Schiermonnikoog RapenWatermunt Werfzeep Schierzeep

Vier jaar Schierzeep in het zonnetje

Deze juni is het vier jaar geleden dat we in samenwerking met Ilja Zonneveld de Schierzeep lanceerden! Een leuke aanleiding om het verhaal achter de zeep weer eens uit te lichten.

Speciaal voor deze blog Zoomde ik met Ilja, die bijna uit het beeld werd geduwd door een boeket wilde bloemen. Ik kon gelijk haar liefde voor de natuur proeven. Ilja heeft vier jaar geleden het initiatief genomen voor het ontwikkelen van de Schierzeep, en beheert nu de verkoop van de zeep op het eiland. Hieronder vertelt ze over haar band met Schiermonnikoog en de ontstaansgeschiedenis van deze bijzondere zeep!

Schiermonnikoog_RapenWatermunt Schierzeep Werfzeep

Ilja: “Ik woon al 25 jaar op Schiermonnikoog. Ooit kwam ik als vakantiekracht, en ik ben nooit meer weggegaan. De natuur hier is prachtig, daarnaast vind ik het ook heel fijn om in een kleine gemeenschap te wonen. Op heel Schiermonnikoog wonen maar 950 mensen, de meeste ken je op een gegeven moment wel via via. Mijn man was ook een vakantiekracht, die heb ik hier in de bar ontmoet, haha.

werfzeep-schierzeep12

Hier op het eiland doe ik veel verschillende dingen. Zo beheer ik een complex met vakantieappartementen, en het viel me toendertijd op dat we daar veel afval hadden van de gastenpakketjes. Van die kleine plastic flesjes enzo. Die gastenpakketjes zijn wel leuk om aan te bieden, dus ik wilde graag een milieuvriendelijk alternatief ontwikkelen. Dat heb ik uiteindelijk kunnen doen via een lokaal bedrijfje waar ik ook bij betrokken was.

werfzeep-schierzeep mini'sZelf gebruikte ik al een tijd Werfzeep en ik was heel erg enthousiast over de visie van het bedrijf. Dus ik heb Evelien gebeld, om te kijken of we samen gastenzeepjes zouden kunnen ontwikkelen. Gastenzeepjes in plaats van kleine flesjes scheelt al meteen een heleboel, zeker als ze ook nog biologisch zijn. Het gesprek was erg leuk, we zaten eigenlijk meteen op één lijn. Alleen al omdat we dezelfde achternaam hebben, dat gaf gelijk een gevoel van verwantschap! Wat ik me ook nog herinner van dat eerste gesprek is dat het al direct een brainstorm werd: we kregen het over een recept, kruiden die we wilden gebruiken, enzovoort.

Werfzeep Schierzeep Schiermonnikoog_RapenWatermunt_75

Het belangrijkste voor mij was dat er watermunt in de zeep zou komen. Dat is zo’n ontzettend ‘Schiermonnikoog-kruid’! Als je in de zomer door de natte duinvalleien loopt ruik je overal die munt. En als het dan ook nog lekker warm weer is krijg je helemaal een vakantiegevoel, daar word ik zo blij van! Aan het eind van de zomer maaien ze, dan leggen ze het maaisel op de strandovergangen bij de vuurtoren en loop je door een zee van munt. Het is echt het gevoel van de zomer en het eiland, gevangen in een geur.

Schiermonnikoog RapenWatermunt Werfzeep Schierzeep

Werfzeep Schierzeep Schiermonnikoog_RapenWatermuntTegelijk was de watermunt ook meteen een van de uitdagendste bestanddelen. Omdat heel Schiermonnikoog een natuurgebied is, mag je hier niet wildplukken. Met Natuurmonumenten Schiermonnikoog heb ik dat afgestemd, want die bepalen het maaibeleid. Uiteindelijk hebben we van de provincie een vergunning gekregen om achter de maaimachine aan de watermunt te rapen. Heel bijzonder dat dat is gelukt. We rapen nog steeds elk jaar, die watermunt gaat dan richting Werfzeep voor de volgende ‘generatie’ zeep.

Evelien bedacht veldsalie als aanvulling op het geurprofiel van de zeep. Ook leuk om te vertellen: voor de veldsalie heb ik een heel bijzondere samenwerkingspartner in Henno van kwekerij de Wilde Akelei. Hij kweekt daar wilde zaden van het eiland op voor de verkoop. Speciaal voor ons kweekt hij ook elk jaar de veldsalie. Hij is superenthousiast, heeft zelfs op eigen initiatief altijd een extra bak watermunt klaarstaan, voor het geval er toch iets misgaat bij het rapen.

Werfzeep Schierzeep Schiermonnikoog-Kwekerij-De-Wilde-Akelei-Werfzeep1

De band met Henno vind ik heel erg leuk. Zo stonden we ooit met een artikel over de Schierzeep in de Flow; Henno heeft dat artikel groot uitgeprint en overal in zijn kwekerij gehangen, hij is er helemaal trots op. Hij verkoopt ook de normale maat Schierzepen, die kwamen algauw na de gastenzeepjes. En Henno is niet de enige: zo liggen de Schierzepen nu op meer bijzondere plekken op het eiland. In de VVV bijvoorbeeld, maar ook bij een milieubewuste modezaak in het dorp en bij een aantal vakantiecomplexen voor gasten. Inmiddels ben ik uitgegroeid tot de beheerder van Schierzeep en de verkoop, ik zorg dat er op het hele eiland genoeg Schierzeep te vinden is. Ik vind ‘m zelf ook nog steeds geweldig om te gebruiken.

Werfzeep Schierzeep Schiermonnikoog_RapenWatermunt_65

Ons idee bij het ontwikkelen van deze zeep was: ‘je moet Schiermonnikoog mee naar huis kunnen nemen’. En zo werkt het ook. Je ziet nu bijvoorbeeld dat vaste gasten bij hun vertrek nog gauw een paar stukjes zeep meenemen. Zodat ze het eiland het hele jaar een beetje bij zich kunnen dragen. Dat dat is gelukt, daar ben ik zo trots op!”

Werfzeep-Schierzeep

Eerdere blogs over de Schierzeep:

Schierzeep in productie

Watermunt rapen op Schiermonnikoog

Op bezoek bij kwekerij De Wilde Akelei

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *