Op bezoek bij BIGA

Sinds kort hebben wij een nieuw team van inpakkers: de mensen van sociale werkplaats BIGA! Op drie oktober gingen Anne-Fleur en Rinske op bezoek in Zeist om ze persoonlijk te ontmoeten.


Bedrijf met een sociaal hart

We hadden van tevoren geen idee waar we terecht zouden komen. Toen we aankwamen waren we onder de indruk: BIGA bleek in een enorm pand te zitten en een bedrijf te zijn waar behalve inpakwerk nog veel meer gebeurt.

Michael van Dolder, onze contactpersoon, ontving ons met lekkere koffie – altijd fijn – en legde uit hoe BIGA precies in elkaar zit. Het bijzondere is dat deze sociale werkplaats, als een van de weinige, volledig draait als zelfstandig bedrijf.
BIGA biedt beschermde werkgelegenheid op het gebied van groenvoorziening en schoonmaak, en detacheert mensen. Ook gebruiken ze hun kennis op het gebied van begeleiding, met veel aandacht voor de persoon, om langdurig werklozen weer aan werk te helpen. Hierbij hebben ze een hoog succespercentage en gebruiken ze deels de inkomsten uit de winstgevende onderdelen van BIGA. Supermooi om te zien hoe een bedrijf tegelijk goed kan draaien en een sociale koers kan kiezen.

Iedereen op zijn plek

Die koers zag je ook terug bij de inpakwerkplaats zelf; dit was onze volgende stop. Na de uitleg namen Michael en Piet, de leidinggevende op de werkvloer, ons mee voor een rondleiding. Ook hier zagen we dezelfde tweedeling: een inpakopdracht die winst oplevert, zorgt ervoor dat er op andere plekken gewerkt kan worden zonder druk en stress.

De werkvloer zelf was het leukst om te zien. Echt geweldig! Iemand die niet graag afleiding heeft maar wel in haar eentje de gemeentepost voor half Zeist inpakt. Iemand met een technische knobbel die elektrische terraskussens maakt, helemaal vanaf het chipplaatje dat erin zit. Bakken en bakken met kleding die anders weggegooid zou worden, maar dankzij de sorteerders van BIGA een nieuw leven krijgt. We vonden het mooi om te zien hoe iedereen hier precies op haar of zijn plek zit. Er wordt echt goed gekeken naar de mens. Daar worden de inpakklussen op afgestemd, en niet andersom.

Inpakkers met passie

Wij waren natuurlijk het meest benieuwd naar ‘onze’ inpakkers. Dit bleek een vast team te zijn van mensen, die aan twee tafels in een rustige hoek gezellig met zijn allen werken. Teamleider Lisette was plakstripjes op maat aan het knippen, maar stond gelijk op om ons te begroeten. Ze vertelde hoe ze het werk vond – leuk, gelukkig – en welke wikkels voor de inpakkers moeilijk te ‘lezen’ zijn, omdat het vouwstreepje wegvalt tegen de achtergrond.

Voor ons was het heel effectief om te horen wat goed ging en waar de inpakkers tegenaan liepen. Sommige vragen konden we gelijk ter plekke beantwoorden, voor andere bedachten we achteraf met Michael en Piet een oplossing. Maar het belangrijkste was de gedrevenheid te zien waarmee iedereen hier voor ons aan het werk is. Natuurlijk zagen we al wel elke week dozen ingepakte zeep binnenkomen, maar nu kennen we ook de gezichten erachter.

Een tegenbezoek van de inpakkers aan ons moet er nu natuurlijk ook komen. In de tussentijd willen wij ze vooral heel erg bedanken voor hun harde werk, en Michael en Piet voor de gastvrijheid. Het geeft een goed gevoel dat onze zepen op zo’n fijne plek en met hart voor de zaak worden ingepakt!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *