Anne-Fleur en Evelien van Werfzeep zoeken zeewier voor de Vlieland zeep

Zeep van Vlieland

Elk jaar wordt Vlieland begin september overgenomen door het bijzondere festival Into The Great Wide Open. Dit jaar mogen we speciaal voor ITGWO een unieke Vlielandzeep ontwikkelen en om die reden namen Buba, Anne-Fleur en ik dit weekend de boot naar Vlieland.

We maakten er meteen een teamuitje van en konden op Stortemelk in de productietent van ITGWO terecht.

Vlieland Werfzeep - Vlielandzeep!

We kregen de vrije hand in het ontwerp en ik had meteen al ideeën over twee lagen die in één zeep samenkomen. Een beetje zoals de kustlijn. We togen naar het eiland en lieten de ideeën binnenwaaien.

Anne-Fleur en Evelien van Werfzeep zoeken zeewier voor de Vlieland zeep

Conclusie: zeewier is fantastisch

We onderzochten verschillende soorten zeewier en ik moet zeggen, dan gaat er een wereld voor je open! Als vega’s aten we het al, maar dan gedroogd in de vorm van nori of zeesla. Maar aan zee  hadden we er nooit eerder zo opgelet, laat staan geraapt om op te eten of in zeep te verwerken.

Maar de wereld van zeewier is fantastisch. Zeewieren zijn de voorouders van landplanten. Ze zijn een onmisbare schakel in ons ecosysteem en hebben in zee een vergelijkbare functie als bos op het land: zuurstof produceren.

Zeewier produceert 50% van de zuurstof op onze aarde!

Als voedsel is het ook geweldig, het is lekker, bevat veel eiwitten en, dit verschilt per soort, allerlei belangrijke vitamines en mineralen, zelfs B12, een vitamine waar je als vegan toch een beetje op moet letten.

Anne-Fleur met vers geoogste zeesla!
Anne-Fleur met vers geoogste zeesla!

Vlieland

Op het strand vonden we al snel verschillende wieren. We zitten gelukkig ook in het goede seizoen, qua zeewiergroei.

We hebben ons op zeesla en kelp (blaasjeswier) gericht. Zeesla wordt gebruikt in huidverzorging (het kan zelfs als compres gebruikt worden als je per ongeluk iets teveel verbrand bent). Het stimuleert het immuunsysteem en bevat veel magnesium, ijzer en vitamine B12. En, in deze tijd van het jaar is het ruim aanwezig aan de kust van Vlieland.

Buba van Werfzeep raapt zeewier
Buba oogst kleine zeeslaplantjes.

Het roodbruine blaasjeswier bevordert de stofwisseling en bevat veel slijmstoffen die uitwendig heel verzorgend werken (in de keuken werkt het emulgerend en je kunt het gebruiken om vegan mayo te maken!).

Ook een heel fijn zeep-ingrediënt dus. Op de foto hieronder zie je duidelijk de blaasjes waar het zijn naam aan te danken heeft.

Into The Great Wide Open zeewierzeep - Werfzeep

Zeewier van Vlieland voor speicale Into the great wide open zeep

Evelien en Buba oogsten zeewier voor Into The Great Wide Open zeep

We wisten inmiddels ook hóe gezond darmwier is; dat kleine graswier dat op rotsen groeit. Het bevordert de bloedcirculatie en is heel rijk aan vitamine B3 en B12.

Voor zeepproductie is oogsten alleen bijna niet te doen, dit hebben we dus maar bewaard voor in de sla…

Vlieland - speciaal voor Into The Great Wide Open mogen we zeep maken

Buba en Evelien van Werfzeep op Vlieland!
Even uitrusten na al dat geraap…

Vlieland - ITGWO diner van aardappel met vers geoogste zeekraal en zeewierballetjes | Werfzeep

Into The Great Wide Open

De ITGWO-tent was voorzien van drie bedden en een kookstelletje. Rianter hadden we het niet kunnen wensen. Aan het einde van de oogstdag hebben we aardappels gebakken met vers geplukte zeekraal, en zeewierballetjes.

De ITGWO tent op Stortemelk op Vlieland | WerfzeepNog een paar maanden en dan vangt het festival aan. En tegen die tijd is de Vlieland zeewierzeep in het leven geroepen!

Zonsondergang op Vlieland | Into the great wide open | Werfzeep

Reacties

4 reacties op “Zeep van Vlieland”

  1. Ik ben net met jullie ITGWO zeep onder de douche gebadderd. Wat heerlijk! En leuk om te lezen hoe jullie zijn geïnspireerd. Was de zeep alleen voor het festival verkrijgbaar? Want heb een beetje spijt dat ik maar twee stuks gekocht heb…

    1. Evelien

      Hoi Ingrid, fijn dat de ITGWOzeep goed bevalt! Ja, helaas, het was een speciale editie en alleen op het festival verkrijgbaar. Dus je hebt twee unieke stukken in je bezit!
      Maar wie weet, hopelijk volgend jaar weer.

  2. Jeltje de Wit-Toering

    Hoe gebruik je blaasjeswier om mayonaise van te maken?
    Ik ben daar erg benieuwd naar en hoop een antwoord van jullie team.
    Groetjes van Jeltje de Wit

    1. Evelien

      Hoi Jeltje, je kunt een gel trekken van het blaasjeswier en dit als emulgator gebruiken in mayonaise, in plaats van eidooier. Je kunt ook zeewieren letterlijk verwerken in je zelfgemaakte mayo zoals hier! https://www.youtube.com/watch?v=vZvQ-B482m8
      Eet smakelijk alvast 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *