Het is superfijn om je haar af te spoelen nadat je het hebt gewassen (vooral bij lang haar). Voor veel solid shampoo-gebruikers is het zelfs vaste prik, bij mijzelf ook. Het is goed voor je hoofdhuid, het neutraliseert kalkdeeltjes uit het water en het maakt je haar zacht en glanzend. En het is heel eenvoudig zelf te maken op basis van biologische appelciderazijn.
Appelciderazijn in je haar
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst.
Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners. En regelmatig spoelen helpt weerstand op te bouwen tegen bacteriën en schimmels die roos en haaruitval kunnen veroorzaken.
Natuurlijke haarconditioner
Het werkt dan ook supergoed als natuurlijke haarconditioner na het wassen met onze natuurlijke shampoo. Deze shampoo is namelijk mild en brengt geen synthetische laagjes aan. Als het kraanwater waarmee je je haar wast hard is, wat het in Nederland vrijwel overal is, is het rijk aan kalk en andere mineralen die op je haar kunnen neerslaan. Vooral bij lang haar kun je dat merken. En deze spoeling zorgt er dus voor dat dit oplost en dat je haarschubben zich sluiten.
Kies het liefste een biologische appelciderazijn uit zonder sulfiet die ongepasteuriseerd is en zo nog alle krachtige eigenschappen bevat (echte, ongepasteuriseerde appelciderazijn heeft helemaal geen conserveermiddel nodig). Die vind je in de biowinkel.
Appelciderazijn met etherische olie
Schrik niet terug voor de geur van azijn! Als je haar is opgedroogd ruikt het er niet meer naar. En je kunt ook voor een lekkere geur wat druppels etherische olie toevoegen aan de haarspoeling. Lavendelolie en sinaasappelolie bijvoorbeeld, deze zorgen er samen voor dat de azijn lekker zacht ruikt.
Je kunt etherische olie ook inzetten ter ondersteuning bij klachten. Tea tree– en tijmolie bijvoorbeeld zijn sterk antiseptisch en kunnen helpen bij roos en andere hoofdhuidklachten. Hieronder vind je een super simpel recept om haarspoeling zelf te maken en daaronder ook een variant die versterkt is met kruiden.
Recept haarspoeling met biologische appelazijn
- Giet een scheut appelciderazijn in een leeg 200ml glas. Een laagje van een á drie cm hoog in het glas is voldoende, je kunt dit naar wens aanpassen. Hoe meer azijn, hoe sterker je spoeling. Ik gebruik meestal een flinke scheut van twee cm hoog in het glas.
- Neem je glas mee naar de douche en nadat je je haar met de shampoo hebt gewassen vul je het glas aan met douchewater. Zo is je haarspoeling lekker warm!
- Giet de spoeling over je haar, laat het even intrekken en spoel het uit.
Wil je er ook etherische olie aan toevoegen dan kun je flink experimenten!
Vier druppels per glas is meestal genoeg, maar dat hangt af van de soort olie en natuurlijk hoe sterk je het wilt. Je kunt etherische oliën mixen of maar één soort gebruiken en misschien wil je het wel sterker en voeg je meer druppels toe.
Kruiden infuseren
Als je net zo’n kruidenfan bent als ik dan kun je ook nog een stap verder gaan en de haarspoeling nog krachtiger maken door kruiden te infuseren! Dat is superleuk en net zo simpel. Kies je kruiden uit op hun werking, zo helpt brandnetel bij haaruitval, rozemarijn verbetert de huiddoorbloeding en veel kruiden zijn antiseptisch.
Recept voor kruidenhaarspoeling met appelciderazijn
- Gebruik een steriele pot en vul deze tot de rand met de kruiden. Ik heb hier rozemarijn, hop, brandnetel, citroenmelisse en tijm gebruikt.
- Vul de pot af met appelciderazijn tot de kruiden onder staan.
- Laat het minimaal twee en maximaal vier weken trekken op kamertemperatuur.
- Zeef het en giet in een (donkere) fles. Klaar voor gebruik! De kruidenazijn is ruim een jaar houdbaar.
- Gebruik het zoals hierboven beschreven staat; giet een scheut in een leeg glas en vul het aan met water.
Experimenteren met kruiden in appelazijn
Tijm is antimicrobieel en werkt net als citroenmelisse schimmelwerend. Rozemarijn werkt ontstekingswerend en verbetert de huiddoorbloeding, wat brandnetel nog versterkt. Brandnetel helpt ook bij haaruitval en broos haar. En hop verlicht jeuk, werkt antiseptisch en geeft wat glans. Zo ondersteun je een toch al krachtig goedje met nog meer goede eigenschappen!
Je kunt nóg een stap verder gaan en bij het begin beginnen: appels plukken en hier zelf appelciderazijn van maken! Fijne bijkomstigheid is de tussenstap, verrukkelijke appelcider. Ook appelcider maken is een feestje. En je haarspoeling als eindresultaat is dan natuurlijk echt fantastisch.
Geef een reactie