Een tijd geleden kregen we leuke mail van ontwerper Chris Kabel, die voor een project van woningcorporatie Ymere een gevelsteen had ontworpen. Hij vroeg of wij een zeep konden maken in de vorm van deze gevelsteen. Het resultaat: een inspirerend proces en zeep met een verhaal!
Ontwerp met een verhaal
De ontwerpen van Chris Kabel worden vaak omschreven als ‘een combinatie van verhalend en functioneel’. Zo zag Marie in 2013 (ze studeerde toen Design) een ontwerp van Chris dat hij maakte in Bejing, een ronde bank gemaakt van tweehonderd plastic stoeltjes. Zowel een praktisch ontwerp, als een commentaar op een wegwerpindustrie waar eigenlijk veel meer mee zou kunnen. Marie was gelijk fan van Chris, en hoopte hem tijdens ons project dan ook steeds te ontmoeten. Helaas voor haar liepen ze elkaar elke keer net mis, en moest ze het doen met het maken van de zepen.
Gevelstenen en ‘zeepstenen’
De vraag van Chris naar ‘zeepstenen’ begon bij zijn ontwerp voor een wijkproject van woningbouwvereniging Ymere in het Rozenprieel in Haarlem. Hij ontwierp hiervoor speciale gevelstenen, die ook weer praktisch zijn én een verhaal vertellen. De stenen zijn ten eerste een commentaar op het originele ontwerp van de wijk met zijn ‘sneeuwvlokjes’ (horizontale witte sierstenen) in de gevel. Tegenwoordig worden deze ‘versteende’ wijken gezien als nogal kaal, maar eigenlijk zijn de gevels erg mooi.
De gevelstenen van Chris haken hierop in, ze vullen het oorspronkelijke ontwerp aan. Maar daarnaast hebben ze een duidelijke functie: door het gat in hun ronde ‘kop’ zijn ze geschikt om klimplanten langs te leiden en daarmee de wijk te vergroenen, iets wat we nu juist belangrijk vinden. De stenen zijn zo een hommage aan de oorspronkelijke bouwstijl en dienen tegelijk een praktisch doel. Opdrachtgever Ymere gaat rozenstruiken aan de bewoners doneren om langs de gevelstenen te leiden. Zo bewaart de wijk het oorspronkelijke karakter, maar wordt het ook een écht ‘Rozenprieel’.
Als ondersteuning van het project vroeg Ymere om een relatiegeschenk. Chris stelde ons voor zepen te maken met dezelfde vorm als zijn gevelsteen. En om helemaal bij het project aan te sluiten, moesten ze een baksteenkleur hebben en naar rozen ruiken. Het bijzondere aan zijn vraag was dat Chris zelf het ontwerp al helemaal klaar had. Ondanks dat het voor ons een afwijkend project was, besloten we daarom de uitdaging aan te gaan en ‘baksteenzepen’ voor hem te maken!
Geur, kleur en vorm
Het meest opvallend aan de ‘zeepstenen’ is natuurlijk de afwijkende vorm. Maar ook op andere gebieden was onze werkwijze anders dan anders. Zo gingen we bijvoorbeeld op zoek naar natuurlijke kleurstoffen om de perfecte baksteenkleur te krijgen. Uiteindelijk kwamen we hiervoor uit bij rode klei-poeder. Dit macereerden we in zonnebloemolie, om zo een extract te krijgen dat een stabiele kleur geeft door het hele blok zeep.
Voor de ‘zeepstenen’ gebruikten we speciale mallen en een speciale zeepsnijder.
Het volgende punt was de rozengeur. Bij zo’n grote zeep is het belangrijk om de geur voldoende sterk te maken, zonder dat de zeep te duur wordt doordat er een sloot etherische olie in moet. We experimenteerden flink met verschillende geurmengsels. Na een reeks tests kwamen wij uit bij een mengeling van palmarosa, roosgeranium, korianderzaad en kruidnagel. Het resultaat is een milde rozengeur, met genoeg ‘stevige’ ondertonen zodat de geur overeind blijft in het hele blok zeep.
En zo kwamen de zeepstenen uit de droogkast! Chris heeft er hierna zelf nog gaatjes ingeboord voor een touwtje, zodat de stenen echt precies lijken op zijn oorspronkelijke ontwerp.
Wij vinden het een heel grappige zeep geworden, vooral omdat het zulke reusachtige blokken zijn. Een geweldig relatiegeschenk, waar je je nog jaren mee kunt wassen. En net als een ontwerp van Chris vertelt het een verhaal én heeft het een praktisch – en heerlijk ruikend – doel. We zijn heel trots op deze ‘zeepstenen’!
Geef een reactie