n heerlijke zoete geur dat iedereen wel een excuus vond om even nieuwsgierig in de pan te gluren. De uiteindelijke zeep is een prachtige gemarmerde zeep geworden met een verzorgende en ontspannende werking. Een lekkere, troostrijke zeep voor na een vermoeiende dag bijvoorbeeld!

Mangrovezeep met zout uit de Mangrove
De tweede ecodisplay die ons inspireerde is de Mangrove. Deze omgeving is echt heel bijzonder: in het wild groeien mangrovebossen alleen in een specifiek mengsel van zoet en zout water. Ook leven hier zeekoeien, die alleen gedijen als de samenstelling van het water precies goed is. Het is bijna onmogelijk om die omstandigheden in een dierentuin na te bootsen. Maar in Burgers’ Zoo is het gelukt: op 19 maart werd hier een gezond Cairibisch zeekoekalfje geboren!

Dit vonden we zo’n bijzonder verhaal dat we heel graag een zeep wilden maken gebaseerd op de mangrove. Daarom bedachten we een gemarmerde zeep met twee verschillende kanten. Voor de lichte kant gebruikten we zeezout als ingrediënt, waardoor deze een mild scrubbende werking heeft. De andere kant is qua kleur gebaseerd op de mangrove zelf: de geactiveerde houtskool maakt deze kant fris en diepreinigend. 


Ook voor de vorm lieten we ons inspireren door de Mangrove. Bij het opgieten hebben we geprobeerd in het mengvlak de wortels van de mangrovebomen na te bootsen. Het eindresultaat is een prachtige, grillige swirl!


Wil je deze zepen zelf proberen? Ze zijn exclusief voor Burgers’ Zoo gemaakt, dus als je ze wilt kopen kun je vanaf 24 mei een bezoek aan het park brengen. En als je er dan toch bent, doe dan gelijk de groetjes van ons aan het zeekoekalfje!

Reacties

2 reacties op “Burgers’ Zoo zeep”

 1. Michaela

  Ik zou graag deze twee zeepjes willen aanschaffen. Ik heb ze in het verleden in de dierentuin gekocht. Gezien de huidig omstandigheden vraag ik mij af of ik ook online kan bestellen?
  Ze zijn me erg goed bevallen

  1. Rinske

   Hoi Michaela, deze zepen zijn exclusief voor Burgers’ Zoo gemaakt en dus ook alleen bij hen te koop, maar wie weet hebben zij ook een webwinkel?
   Veel succes in elk geval! Groetjes, Rinske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *