Werfzeep-Doorwerth-kasteel

Doorwerthzeep: een bijzondere samenwerking

Een van onze allereerste samenwerkingspartners was Kasteel Doorwerth. Vanaf jaar één stonden we op de Oogstfeest-markt, en we ontwikkelden twee zepen die we nog steeds jaarlijks voor het kasteel maken. Ons tienjarig bestaan leek ons een mooie gelegenheid om iets te vertellen over deze bijzondere samenwerking.

Werfzeep-Doorwerth-kasteel

Kasteel Doorwerth

Doorwerth is een prachtig middeleeuws kasteel. Het oorspronkelijke oudste deel stamt uit 1280. In de 19e eeuw is het helemaal gerestaureerd en inmiddels zijn er drie musea: het Kasteelmuseum (met mooi aangeklede kamers), het Museum Veluwezoom, en het Nederlands Jachtmuseum. Doorwerth ligt middenin de natuur en geeft een goed beeld van hoe mensen vroeger op een landgoed leefden. De bomen worden door vrijwilligers gesnoeid, er wordt fruit geplukt en verwerkt, en er is een prachtige biologische kruiden- en groententuin.

Oogstfeest en markt

Ik kon het zelf meemaken toen ik samen met Tayyibah op de jaarlijkse markt stond, een onderdeel van het Oogstfeest van het kasteel. Mensen in middeleeuwse kleding speelden op luiten en kwamen langs met lekkernijen, gemaakt met ingrediënten van het landgoed. Ook werden er verschillende workshops gegeven in oude ambachten: bijvoorbeeld spinnen en textiel verven met planten. Het was echt een superbijzondere middag. Ik vond het bijna jammer dat we zoveel aanloop hadden dat we zelf niet overal rond konden snuffelen. Al was dat natuurlijk ook leuk, want we hebben die dag heel veel mensen enthousiast kunnen maken over natuurlijke zeep.

Naast ons verkochten meerdere lokale bedrijven op de markt hun producten. Onze zeep paste er mooi in, vond ik: de basis van natuurlijke zeep is immers best simpel, het wordt al eeuwenlang gemaakt. Sinds het uitbrengen van ons Zeepboek blijkt ook dat eigenlijk iedereen het kan, zelfs in z’n eigen keuken. Het paste dan ook heel goed in de sfeer. Bij onze kraam stond het vol met mensen die vragen kwamen stellen over het verzepingsproces, en het gebruik van planten en kruiden.

Na een dag uitleggen kon ik de daad nog bij het woord voegen, want Evelien had me gevraagd gelijk verse kruiden te plukken in de kasteeltuin. Daarmee maken wij namelijk onze Doorwerthzepen. Na overleg met de vriendelijke tuinbeheerder zat ik algauw met een snoeischaar tussen de kruiden (waarmee ik flink wat bekijks trok). Voor mij een bijzondere afsluiting van de dag!

Werfzeep-doorwerth-kruidenzeep

Doorwerthzepen

We maken twee soorten zeep voor kasteel Doorwerth: een kruidenzeep en een honingzeep. Hierboven zie je de kruidenzeep, die rozemarijn, helichrysum en lavendel uit de kasteeltuin bevat. Hij ruikt heerlijk puur en krachtig: als je je ogen dichtdoet, kun je je met een beetje fantasie in een simpelere tijd wanen, dicht bij de natuur. Alhoewel misschien niet direct in de middeleeuwen, want toen werd er niet al teveel zeep gebruikt.

Werfzeep-doorwerth-lavendelbloemen

Op de foto hierboven kun je goed de lavendelbloemetjes zien die op het laatst in de kruidenzeep worden gestrooid.

De andere Doorwerthzeep is de hongingzeep. Deze bevat naast kruiden ook honing van een kolonie die op het landgoed leeft. De bijen voeden zich dus letterlijk met de kruiden die weer in de zeep gaan. Hoe mooi is dat! Ook deze zeep bevat krachtige kruiden: tijm, salie en hyssop. Zelf ben ik sinds ik bij Werfzeep werk helemaal verslingerd aan salie. Ik gebruik het voor thee, en in de winter als onderdeel van een anti-verkoudheidsbrouwsel. Erg leuk dat je er ook zeep mee kunt maken, als ik deze zomer weer zo’n goede oogst heb ga ik dat zeker proberen.

Werfzeep-doorwerth-honingzeepZeepwikkels

Op de foto’s van de zepen in de kast, zie je ook de wikkels. Net als de wikkels voor onze eigen zepen zijn die gemaakt door Sappho van Studio Vrijdag. Ze heeft het silhouet van het kasteel als uitgangspunt genomen, met (vind ik) een heel mooi resultaat. Hieronder kun je het beter zien.

We hopen nog vele jaren Doorwerthzeep te maken, en natuurlijk op de gezellige markt te staan. De zepen zijn special editions: alleen in de museumwinkel te koop. Maar misschien is dat – als het weer kan – wel een leuke aanleiding voor een bezoekje aan kasteel Doorwerth en het landgoed. Het is heel erg de moeite waard!

werfzeep-kasteeldoorwerth-wikkels

 

Reacties

Eén reactie op “Doorwerthzeep: een bijzondere samenwerking”

  1. Carine

    Wat een leuke blog en ja wij zijn ook heel blij met de samenwerking met Werfzeep en met de zepen die jullie voor ons maken. Zelf vind ik, Carine, het ons mooiste en lekkerste en (h)eerlijkste product in onze kasteelwinkel. Ik vond het ook erg leuk het proces een keer te mogen meemaken bij jullie in Utrecht.

    Ik hoop dat onze samenwerking nog lang voortduurt en dat veel mensen van de zeep mogen genieten. Vooral in deze tijd van vaak handen wassen is deze zeep ideaal. Niks geen droge handen!

    Gefeliciteerd met jullie jubileum en ik hoop dat jullie een mooie invulling aan de Paasdagen kunnen geven.

    Met vriendelijke groet,

    Carine van Ketwich Verschuur – van den Hout
    Kasteelmanager Doorwerth
    Geldersch Landschap & Kasteelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *