Op bezoek bij Mesjokke voor onze chocolade zeep

Onze romige chocolade zeep ruikt en schuimt zo heerlijk en ziet er zo mooi uit door de enorme hoeveelheid cacaoboter en de chocolade die erin zit. Vandaag gaan we op bezoek bij de makers van deze fantastische chocolade. Mesjokke is namelijk Utrechts en de chocoladefabriek bevindt zich op fietsafstand van ons atelier.

Chocolademakers

Mesjokke wordt gerund door Luc en Per, bean to bar chocolademakers. Op de foto staan ze voor de melangeur waarin de cacaobonen 24 tot 48 uur achtereen gewalst worden.

Cacaopeul en cacaobonen voor in onze chocoladeswirl - Werfzeep
Links: Luc in Nicaragua met een vers opengesneden cacaopeul. Rechts: een cacaoboontje van dezelfde soort als in onze zeep.

Chocolade maken

Mesjokke zit in een enorme ruimte, een voormalig postsorteercentrum. Elke kamer heeft een ander doel. Zo is er een kamer voor het ontvliezen, melangeren, roosteren en inpakken. Hier zie je de voorraadkamer, met bonen van over de hele wereld.

Cacaobonen voor chocolade zeep

Dit zijn de Trinitario cacaobonen voor onze chocolade zeep, afkomstig van Akesson’s, een biologische cacaoteler uit de Sambiranovallei op Madagaskar. Deze boontjes zijn veel roder dan die uit de zak ernaast, die uit Nicaragua komt.

Biologische en eerlijke chocolade

We kennen Luc en Per en hun bijzondere chocola al jaren. Af en toe komen ze een speciaal voor ons gewalst blok cacao afleveren. Ik vind het heel leuk om een keer met mijn camera hun werk vast te leggen.
Mesjokke is namelijk niet zomaar chocola.

Per en Luc hebben persoonlijk de beste biologische cacaoboeren gezocht, waaronder in Nicaragua  en Madagaskar. Deze boeren betalen ze fatsoenlijke prijzen. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat is helaas niet zo in cacao-land.

Behalve zo eerlijk mogelijk, is de chocola ook bijzonder smaakvol. Sommige soorten worden wel tot 48 uur gewalst om een mooie gladde structuur te krijgen. Per en Luc zijn ook altijd op zoek naar manieren om bestaande recepten te verfijnen en nieuwe recepten te ontwikkelen. Eigenlijk zijn het echte cacaokunstenaars.

Het proces: van boon naar chocola

De kwaliteit van de cacaobonen is al zo anders dan van een reep uit de supermarkt en het ambachtelijke werk wat volgt maakt het ongeëvenaard.

Om te beginnen worden de cacaoboontjes gecontroleerd. Alle gebroken boontjes worden eruit gevist en daarna worden ze in kleine batches op lage temperatuur geroosterd.

Daarna worden ze tot ‘nibs’ gehakseld, waarbij de vliesjes worden weggeblazen. Die vliesjes krijgen een nieuw doel, ze gaan als compost naar de biologische tuinderij De Bijenakker.

 

 

En dan is het tijd om te melangeren. Afhankelijk van de soort chocola die Mesjokke maakt wordt de cacao een of twee etmalen gemelangeerd.

Om de chocoladereep uiteindelijk een mooie glans en de juiste homogene kristalstructuren te geven wordt de massa in de machine op de foto rechts getempereerd.

 

De verkoopvoorraad wordt, hoe toepasselijk, bewaard in de voormalige kluis van de post.

We zijn zelf redelijk verslingerd geraakt aan deze chocola, en niet alléén in onze chocolade zeep! Daarom leek het ons zo leuk om tijdelijk een zeep en een reep samen aan te bieden. Enjoy! NB: inmiddels is het setje uitverkocht.

Wil je weten hoe onze chocoladeswirl wordt gemaakt? Lees dan deze blog.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *