We kregen een hele leuke mail van hét museum over natuur en biodiversiteit: Naturalis. Hun vraag sloot zo goed aan bij onze waarden dat we vol enthousiasme de samenwerking aangingen. Vandaag: welke planten zitten er in deze zeep vol stadse natuurkracht?
In de eerste blog schreven we over de achtergrond van deze zeep, die een ode is aan stadsdiversiteit. Samen met Leni en Marco, de diversiteitswetenschappers van Naturalis, selecteerden we de perfecte ingrediënten voor de zeep. Hieronder lees je welke planten de top drie haalden en hoe wij daar onze zeepexpertise op loslieten!
Verschoppelingen met superkracht
Uit een lange lijst inheemse planten stelden Marco en Leni een ‘verlanglijstje’ voor ons samen. Wij kozen daar weer drie planten uit die goede ambassadeurs zijn voor stadsdiversiteit én geweldig werken in zeep: brandnetel, weegbree en paardenbloem.
Brandnetel is echt een ondergewaardeerde (stads)plant: netels zijn niet populair, maar ongelooflijk waardevol in de voedselketen. Leni vertelt: “De vlindersoorten dagpauwoog en kleine vos leggen hun eitjes bijvoorbeeld graag op brandnetels.”
Weegbree is nog zo’n plant: hij groeit te pas en te onpas tussen de tegels, en weinig mensen willen ‘m in de tuin. Maar hij is ongelooflijk taai en zelfs geneeskrachtig. In de bladeren zit phenylethanoide glycoside, een stof die ontstekingsremmend werkt. Als je een blad kneust en over een geïrriteerd plekje wrijft, biedt dat verlichting aan je huid.
Tot slot is ook paardenbloem zo’n ‘ongewenste’ plant: de meeste mensen willen hun gazon of plantsoen liever egaal groen hebben. Maar een grasveld met paardenbloemen is honderd keer waardevoller dan zonder! Er zit veel nectar in voor bijen en andere insecten.
We kozen dus bewust voor ‘verschoppelingen’, planten die vallen onder het kopje onkruid. Wij zetten ze juist in het zonlicht, want onkruid bestaat eigenlijk niet. Zoals Leni zegt: “Door soorten uit te sluiten, ga je gaten in een ecologisch netwerk slaan. Ik vind dat ons mensen meer bescheidenheid past: we moeten spontane biodiversiteit durven toelaten, en controle loslaten. Een stapje terug durven doen.”
Zeep met een knipoog
We kozen ook voor deze drie planten omdat ze een geweldige combinatie vormen, met verwijzingen naar nuttige ecosystemen. Wist je bijvoorbeeld dat als je je prikt aan een brandnetel, een gekneusd weegbreeblad de brand verzacht?
Daarnaast kun je van deze planten goed zeep maken: bewerkingen van de plant blijven sterk overeind in zeep. De essentie van planten kun je namelijk op verschillende manieren vangen. Sommige heilzame stoffen lossen op in water (extract), andere in olie (maceraat).
In deze zeep zit brandnetelextract, maar ook…brandnetelconfetti! Yolande, onze contactpersoon bij Naturalis, vertelt: “Een belangrijke kernwaarde van Naturalis is ‘de knipoog’. We willen informatie overbrengen, maar altijd met een speels element erin. In deze zeep zijn van een plant die normaal gesproken prikt, juist kleine stukjes als verzorgend element toegevoegd. Die knipoog vind ik geweldig.”
We hebben dat speelse ook verwerkt in het uiterlijk van de zeep. In de groene onderkant zou je een humuslaag kunnen zien, van waaruit alle andere planten groeien. Nog zo’n punt is de geur: daarvoor hebben we ons laten inspireren door de geur van de stad na een regenbui. Dat betekende een aardse en toch frisse mix, waarvoor we lichte toetsen als citroengras, en ‘donkere’ toetsen als vetiver gebruikten. Het resultaat is een heerlijk milde, frisse en toegankelijke geur!
Knallend bonte wikkel
Het laatste puzzelstukje was de wikkel, die werd ontworpen door ‘onze’ Sappho van Studio Vrijdag. Yolande vertelt: “Ik had een aantal belangrijke inspiratiebronnen voor de wikkel. Ten eerste wilde ik uitgaan van de zeep zelf, omdat er zo’n krachtig idee achter zit. Dus dat kon voor mij niet anders dan een knallende, opvallende wikkel worden.”
Yolande gaf een moodboard aan Marie en Sappho, waarmee de laatste aan de slag ging. Yolande: “Wat ik belangrijk vond, is het gegeven dat biodiversiteit het tegenovergestelde is van monocultuur. Het moest dus ook alles door elkaar worden, een kakofonie van kleuren, vormen, enzovoort.” En dat is gelukt! Yolande: “Ik was gelijk helemaal amazed, het is echt de perfecte wikkel geworden voor bij deze zeep.” Om dezelfde reden zit de zeep in drie verschillende wikkels – om de verscheidenheid van de natuur te benadrukken.
Deze zeep heet Natuurlijk Schoon en is vanaf deze week te koop, exclusief in de museumwinkel van Naturalis. Wij hopen dat we zo een klein beetje kunnen bijdragen aan de gezamenlijke missie: meer liefde en respect voor de natuur! Niet alleen doordat je de plastic fles in je douche vervangt door een stuk zeep. Maar hopelijk komt er ookk steeds meer aandacht en begrip voor de – spontane – natuur in Nederland.
Leni zegt het ’t mooist: “Ik hoop dat met deze zeep mensen anders gaan kijken. Naar brandnetel, paardenbloem en weegbree, maar ook naar biodiversiteit in de stad. Dat ze zich gaan verwonderen. Want als iets je verwondert, wil je je er automatisch in verdiepen – en er beter mee omgaan.”
Geef een reactie