Update: Savannezeep met sheaboter uit de Sahel

Afgelopen jaar maakten we in het kader van het project ‘Birds, Bees & Business’ van de Vogelbescherming onze Savannezeep. Pasgeleden startte de Vogelbescherming een campagne om het project, én de situatie in het Sahelgebied, uit te lichten. Tijd voor een update!

Werfzeep Savannezeep Birds, Bees & Business project Sahel shea butter

‘Birds, Bees & Business’ is een project dat sheabotermaaksters – met name in Burkina Faso – ondersteunt, biodiversiteit in het Sahelgebied stimuleert en daarmee ook Nederlandse trekvogels helpt die in de Sahel overwinteren. Dat is nodig, want de situatie in het Sahelgebied is de afgelopen jaren verslechterd.

De Vogelbescherming schrijft: “Klimaatverandering, uitputtende landbouw en bomenkap heeft de Sahel desastreus veranderd in een monotoon en kaal landschap. Vogels en insecten verdwijnen door voedseltekort en voor de lokale bevolking levert de landbouw steeds minder voedsel en inkomen op. Ook de vrouwen in Bukina Faso zien hun oogst aan sheabonen teruglopen.”

Gelukkig is er Birds, Bees & Business! Dit zijn de dingen die het project doet: “Om de oogst weer te verbeteren werkt VBN samen met Cordaid, FairClimateFund en de partners in Burkina aan herstel van biodiversiteit, om zo het inkomen van de vrouwen veilig te stellen. We investeren in het planten van inheemse bomensoorten om het insectenleven te herstellen. Meer insecten verviervoudigt de oogst van sheabonen. Daarnaast bieden we de vrouwen energie-efficiënte ovens voor sheaboterproductie, om houtkap te verminderen.”

Foto door Christien van den Brink

De sleutel tot het hele project is sheaboter, en de vrouwen die deze boter maken van bonen van de sheaboom.

Speciaal voor Birds, Bees & Business hebben wij de Savannezeep ontwikkeld: zeep vol sheaboter en sheahoning van de savanne in de Sahel. Naast duurzame sheaboter bevat het ook hibiscusbloemenextract, citroengras, palmarosa, ylang ylang, zwarte peper en cistushars. De zeep is lekker zacht in gebruik en geurt friszoet.

Met de aankoop van een stuk zeep steun je de sheamaaksters in de Sahel, en indirect ook de diversiteit van het landschap én een aantal Nederlandse trekvogels. In dit project grijpt alles in elkaar, net als in de natuur eigenlijk. Hier wijdde de Vogelbescherming een artikel aan hoe het in elkaar zit, met meer informatie over het Sahellandschap, de mensen die er wonen en de bijzondere diversiteit. We zijn blij dat wij ook een klein schakeltje in die keten kunnen vormen!

De Savannezeep kun je hier kopen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *