Het verhaal van de Rozenbottelzeep begint zo:
Tijdens de voorbereidingen van het Zeepboek nam ik anderhalf jaar geleden weer eens contact op met Eric van De Rozenbotteltuin. Hij vond het leuk om ter voorbereiding op het boek mee te helpen en bracht wat bottels langs bij ons huisje in het bos. Eric vond het ook goed als we hen achterin het boek vermeldden als verkooppunt van rozenbottels, en van moes, of coulis, zoals zij het noemen.
Ze wilden graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de rozenbottelzeep die ik ontwikkelde voor het Zeepboek en al snel vroegen ze of Werfzeep niet ook een rozenbottelzeep op maat voor De Rozenbotteltuin kon maken.
En zo geschiedde! Rinske schreef er bijna een jaar geleden een blog over, precies in de tijd dat de oogst in volle gang was bij De Rozenbotteltuin en zij de zeep nodig hadden voor verkoop en als dank voor hun rozenbottelplukkers.
Zeep met rozenbottels
De zeep was zo goed gelukt, zacht schuimig, mooi amberrood door de rozenbottelmoes en echt prachtig verpakt met een wikkel gemaakt door Studio Vrijdag, dat we van mensen die de zeep hadden weten te bemachtigen, al snel de vraag kregen of we deze zeep niet zelf ook wilden verkopen.
Met goedkeuring van Eric en Emmelie van De Rozenbotteltuin doen we dat nu dus! We zijn heel blij met de samenwerking, met de mooie zeep én het feit dat er zo’n mooie, kleinschalige, historische en biologische rozenbotteltuin bestaat: die zetten we graag in het zonnetje.
Een kijkje in de Rozenbotteltuin
De Rozenbotteltuin ligt vlakbij Wijk bij Duurstede, vlak bij het kanaal. Nu ligt het boshuisje toevallig óók vlakbij het kanaal, maar dan dichterbij Utrecht. Ik mocht een paar weken geleden op bezoek in de tuin, precies in de tijd dat alle struiken in volle bloei stonden. En ik besloot op de fiets, met één hond naast me meerennend en één hondje in de fietsmand voorop, langs het kanaal af te zakken net zo lang tot ik De Rozenbotteltuin bereikt had.
Na een zonnige fietstocht tussen de notenbomen naast het water kwam ik bij het punt waar Eric ons opwachtte. Vandaar over een onverhard weggetje wees hij me de snelste route naar de tuin.
Het is een idyllische plek, tussen weilanden met koeien en een paar huizen duikt er ineens een tuin vol rozen op, wat loslopende kippen, een woonhuis met overal prieeltjes met sierrozen. Erachter ligt de tuin waar honderden bottelrozen staan. En laat ik nou de geluksvogel zijn die tussen zoveel geurige rozen mag lopen!
Er staan veel Rosa Alpina bottelstruiken, deze dragen dieproze heerlijk geurende bloesems. De bottels bevatten nóg meer Vitamine C dan die van de hondsroos.
De grond naast het kanaal is rijke kleigrond en daar gedijen de bottelstruiken goed. De Rozenbotteltuin bestaat al meer dan zestig jaar.
Zoals je ziet wordt er in de tuin slechts af en toe gemaaid: de struiken staan gezond en wel in het gras, en krijgen geen pesticiden of kunstmest. Eens per jaar worden ze gesnoeid, en eens per jaar worden bottels geoogst.
Meer niet!
Er staan bijna 900 bottelrozentruiken in De Rozenbotteltuin, en hier komt jaarlijks zo’n 1000 kg oogst vanaf.
De pure moes die van de bottels komt verwerken we in de rozenbottelzeep. Hieronder zie je het resultaat!
Rozenbottelzeep
Wil je de zeep zelf proberen? Kijk dan hier verder.
Vanaf eind augustus is het weer tijd om de bottels te oogsten. Wil je daar ook eens bij helpen? Dat kan!
Je kunt je aanmelden via de site van De Rozenbotteltuin.
Dit filmpje, gemaakt in de tuin van Eric en Emmelie, geeft je een impressie van de oogst.
Geef een reactie