Oost-Indische kers wildplukken voor Werfzeep in de Botanische Tuinen Utrecht

Plukdag in de Botanische Tuinen

Naast het Wickenburghse bos plukken we af en toe in de Botanische Tuinen Utrecht. Wist je dat deze prachtige tuinen al in 1639 zijn aangelegd en bij de oudste universitaire tuinen van Nederland horen? Een eer voor ons om er kruiden te mogen plukken voor onze zepen!

Werfzeep wildpluk plukken in de Botanische Tuinen Utrecht

Deze zomer vertrokken we weer met een heel team naar de Botanische Tuinen: Charlotte, Anne-Fleur en Sephora om te plukken, en Laura de fotograaf om alles vast te leggen.

Onze eerste stap is altijd om op zoek te gaan naar Ivo, de tuinman. Al was de allereerste stap dit keer eigenlijk een hindernisbaan! We waren op weg naar de Ontdektuin via het bamboebos…helaas voor ons stonden daar net de sproeiers aan. Al hink-stap-sprongend lukte het ons zonder al te natte voeten in veilig gebied terecht te komen.

Werfzeep in de Botanische Tuinen Utrecht wildplukken zeepkruiden

Nadat we Ivo hadden gevonden bespraken we met hem hoe alle planten erbij stonden en wat we konden plukken. We maken drie zepen met ingrediënten speciaal uit de Botanische Tuinen: eentje met mirte en papyrus, een met bergamot en verbena, en een met ceder en laurier. Daarnaast plukken we ook ingrediënten voor andere zepen, bijvoorbeeld Oost-Indische kers voor in de kruidenshampoo.

Sephora plukt mirte in de Botanische Tuinen voor Werfzeep

Dit keer stond de mirte, in de Botanische Tuinen uitgegroeid tot een enorme struik, prachtig in bloei. We genoten met volle teugen tijdens het plukken. Mirte gebruiken we in de Botanische Tuinenzeep I, samen met papyrus. Die laatste was dit moment was nog te klein, dus daar gaan we in het najaar nog een keer voor terug.

Werfzeep Botanische Tuinen Utrecht papyrus wildplukken

Onze volgende stop was de helichrysum, die tot onze verrassing niet op de plek stond waar we hem normaal plukken. Na even zoeken vonden we de planten ergens anders; Ivo had ze dit jaar een nieuwe plek gegeven. Door het overpoten waren ze nog een beetje van slag en het leek een beter idee om ze te laten staan.

Oost-Indische kers wildplukken voor Werfzeep in de Botanische Tuinen Utrecht

De enorme strengen Oost-Indische kers die je je misschien nog kunt herinneren van foto’s van vorig jaar, waren dit jaar wat korter. Ivo had de zaailingen van Oost-Indische kers dit jaar redelijk kort gehouden, om andere planten de kans te geven goed te groeien. Gelukkig stond in de Moestuin en verderop in de Evolutietuin nog meer dan genoeg.

Verse kruiden uit Botanische Tuinen Utrecht voor zeep Werfzeep

Na flink plukken vonden we het wel tijd om iets te drinken op het terras. Laura ging op weg naar huis, en Sephora, Anne-Fleur en Charlotte vertrokken overladen met de oogst richting ons atelier. Tijd om alles een plekje te geven in de droogkast.

We zeggen de Botanische Tuinen nu gedag tot in het najaar, dan komen we nog een keertje terug voor de papyrus!

Oost-Indische kers bloemen voor zeep Werfzeep Botanische Tuinen Utrecht

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *