De kruidenshampoo en honingshampoo horen bij onze meest verkochte (en besproken) zepen. Natuurlijk gebruiken wij ‘zeepies’ zelf ook de shampoozepen. In deze blog onze ervaringen, plus tips over natuurlijke haarverzorging!
Wennen is normaal
Als je net begint met een shampoobar, kun je soms wat tips gebruiken. Bij heel veel mensen gaat het gelijk goed, anderen hebben wat langer de tijd nodig om te wennen.
Anne-Fleur was gelijk blij met de shampoozeep: haar steile haar kreeg zelfs flink slag en veel meer volume (dit horen we vaker van mensen met steil haar!). Twee jaar geleden ontwikkelde ze, als aanvulling op de honingshampoo die we al hadden, samen met Evelien de kruidenshampoo. Anne-Fleur: “Ik ben zelf veganist, dus het is fijn dat ik nu ook een vegan shampoobar kan gebruiken. En hij werkt supergoed!”
Bij Charlotte duurde het wennen aan de shampoozeep twee maanden. “Daarna was mijn haar helemaal ‘om’, ik hoef het nu maar één à twee keer per week te wassen.”
Ook ik (Rinske) moest even wennen. Ik heb veel maar fijn, glad haar dat snel zwaar wordt. Toen ik de shampoo de eerste keer gebruikte, verfde ik mijn haar nog rood met synthetische verf. Dat was geen goede combinatie; daarnaast had ik ook last van een ’touwachtig’ gevoel na het wassen. De oplossing? Overstappen naar henna en een azijnoplossing gaan gebruiken. Het resultaat was supergezond, glad en mooi gekleurd haar. Al met al duurde het twee à drie maanden voor ik de methode had gevonden die voor mij werkte, maar dat was het zeker waard.
Natuurlijke schoonmaak en zeep besparen
Het is eigenlijk logisch dat je hoofdhuid en haar moeten wennen aan het gebruik van een natuurlijke zeep. In bijna alle ‘normale’ vloeibare shampoo’s zit SL(E)S: sulfaten die vrij ‘agressief’ schoonmaken. Daarnaast worden er vaak stofjes als siliconen aan toegevoegd die je haar weer glad moeten maken. Laat je dit allemaal weg, dan is dat voor je talgklieren een flinke omslag. Van veel extra talg produceren om die grondige schoonmaakbeurten te compenseren, naar een natuurlijke balans terugvinden. Dat kan een tijdje duren en daardoor kan het lijken of je haar tijdelijk juist wat vettiger wordt. Geen paniek dus, als je even moet wennen!
Hier schreven we uitgebreid over het gebruik van een natuurlijke shampoo(bar) en de verschillen met shampoo.
We krijgen ook vaak vragen over hoe lang je met een shampoozeep kunt doen. Dat verschilt per gebruiker en is afhankelijk van hoe vaak je je haar wast, en natuurlijk van hoelang en dik je haar is. Hadassa, met behoorlijk lang haar, heeft een goede bezuinigingstip: “Ik zeep vooral mijn hoofdhuid en haarwortels goed in. Bij het uitspoelen worden de punten van mijn haar vanzelf schoongespoeld door het schuim dat erlangs komt. Dat scheelt best veel zeep.”
Zo werkt het bij mijzelf ook. Bovendien is dit ook een goede tip als je last hebt van vettig haar door teveel zeep, of zeeprestjes die achterblijven. Ik verdeel mijn haar in vier delen, schuim de zeep in mijn handen op en masseer dan mijn haarwortels grondig in. Even uitspoelen en mijn haar wordt schoon, maar niet te zepig.
Azijn maakt het af
Velen van ons gebruiken een azijnoplossing: dit sluit je haarschubben, spoelt zeeprestjes weg en werkt na het wassen als een natuurlijke conditioner. Hier schreef Evelien er een uitgebreide blog over, waarbij ze ook ingaat op eventuele plantenextracten die je toe kunt voegen.
Sephora, die erbij zit terwijl ik dit schrijf, zegt: “Van azijn krijg ik echt heeeeel glad haar.” [laat me aan haar haren voelen]
Zo werkt dat bij mijzelf ook, de azijnspoeling maakt het echt af. Zonder voelt mijn haar nog een beetje stug. Dat is niet bij iedereen zo, Charlotte gebruikt bijvoorbeeld maar af en aan de spoeling, de rest van de shampoobeurten doet ze zonder.
We krijgen vaak de vraag of je haar hiervan niet naar een slaatje gaat ruiken. Dat is gelukkig niet zo; tegen de tijd dat je je haar hebt afgedroogd en laten opdrogen, ruik je niets meer van de azijn. Een leuke tip van mij als je juist wel een geurtje aan je haarspoeling wilt geven: doe er een paar druppels etherische olie in! Meestal gebruik ik maximaal 5 druppels. Lavendelolie is een favoriet, maar je kunt natuurlijk de geur nemen die jou het meest aanspreekt. En deze geur blijft wel hangen nadat je je haar hebt afgedroogd!
Extra tips en trucs
Tot slot nog een aantal extra tips om je haar op een natuurlijke manier in topconditie te houden.
Hadassa: “Ik maak weleens een droogshampoo van maizena en wat cacao. Als je alleen maizena gebruikt zie je vaak een wit waas bij je haarwortels; als je donker haar hebt zorgt de cacao ervoor dat het niet opvalt.”
Anne-Fleur: “Je hoeft niet altijd je hele haar te wassen. Mijn haar was ik niet heel vaak, maar mijn pony wordt wat sneller vettig. Het is heel makkelijk om die even apart te wassen, desnoods onder de kraan. Zo bespaar je weer zeep.”
Buba: “Ik heb een tijdje lavendel- en sparhydrolaat* gebruikt als spoeling. Hier wordt je haar heel zacht van! Dat komt doordat er geen kalk in hydrolaten zit. Pure hydrolaten zijn vrij duur, maar als je dit wilt proberen zou je ze kunnen aanvullen met gekookt water, dat is ook zacht.”
*= een hydrolaat is een met stoom gedestilleerd extract van bloemen- of plantendelen; in deze blog over de olijfzeep staat er een stuk over.
Rinske: “Het aanschaffen van een borstel met fijn natuurlijk haar maakte voor mij alle verschil. Je haar gaat er echt van glanzen en je kunt eventuele extra zeepdeeltjes goed ‘afvangen’. De borstel kun je wat vaker schoonmaken, dat gaat handig met een nagelborsteltje.”
Was jij je haar al met onze shampoo bars, of overweeg je het? We zijn heel benieuwd wat je van onze tips vindt, en we hopen dat we je kunnen inspireren om het een keer te proberen!
Geef een reactie