Utrecht Oude Hortus Salve zeep Werfzeep

Zeep voor de Oude Hortus Utrecht

De Oude Hortus is een prachtige groene oase midden in Utrecht, gevestigd in het Universiteitsmuseum. Ondanks dat de tuin al uit 1723 stamt, is het voor veel Utrechters nog een verborgen parel. De afgelopen drie jaar was de tuin niet toegankelijk vanwege een verbouwing, maar in september opent de Hortus opnieuw de deuren. En dat wordt onder andere gevierd met een bijzondere zeep, die wij mochten maken!

Utrecht Oude Hortus Salve zeep Werfzeep

Een uniek stuk geschiedenis…

De Oude Hortus van Utrecht heeft een unieke, rijke geschiedenis. De tuin werd in 1639 als universiteitstuin aangelegd bij Sonnenborgh, en verhuisde in 1723 naar de Nieuwegracht. Studenten konden er leren over de medicinale kracht van planten. Heel bijzonder: een botanisch onderzoekslab midden in de stad.

Die insteek zie je nu nog steeds terug in de Oude Hortus, al namen de Botanische Tuinen Utrecht na de Tweede Wereldoorlog de functie van universiteitstuin over. Grappig weetje: ook voor deze tuin maakten wij drie zepen! Een zeep met mirte en papyrus, eentje met bergamot en verbena, en eentje met ceder en laurier.

Ginkgo biloba Werfzeep oudste boom
Een van de oudste Ginkgo bilobabomen van Nederland

De Oude Hortus verhuisde ondertussen naar het Universiteitsmuseum, en is nu vooral een plek om te ontdekken en tot rust te komen. Maar de nadruk op medicinale planten is gebleven. Zo is er een uitgebreide medicinale tuin: de Regiustuin. Ook staat er een vrouwelijke gingko biloba-boom waarop bij wijze van experiment een mannelijke tak is geënt, zodat deze zichzelf kan bevruchten. Deze tak zit al ruim een eeuw aan de boom!

…en een uniek stuk zeep

In de Hortus staat daarnaast één van de oudste Ginkgo biloba’s van Nederland. Dit exemplaar is 260 jaar oud en het paradepaardje van de Oude Hortus. Een twintig jaar jongere boom staat trouwens in ‘ons’ Wickenburghse bos: bijzonder dat we met beide plekken werken! En met ginkgo biloba: een plant die vooral in China al eeuwenlang om haar medicinale kracht wordt ingezet.

Werfzeep maceraat aftreksel mahonie bloesem handgemaakt
Een maceraat met heerlijk geurende mahoniebloesems uit de Hortus

Toen we werden gevraagd om voor de heropening van de Oude Hortus een zeep te maken, wilden we graag de rijke historie en de medicinale insteek van de tuin eren. Het was dan ook meteen duidelijk dat we het blad van de 260 jaar oude ginkgoboom wilden gebruiken. Ook hebben we bloesems van de mahoniestruik gebruikt: deze stond deze lente heerlijk geurend te bloeien in het plantenbed met ‘huidverzorgingsplanten’, middenin de medicinale tuin, toen we aan de ontwikkeling van deze zeep begonnen. Werfzeep zeepmaken Oude Hortus zeep biologische zeep handgemaakt

Toepasselijk is ook de naam van de zeep: Salve! Gezondheid, dus. Een wens die je met deze zeep makkelijk in vervulling kunt laten gaan, want naast ginkgo biloba en mahonie bevat de zeep verzorgende castorolie. Hij geurt heerlijk frisbloemig naar citrus, palmarosa, geranium en ylang ylang.

Werfzeep Salve Salvezeep samenwerking Oude Hortus Utrecht

Wil je deze unieke zeep zelf uitproberen? Je vindt de Salvezeep nu in de museumwinkel van de Oude Hortus Utrecht. En wij bieden hem als limited edition ook aan in de webshop!

Werfzeep Salve webshop zeep biologisch ginkgo biloba mahoniebloesem

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *