In de vorige blog in deze shampoo-serie schreef ik over de verschillen tussen een vaste shampoo bar en vloeibare shampoo. Dit blog gaat over het gebruik van zo’n vaste shampoo. Want zeker als je nog nooit eerder een shampoobar gebruikt hebt kan het even wennen zijn, niet alleen voor jou maar ook voor je haar en hoofdhuid.
We wijden een korte serie blogs aan onze shampoo bars omdat er een nieuwe shampoo aankomt!
Hoe gebruik je een shampoo bar
Eigenlijk gebruik je een shampoo bar zoals je een gewone douchezeep gebruikt; je wrijft ermee over je natte haren tot je genoeg zeep en schuim hebt om fijn te kunnen wassen. Het fijnste is als je haar goed nat is, dan glijdt de zeep makkelijk en komt er ook makkerlijker schuim los. Je kunt er ook voor kiezen om de zeep in je handen op te schuimen en dan door je haren te gaan.
Als je voldoende zeep in je haren hebt masseer dan rustig je hoofdhuid. Door te masseren maak je eventuele vuiltjes en vet los, waardoor deze makkelijker wegspoelen bij het uitspoelen. Laat de shampoo even inwerken en spoel dan uit.
Mocht je haar wat vetter zijn dan normaal, kun je er af en toe voor kiezen om het wassen nog eens te herhalen.
Masseer je haar tijdens het uitspoelen ook goed door, zodat je alle vuiltjes en zeepresten mee helpt wegspoelen. Laat je shampoobar goed drogen tussen gebruiken door.
Spoelen met appelciderazijn
We hebben er al eens eerder een blog aan gewijd: je haar naspoelen met appelciderazijn. En niet voor niets; appelciderazijn is namelijk heel fijn voor je hoofdhuid en haar; het is goed voor de pH van je hoofdhuid, het zorgt ervoor dat je haarschubben sluiten waardoor je haar minder snel beschadigt, klit, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten van kalk, zeep en zelfs residuen van eventuele andere haarproducten weg.
Appelciderazijn werkt erg fijn in combinatie met onze shampoobars, deze zijn namelijk erg mild en laten geen laagje achter op je haar en hoofdhuid waar vloeibare shampoo dit veelal wel doet.
De appelciderazijn spoeling maakt je haar heel zacht en werkt al met al dus eigenlijk als een soort natuurlijke conditioner. Je kunt er voor kiezen om elke keer na het wassen de spoeling te gebruiken, af en toe, of -als dat je beter bevalt- nooit. Met lang haar is het vaak fijner om de spoeling wel te gebruiken maar het verschilt per persoon. Kijk op de blog over appelciderazijn spoeling voor meer info, hoe het te gebruiken en een recept.
Mijn haar voelt heel anders
Het klopt dat je haar heel anders voelt na gebruik van onze shampoo bar dan bij het gebruik van vloeibare shampoo; het is namelijk een compleet ander product!
In de meeste vloebare shampoo zit SLS, wat voor harde reiniging zorgt, daarnaast zitten er andere toevoegingen in zoals siliconen, die een laagje om je haren leggen om te zorgen dat je haar glad en zacht aanvoelt. (Meer over de verschillen in dit blog)
Aangezien in onze shampoobar geen synthetische stoffen zitten en het een milde natuurzeep is, wordt je haar wat minder schoon dan met shampoo mét SLS. Dit kan je haar prima hebben, maar wanneer het gewend is om gewassen te worden met SLS is je hoofdhuid ook gewend meer talg aan te maken om zo je hoofdhuid niet uit te drogen. Die talgproductie kan gelukkig ook weer minder worden; als je overstapt op een natuurlijke shampoo bar, dit kost echter soms wat tijd. Hoewel sommige haren gelijk blij zijn met hun nieuwe shampoo bar, kan het soms ook een aantal weken duren. Het beste is om je haar niet vaker te wassen, dan went het langzaam aan het nieuwe regime.Ook zit er niks in onze zeep dat een laagje om je haren legt, waardoor het wat minder zacht aan kan voelen na het wassen, hier kan de bovengenoemde appelciderazijn spoeling super goed bij helpen.
We raden altijd aan om onze shampoozepen sowieso één tot twee maanden te proberen, zodat je je haar de tijd geeft om te wennen. Mocht het dan nog niet fijn voor je werken kan je onze shampoo bars gelukkig ook evengoed als een douchezeep gebruiken.
Eveliens haar net na een wasbeurt met onze vegan Kruidenshampoo bar!
Geef een reactie