Zeep met rozenbottels

Rozenbottels. Ze hangen in de herfst overal, je hebt ze vast vaak gezien, maar niet iedereen weet wat een waardevolle vitaminebommetjes het zijn. Niet alleen zit er in rozenbottels meer vitamine C dan in sinaasappels, ook bevatten ze veel lycopeen en beta-caroteen. Daarom was het voor ons ook zo leuk om samen te werken met kwekers Emmelie en Eric van De Rozenbotteltuin. Samen maakten we een heerlijk zachte, verzorgende zeep: rozenbottelzeep.

Zeep met rozenbottels - Werfzeep - Emmelie tijdens de jaarlijkse oogst bij kwekerij De Rozenbotteltuin
De jaarlijkse oogst op De Rozenbotteltuin gaat komend weekend van start. Wil je meeoogsten, neem even contact op!

Werfzeep en rozenbottels is al jarenlang een goede combinatie. De rozenstruiken in ons bos geven elke herfst weer veel bottels. Die verwerkten we bijvoorbeeld al in seizoenszeep #17, een heerlijk verzorgende zeep voor het najaar. Rozenbottels spelen ook een grote rol in het zeepboek. Een van de hoofdstukken is helemaal gewijd aan dit mooie rode vruchtje met zijn onverwachte goede eigenschappen.

Siroop op recept en rozenbottelsoep

Het is eigenlijk gek dat we tegenwoordig niet veel doen met rozenbottels, behalve misschien limonade drinken. De historie van de rozenbottel is namelijk nogal indrukwekkend. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw deed de Landbouwhogeschool in Wageningen onderzoek naar de mogelijkheden die de natuur bood voor meer vitamine C in het voedselpakket. Vlak na de oorlog werd vervolgens een spoedproductie opgezet van rozenbottels op kwekerijen, om de bevolking te kunnen voorzien van genoeg vitamines. Rozenbottelsiroop was zelfs op doktersrecept verkrijgbaar.
In het boek maken we dan ook niet alleen zeep met rozenbottels, maar laten we je nog meer onverwachte manieren zien om ervan te genieten. Vanwege het hoge gehalte aan lycopeen is de vrucht bijvoorbeeld een uitstekende vervanger voor tomaat, en je kunt er dan ook heerlijke soep van maken. Eerherstel voor de rozenbottel!

Zeep met rozenbottels - Werfzeep in samenwerking met kwekerij De Rozenbotteltuin

De Rozenbotteltuin

Gelukkig zijn wij niet de enigen die er zo over denken: we vonden gelijkgestemden in Eric en Emmelie van De Rozenbotteltuin. Zij runnen een prachtige kwekerij in Wijk Bij Duurstede. Deze leverde al vanaf de jaren vijftig aan de Nederlandse markt en maakte in 1988 een (biologische) doorstart, omdat Emmelie en Eric vonden dat dit stukje Nederlandse geschiedenis niet zomaar verloren mocht gaan.
Onze eerste ontmoeting met hen was op een markt, nu zeven jaar geleden. We proefden wat van hun heerlijke producten en ruilden rozenbotteljam tegen zeep. Op hun beurt waren Emmelie en Eric gelijk erg enthousiast over Werfzeep. Toen het dus tijd was om voor het boek een verantwoord, biologisch verkooppunt voor rozenbottels te geven, was de stap naar De Rozenbotteltuin snel gemaakt. Maar Emmelie en Eric verrasten ons: ze wilden ook graag zelf een zeep laten ontwikkelen met rozenbottels. Een onverwacht, maar erg leuk verzoek. Hun prachtige bottels waren meteen een inspiratiebron voor zeepideeën.

Zeep met rozenbottels

Vanwege het hoge gehalte aan anti-oxidanten en vitamines zijn rozenbottels zacht en verzorgend voor je huid. Zo kun je bij huidirritatie bijvoorbeeld een masker nemen van rozenbottelmoes. Wij gebruikten deze moes in twee varianten: een egale zeep met een hoge concentratie, en een mooie zachte swirl. Iedereen die het atelier binnenstapte, merkte op hoe lekker het rook. Een milde, vriendelijke rozengeur die op een subtiele manier nog te ruiken is in de uiteindelijke zeep en ondersteund wordt door de warme toon van kardemom. De zeep zelf is een weldaad voor de huid. Zeker als je in de herfst door een storm naar huis moet fietsen:).

Zeep met rozenbottels - in de gelfase en voor en na de swirl - Werfzeep
Van links naar rechts: de egale zeep in de gel-fase en na het uitharden; en de swirlzeep voor en na het swirlen.

Zeep met rozenbottels - Werfzeep in samenwerking met kwekerij De Rozenbotteltuin

We zijn ontzettend trots op deze zeep. Een mooi, eerlijk streekproduct met het beste van Werfzeep en het beste van De Rozenbotteltuin. Wil je hem ook proberen? Houd dan de website van De Rozenbotteltuin in de gaten. Daar zal de zeep vanaf het najaar te koop zijn. Ook al hun verkooppunten in de regio staan erop.

En mocht je zelf rozenbottels gebruiken, als gezichtsmasker, voor soep, siroop of nog iets anders, dan zijn wij heel benieuwd naar je verhalen en recepten!

Update juli 2020: deze zeep loopt zo goed dat we haar nu ook in de webshop aanbieden! En deze blog geeft je een kijkje in de Rozenbotteltuin.

En in deze blog lees je hoe de Volkskrant een review schreef over onze rozenbottelsoep uit het Zeepboek!

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *