Sus & So Twijnstraat Werfzeep

Op bezoek bij: Sus & So

We onderhouden vaak nauwe banden met de winkels die onze zeep verkopen. Werfzeep ligt namelijk in de leukste, meest groene winkels, en die delen we graag met je. Vandaag: kledingwinkel Sus & So, de allereerste winkel die Werfzeep opnam in het assortiment!

Sus & So Twijnstraat Werfzeep

Ik bezoek eigenaresse Gonny in het gloednieuwe Utrechtse winkelpand van Sus & So in de Twijnstraat. Na meer dan tien jaar duurzame mode verkopen in Hilversum, hebben Gonny en mede-eigenaar Jitske nu ook weer een filiaal in Utrecht.

Het verhaal van Gonny is bijzonder: net als Evelien is ze een pionier op het gebied van duurzaamheid en combineert ze heldere groene waarden met een flexibele, creatieve insteek. Zo bestond haar eerste bedrijfspand uit twee omgebouwde peeskamertjes in de Hardebollenstraat! Dat zou je niet zeggen als je de ruime, lichte winkel op de Twijnstraat ziet. Gonny kent het verhaal achter ieder kledingstuk, en waar nodig licht ze klanten voor over eerlijk geproduceerde kleding. Het is haar tweede natuur, blijkt uit ons gesprek.

Groene wortels

Sus & So Gonny in de Twijnstraat WerfzeepMilieubewust leven is Gonny met de paplepel ingegoten. Gonny: “Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger al eierschalen klein moest maken voor de composthoop, of dat mijn vader isolatiefolie achter de radiator plakte. Daarnaast waren mijn ouders allebei ondernemers: mijn vader was architect en mijn moeder had haar eigen modevakschool aan huis.”

Het lag dus best voor de hand dat Gonny zelf ook ondernemer zou worden. In 2004 gebeurde dat ook, na een aantal reizen door ontwikkelingslanden. Gonny: “Ik wilde eigenlijk iets doen met ontwikkelingssamenwerking, vond de ongelijkheid die ik daar zag erg oneerlijk. Kort daarop stond ik met een vriendin een kinderkamer te schilderen en waren we aan het brainstormen. Ineens was er toen het idee: een webwinkel met écht duurzame en biologische kleding. Dat bestond nog niet en ik had toevallig tijd, dus daar ben ik ingedoken.”

Oog voor de omgeving

“Eerst dacht ik dat je helemaal geen eerlijke textiel kon inkopen,” vertelt Gonny. “Ik bereidde me er zelfs al op voor dat ik alles zelf zou moeten laten maken. Maar via via hoorde ik dat er in Duitsland een beurs voor eerlijke textiel bestond. Ik ging op verkenning uit, en het assortiment bleek ontzettend leuk. Dus in 2004 startte ik mijn eerste bedrijf, Sincero fair fashion, met kleding voor volwassenen.”

Sus & So Twijnstraat WerfzeepHet was dit bedrijf waar Evelien haar allereerste leveringen zeep naartoe bracht, in een grote boodschappentas, op driehonderd meter lopen van de werfkelder aan de Oudegracht waarin ze toen haar zepen maakte. Sincero was namelijk gevestigd in de Hardebollenstraat, in twee omgebouwde peeskamertjes. Gonny vertelt: “Je gelooft het niet, maar ik had de loterij gewonnen. Dat kapitaal investeerde ik in de verbouwing. De tip over het pand in de Hardebollenstraat had ik gekregen van een bevriende onderneemster: zij vond de locatie wat riskant, maar ik zag juist kansen. Dus we gingen aan de slag om er een mooie winkel van te maken; de overgeschoten rode lampen hebben we aan de dames naast ons gedoneerd.”

Zoals Gonny twintig jaar geleden haar weg baande in de wereld van fair trade mode, zo ontdekte Evelien stapje voor stapje het zeep verkopen. Allebei hadden ze hun eigen waarden heel sterk voor ogen, en stonden ze anderzijds juist open voor creatieve en onverwachte manieren om die waarden vorm te geven. Met een flinke dosis proactiviteit, en oog voor de omgeving. Gonny beaamt dit: “De overgang van Sincero naar Sus & So is ook op die manier gegaan,” zegt ze. “Op een duurzame markt kwam ik Jitske tegen, die hetzelfde deed als ik, maar dan in Hilversum. Ze vertelde me zelfs dat ze weleens bij Sincero had ‘gespioneerd’ voordat ze haar eigen winkel begon. We zaten zo met elkaar op een lijn dat we in 2016 onze winkels hebben samengevoegd in het pand in Hilversum, en er Sus & So van hebben gemaakt.”

Een duurzaam verhaal

Sus & So Twijnstraat WerfzeepOp dezelfde manier hebben Gonny en Evelien elkaar in 2010 ontmoet: op een markt. Gonny: “Evelien stond met haar zepen op de hoek van de Twijnstraat, op een Kerstmarkt. Ik had natuurlijk altijd mijn ogen open voor gelijkgestemde ondernemers, en het sprak me aan dat het een ambachtelijk en biologisch product was. Toen we begonnen te praten bleek dat we meer raakvlakken hadden. Evelien had zelf eczeem, maar kon Werfzeep wél gebruiken. Voor mij met mijn huidproblemen bleek dat ook te gelden. Toen was ik echt om. Vanaf dat moment verkocht ik Werfzeep, in een groot zelfgetimmerd display. Elke keer als de zeep op was, stond Evelien weer met een nieuwe boodschappentas vol zeep voor de deur.”

Gonny kijkt altijd goed naar de verhalen achter een product. “Vaak hebben onze leveranciers rechtstreeks contact met de naaiateliers waar hun kleding gemaakt wordt en doen ze daar al jaren zaken mee,” vertelt ze. “Natuurlijk kijk je in eerste instantie naar keurmerken, maar soms zit de overtuigingskracht niet in een keurmerk maar in een verhaal. Bijvoorbeeld kleine kledingmakers die stoffen van BoWeevil gebruiken (biologisch gecertificeerd) maar zelf niet bio gecertificeerd zijn, omdat dat vreselijk duur is. Mijn tips zijn: kijk naar de grotere context, check het verhaal, en investeer in persoonlijke, langdurige connecties en contacten.”

Vaste waarden, flexibele houding

Die langdurige connectie en Gonny’s neus voor nieuwe kansen, hebben ervoor gezorgd dat Werfzeep nu ook weer in de nieuwe winkel in Utrecht ligt, bij de schappen met duurzaam badtextiel. En dezelfde eigenschappen, tot slot, brachten Gonny ook in het mooie nieuwe pand in de Twijnstraat. “Ik fietste toevallig weer eens langs, na heel lang niet in de stad te zijn geweest,” vertelt ze, “en zag ineens het briefje op het raam. Meteen gebeld. Die middag kreeg ik van een bevriende ondernemer in de straat een appje: of ik interesse had in een pand in de Twijnstraat.” Ze lacht. “Maar natuurlijk had ik toen al een afspraak.”

Sus & So in de Twijnstraat 49 verkoopt 100% duurzame, biologische en fair trade mode. Ben je op zoek naar mooie eerlijke basics en goed advies, neem er dan vooral een kijkje. Bij het badtextiel vind je uiteraard ook onze zepen. We zijn trots op deze samenwerking, en wensen Gonny en Jitske heel veel succes met het nieuwe filiaal!

Sus & So Twijnstraat Werfzeep

Reacties

2 reacties op “Op bezoek bij: Sus & So”

  1. Dicky Demoed

    Wat een goeie nieuwsbrief.Ik geniet er elke keer weer van.Jullie zeep is heerlijk.En als ik in Utrecht ben ga ik ook eens naar Sus en So.

    1. Rinske

      Hoi Dicky, wat leuk om te horen zeg. We doen er ook erg ons best op:) Dankjewel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *