Interview met Laura van Studio de Rijk

Laura de Rijk is al meer dan vijf jaar onze vaste fotograaf. Naast ‘hofleverancier mooie plaatjes’ is ze ook gewoon onderdeel van het team! Ze komt namelijk regelmatig over de vloer, en is al heel lang betrokken bij Werfzeep. In dit interview vertelt ze over haar bijzondere band met Werfzeep en Evelien & Laurens, en over het fotograferen van het ‘Werfzeep-verhaal’.

Hoe het begon

Een van de eerste foto’s die Laura voor Werfzeep maakte

Laura: “In 2016 liep ik stage bij Studio Vrijdag, de buren en grafisch ontwerpers van Werfzeep. Rond die tijd waren zij bezig verpakkingen te ontwerpen voor de zeephouders en scheerkommen van Werfzeep. Daar was fotografie voor nodig en ik wilde dat wel oppakken. Sinds dat project heb ik zo’n beetje alle hoeken en gaten van Werfzeep mogen fotograferen.”

Dat laatste is eigenlijk zo gebleven. Laura komt nog regelmatig een dag bij ons langs met haar camera, om nieuwe zepen, teamleden of ingrediënten te fotograferen. Samen met Marie zorgt ze ervoor dat het verhaal van Werfzeep steeds dezelfde uitstraling blijft houden. Een uitstraling van zorgvuldigheid, natuurlijkheid en liefde voor details.
Laura_Schiermonnikoog_RapenWatermunt

Projecten en persoonlijk

Als eerste grote project voor Werfzeep, maakte Laura foto’s van alle zepen in het assortiment voor de webshop en onze folders. Daarnaast mocht ze ook mee naar Schiermonnikoog om daar watermunt te rapen (en natuurlijk foto’s te maken). Laura vertelt: “Ik was best verrast toen Evelien me vroeg om mee te gaan naar Schiermonnikoog. Om hiervoor uitgenodigd te worden was een mooi compliment en bevestiging van mijn kunnen. Het was een heel gezellig en vertrouwd weekend. We zaten samen in een huisje, gingen de natuur in, maakten foto’s en plukten ingrediënten.”

“Het volgende grote project was het Zeepboek. Dat vond ik wel het meest uitdagende project, omdat je veel meer moest nadenken over het soort beeld wat bij de hoofdstukken en ingrediënten past en hoe dat gebruikt ging worden. Andere fotosessies waren wat spontaner en gewoon een kwestie van proberen. Het boek vergde ook een stukje grafische inzichten. Omdat Evelien en ik allebei grafisch ingesteld zijn, konden we lekker sparren en veel van elkaar leren.”

“Op een gegeven moment voelde het fotograferen niet meer als een opdracht, maar meer als iets waar je samen aan werkt. De band tussen Evelien en mij werd steeds persoonlijker. Ze nodigden me uit voor bosfeestjes, om foto’s te maken én voor de gezelligheid. En ik heb de bruiloft van Laurens en Evelien mogen fotograferen.”

 

 

Zoveel meer dan zeep

“Wat ik zo leuk vind aan Werfzeep, is dat het niet alleen de zepen zijn, maar het hele verhaal eromheen; het team, het bos, de ingrediënten, het proces tot de zeep. Dat was ook Eveliens doel met Werfzeep. Het moest als bedrijf één geheel zijn, inclusief team en werkwijze. Ik vind het geweldig om door de pagina ‘over ons’ te scrollen, daar zie je een heel stuk van dat geheel, het verhaal van Werfzeep. En dat hele verhaal heb ik mogen fotograferen.”

Waarden

Laura’s eerste foto van Evelien in het Wickenburghse bos

“Ik ben opgegroeid in een tuinderfamilie in het Groene Hart, en was altijd wel in de natuur te vinden. Daar ben ik ook begonnen met fotografie, bij het botanische. Misschien is dat ook wel de reden dat het zo goed klikte met Werfzeep. Ik was blij verrast dat Werfzeep zoveel ingrediënten zelf plukt en droogt. Er wordt zorgvuldig nagedacht over wat er in de zeep gaat. Ze gaan niet voor de simpele weg maar voor de verantwoorde, en voor het zoveel mogelijk zelf doen. En ik vond bos en ingrediënten allemaal fantastisch. Soms werd ik wat té enthousiast en stond ik nog random bloemetjes te fotograferen als we al verder moesten, haha. Ook de (voor Evelien) ‘gewone’ ingrediënten zoals een potje calendulabloemen vind ik hartstikke interessant en leuk om te fotograferen.”

“Over de liefde voor de natuur en de schoonheid daarin heb ik heel veel geleerd. Er werd altijd met zorg geplukt en stilgestaan bij de ingrediënten. Ik was erg geïnteresseerd en Evelien nam rustig de tijd om me van alles uit te leggen. Die aandacht en tijd waardeer ik heel erg. Door mijn open houding en interesse heb ik veel geleerd, van Evelien en ook van de rest van het team. Ik was misschien niet zo verantwoord bezig als sommige Werfzepers, woon niet in een huisje in het bos, eet niet veganistisch, e.d., maar dat maakte nooit uit. Ze vertellen altijd open over levensstijlen, en dat vind ik heel interessant, maar het is ook okee om het anders te doen.”

Laura in het bos en in actie

Het hele verhaal vertellen

“Mijn samenwerking met Werfzeep is een van de leukste die ik heb. De open cultuur, het gewoon mogen proberen, de liefde voor de natuur en de gezelligheid, het blijft leuk. Ook nu Evelien in Portugal woont. Ik voel me onderdeel van het team, elke keer als ik langskom voelt het als vanouds. En doordat ik van het hele ‘verhaal’ foto’s maak, vertel ik altijd enthousiast over fotograferen bij Werfzeep; ik snap van er gebeurt en waarom dat gebeurt, ik ken het verhaal achter de zeep.”

“Ik ben nu bezig met het opnieuw opstarten van mijn website. Daarin ben ik geïnspireerd door Werfzeep; het lijkt me namelijk leuk om ook voor andere bedrijven aan de slag te gaan en hun hele verhaal te vertellen.”

Laura’s nieuwe website gaat vanaf half juni live! Kijk op lauraderijk.nl

Reacties

Eén reactie op “Interview met Laura van Studio de Rijk”

  1. Evelien

    Wat een onwijs leuke blog Laura! We zijn ook heel blij met jou! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *