Werfzeep Bo Weevil Iris

Interview met Iris van Bo Weevil

Sinds 2015 werkt Werfzeep samen met Bo Weevil, één van de allereerste aanbieders van biologisch en fairtrade katoen in Nederland. We maken samen prachtige pakketten met (baby)handdoeken en tassen, in combinatie met zepen. Daarom werd het weleens tijd voor een interview met Iris, de eigenaar van Bo Weevil. Zij en Werfzeep blijken veel gemeen te hebben!

Werfzeep en Bo Weevil ecologische katoen India

Dat kan eerlijker

Iris deed een opleiding Bedrijfskunde aan de HTS, met een focus op textiel. Al tijdens haar stages groeide bij haar het gevoel dat het maken van textiel eerlijker kon en moest. Iris: “Het viel me op dat er in de textielbranche vaak nauwelijks aandacht was voor dingen als arbeidsomstandigheden en het milieu. Naarmate ik er meer mee bezig was, groeide mijn overtuiging dat ik het zelf anders wilde doen.”

Werfzeep Bo Weevil IrisDaarom deed Iris nog een opleiding, Internationale Technische Ontwikkelingskunde. Bij die studie leer je internationale samenwerkingsprojecten opzetten vanuit een gelijkwaardig uitgangspunt. Iris: “Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat je daar komt als een witte redder die het allemaal beter weet. Je kijkt wat er al aanwezig is aan kennis, bijvoorbeeld over het verwerken van grondstoffen of het weven van garen. En dan ga je kijken wat je daar met jouw kennis en expertise aan kunt toevoegen.”

Ik (Rinske) vind het heel leuk dat ik veel van de waarden die Iris noemt, kan relateren aan Werfzeep. Wij halen natuurlijk veel ingrediënten direct uit het Wickenburgse bos, niet zo gauw uit het buitenland. Maar als we dat wel doen, zoals bijvoorbeeld het olijfblad uit Puglia voor ons huisgestookte olijfbladhydrolaat, of de karitéboter uit de Sahel voor onze Savannezeep, kijken we naar dezelfde dingen. Kunnen de makers op een veilige manier werken, worden zij en het milieu in hun waarde gelaten, ontvangen ze een fatsoenlijk loon voor hun werk?

Bo Weevil als bestemming

Met zo’n achtergrond kon het bijna niet anders of Iris zou bij een eerlijk textielbedrijf gaan werken. Maar die waren dungezaaid toen ze afstudeerde. Iris: “In 1997 heb ik al bij Bo Weevil gesolliciteerd, de pionier op het gebied van eerlijke katoen. Het bedrijf trok me enorm aan. Helaas hadden ze toen geen plaats. Maar in 2002 benaderden ze me alsnog! Het voelde echt als een lotsbestemming. Dus ook al had ik toen een goede baan – die heb ik binnen een week opgezegd.”

Werfzeep Bo Weevil katoen productie

Dat Bo Weevil echt Iris’ bestemming was bleek wel uit het vervolg: in 2014 nam ze het bedrijf over. Sindsdien is de missie: eerlijke biologische katoen ook voor kleinere bedrijven bereikbaar en betaalbaar maken. Bedrijven zoals Werfzeep, dus!

Iris Bo Weevil bezoek atelier biologische katoen IndiaIk vraag Iris me wat meer te vertellen over de katoen: het komt immers niet vaak voor dat je de herkomst van je stof precies weet. Zelfs bij biologische katoen is de markt zo ondoorzichtig dat je er nooit achter komt wie de katoen voor jouw broek (t-shirt, trui, etc) precies geteeld, verwerkt en geweven heeft. Maar bij Bo Weevil is dat dus wel zo!

Iris: “We hebben een aantal leveranciers, in Turkije en in India, die onze stoffen maken. Omdat de katoen GOTS-gecertificeerd is* kan ik precies achterhalen waar zij het inkopen. En ik heb een goed beeld van hoe ze het zelf weer verwerken tot de producten die wij inkopen. Het contact met de leveranciers is heel bijzonder. Zeker de eigenaar van het bedrijf in India voelt bijna als familie.

Bo Weevil - packing dept India 2In 2016 en 2019 ben ik daar geweest. Het was zo speciaal! Ze hadden bijvoorbeeld ‘Welcome Iris’ in bloemblaadjes op de trap van het huis gelegd; het was nog net geen erehaag. Maar het allerleukste van mijn bezoek vond ik het atelier waar ze de producten maken, in hun geval geweven tassen. Nu zag ik met eigen ogen wat een rustige, prettige werkplek het is, met goede voorzieningen voor de medewerkers. Ik had er wel dagen willen rondlopen.”

*= GOTS is een zogeheten keten-certificering, wat bedenkt dat je elk stapje in de keten terug kunt volgen tot het begin.

Bo Weevilkatoen en Werfzeep-zeep

Dat Werfzeep en Bo Weevil gingen samenwerken, zal ook wel in de sterren hebben gestaan. De visies van onze bedrijven passen immers zo goed bij elkaar! Meer concreet is deze samenwerking te danken aan Gonny Jeths van Sus & So, een van de eerste klanten van Werfzeep. Iris: “Zij tipte mij in 2015 om eens met Evelien om de tafel te gaan. Want onze producten, vooral de handdoeken en toilettassen, lenen zich natuurlijk erg goed voor een combinatie met zeep. Werfzeep trok me ook meteen aan: dat het een product was uit Utrecht, dat het zo ambachtelijk was, helemaal biologisch…het sloot perfect aan bij Bo Weevil.”


“Wat ik me nog het meest herinner van die eerste ontmoeting is dat de nadruk niet op het zakelijke lag. We keken natuurlijk heus wel naar de cijfers, maar het was vooral een creatieve brainstorm. Na een eerste proef met een heleboel verschillende pakketten, kwamen we uiteindelijk op vier verschillende combinaties uit. Die zijn nu nog steeds hetzelfde; ze kloppen gewoon.”

Badderpakketten met balans

werfzeep-boweevil-badpakketOp mijn vraag vertelt Iris wat meer over het ontstaan van de pakketten. Ik zie die namelijk al jaren voorbij komen, maar ik heb nooit precies geweten hoe de zepen bij de Bo Weevil-producten zijn gekozen. Heel leuk om daar nu de achtergrond bij te horen!

Iris: “Het eerste pakket is het babypakket: een babyhanddoek met capuchon en een calendulazeepje. De babyhanddoek wordt in Turkije geweven, uiteraard van de zachtste biologische katoen. Evelien vond de calendulazeep hier helemaal bij passen. Het is de allermildste zeep van Werfzeep, verzorgend voor de gevoeligste huidjes, dus ook die van baby’s.”

werfzeep-boweevil-saunatas“Voor het badpakket vonden we het een leuk uitgangspunt: ‘je loopt ermee de badkamer in en je bent klaar’. Daarom bestaat het pakket uit een grote luxe handdoek, ook weer geweven in Turkije. Evelien koos daar een shampoozeep en een haverscrub bij. Dus je kunt je wassen, scrubben, je haar wassen en je daarna afdrogen, allemaal met dit ene pakket.”

“Pakket drie is het saunapakket: een handdoek uit Turkije, in een katoenen tas die geweven is in India. Die komt bij de leverancier vandaan waarover ik je vertelde! Ook bijzonder: de tas is bedrukt door drukkerij Groenewas in Nijmegen. Zij werken op milieuvriendelijke wijze met verantwoorde inkt. Met dit pakket kun je naar de sauna; daarom koos Evelien hier de comfreyzeep bij. Daar zit een extract van smeerwortel in dat helend en verzachtend werkt. Vaak is je huid aan het eind van een saunadag wat droog; met deze zeep herstel je de vochtbalans weer.”

“Als laatste is er het reistasje: een geweven toilettasje uit India, met een gezichtsdoekje uit Turkije erin. Hier was het idee dat je met dit tasje meteen op reis kunt. Met het doekje kun je jezelf wassen en in geval van nood ook je spullen droog maken. Evelien koos een boszeepje en een schoonmaakzeepje om het af te maken: het boszeepje is mild voor je gezicht en lichaam, en de bosgeur brengt je meteen in reisstemming. De schoonmaakzeep is heel praktisch. Je kunt er niet alleen onderweg alles mee schoonmaken, maar ook de afwas en wasjes doen – en het schuim kun je zonder schade in de (bos)grond laten lopen!”

werfzeep-boweevil-reistasje

Duurzame samenwerking

Werfzeep Bo Weevil Iris samenwerkingDe pakketten zitten zo goed in elkaar dat ze toekomstbestendig zijn; net als Bo Weevil en Werfzeep. Iris is dan ook van plan nog een hele tijd met Werfzeep te blijven samenwerken. Iris: “Elke keer als ik in jullie atelier ben, wil ik eigenlijk blijven. Het is de zorgvuldigheid waarmee jullie werken – er wordt niet zomaar iets gemaakt, jullie hele ziel en zaligheid zit erin. En natuurlijk ruikt het heerlijk!”

“Die zorgvuldigheid herken ik bij mezelf,” vertelt ze. “Zo zit ik gewoon in elkaar, en zo ben ik ook altijd geweest. Wat ik doe kan ik niet half doen; ook ik stop mijn hele ziel en zaligheid in wat ik maak. Ik denk dat we daarom zo goed bij elkaar aansluiten.”

Ook wij hopen dat we nog lang met Bo Weevil mogen blijven samenwerken. Wil je meer weten over Iris’ werkwijze en visie? Kijk dan op de website van Bo Weevil. Voor een overzicht van al onze cadeaupakketten kun je hier terecht.

Wil je ook onze interviews met andere leveranciers lezen? We interviewden eerder onze imker Elmar, en onze destillateur Henk!

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *