Werfzeep haarzeep shampoobar shampoo haarzepen honingshampoo kruidenshampoo

Shampoo spotlight: handzeep of shampoozeep?

Shampoozeep is onverminderd populair, en onze shampoo’s hebben er de laatste jaren veel fans bij gekregen. Daarom belichten we in deze nieuwe reeks blogs elke keer een aspect van (het gebruik van) vaste shampoo. Hier vind je deel 1. Vandaag: wat is het verschil tussen een douche- (/hand-) en een shampoozeep?

Werfzeep haarzeep shampoobar shampoo haarzepen honingshampoo kruidenshampoo

De haarfijne verschillen

We maakten onze shampoo’s speciaal voor gebruik op je haar. Toch blijven het ook ‘gewone’ vaste zepen. Vandaar dat we vaak de vraag krijgen: wat is nu eigenlijk het verschil tussen de shampoo’s en de rest van jullie zepen?

Sommige mensen mailen om te vertellen dat ze met een andere zeep dan shampoozeep hun haar wassen. Vaak vragen ze zich dan af of dat kwaad kan. Het antwoord op al deze vragen ligt best genuanceerd, daarom wijden we er een blog aan om het goed uit te leggen. Want ja: onze shampoo’s zijn het beste afgesteld op haarverzorging, en werken voor de meeste mensen het handigst. En nee: je doet je haar geen geweld aan, als een andere zeep van ons toevallig fijn voor jou werkt! Lees hieronder alles over de haarfijne verschillen.

Werfzeep-zeepboek-makingofJe haar wassen met natuurzeep

Zoals we in de eerste blog al vertelden, is je haar wassen met een – natuurlijke, cold processed – zeep iets totaal anders dan wassen met een ‘normale’ shampoo. De mild reinigende eigenschappen van de zeep doen hun werk, zonder je hoofdhuid te strippen van z’n natuurlijke talg. Na een periode waarin je mogelijk moet wennen, wordt je haar daardoor vaak gezonder en minder vet. Tegelijk krijgt het ook vaak meer body en krul, wat vooral fijn is voor mensen met dun, steil of weinig haar.

Het bovenstaande geldt vooral voor wassen met een shampoozeep, maar ook voor natuurzepen in het algemeen. Mits er geen synthetische toevoegingen in zitten natuurlijk. Dus wrijf jij in een vlaag van inspiratie de Schierzeep over je hoofd en word je heel blij van het resultaat, dan is dat prima! Waarom ontwikkelden wij dan toch twee speciale shampoo’s? En waarom maakt het haar van de meeste mensen daardoor een extra krulletje van blijdschap? Voor het antwoord duiken we twee werelden in: die van de vetzuren en die van de plantkunde.

Werfzeep biologische food grade olien basisvetten ingredienten

Haarvriendelijke vetzuren

Misschien ken je de basis van het maken van natuurzeep volgens de koudeprocesmethode al. Zo niet, dan bij deze: we gebruiken biologische, food grade plantaardige oliën, die door de katalysatorwerking van een loogoplossing omgezet worden in zeep. De loog lost in dit proces op, en zit dus niet in de zeep zelf. Wel voegen we een breed scala aan zelfgemaakte, heilzame plantenextracten en biologische etherische olie toe. That’s it!

Werfzeep cacaoboter natuurlijke ingredientenDie haarfijne details waar we het over hadden, zitten onder andere in de basisoliën die we gebruiken. Elke olie bevat namelijk vetzuren, die allemaal zorgen voor een andere werking in je zeep. Om Evelien in het Zeepboek te citeren: “Stel dat je een zeep maakt met alleen maar geëxtraheerd laurinezuur, dan heb je een vetzuur te pakken dat zorgt voor flink schuim, maar geen verzorgende eigenschappen bevat […]. Daarentegen kan een zeep gemaakt van een rijk spectrum aan vetzuren, naast goed schuimen óók voeden en verzorgen. Als je dus verschillende plantaardige oliën, die van nature al meerdere vetzuren bevatten, in de pan giet, ontstaat er helemaal een complex mengsel. Over het algemeen geldt: hoe complexer hoe beter.” (p.62)

Werfzeep kokosolie ingredienten foodgradeHet antwoord zit ‘m dus in die mix van de juiste oliën. En dat is het geheim van de chef! Aan de perfecte mix van haarvriendelijke oliën, die dan ook nog de juiste vetzuren in de goede verhoudingen bevatten, hebben we jaren gewerkt. Hoe verzorg je het haar van zoveel mogelijk mensen, allemaal met verschillende haartypes, optimaal? Hoeveel schuim en hoeveel verzorging is het beste voor een zo groot mogelijk aantal gebruikers? We hebben jarenlang met deze vragen geëxperimenteerd: net zolang tot we twee shampoo’s hadden ontwikkeld waar bijna ieder koppie blij mee is.

Plantkunde tot in de puntjes

Werfzeep biologische honing De Oase

Natuurlijk zouden we Werfzeep niet zijn als de heilzame eigenschappen van planten niet ook een grote rol speelden in de shampoorecepten. In de honingshampoo zit bijvoorbeeld biologische heidehoning van ‘onze’ imker Elmar Mook van De Oase. Honing is al verzachtend voor je haar, maar voor de samenstelling is het ook nog belangrijk uit welke planten de bijen hun nectar halen. Hoe biologischer en gevarieerder, hoe beter.

Elmar: “Als ik een nieuwe plek [voor mijn bijen] op het oog heb doe ik onderzoek in de omgeving. Ik kijk of er voldoende te halen is uit schone bronnen, in de natuur of bij biologische boeren. […] Dit houdt in dat ik als een soort woestijnherder met de bijen van oase naar oase reis, waar ze de kostbaarheden verzamelen die in de honing te proeven zijn.” Die goede kwaliteit van de planten en de nectar, is één op één af te meten aan bijvoorbeeld de hoeveelheid gezonde enzymen in de honing. En die zijn weer erg heilzaam voor je huid en haar.

ingredient-calendula Werfzeep kruidenshampoo

Werfzeep extract kruidenshampoo hop oost-indische kers brandnetelEen ander voorbeeld zijn de extracten die we maken en gebruiken in de kruidenshampoo: van hop, calendula, brandnetel en Oost-Indische kers. Een extract is meestal een aftreksel in (warm) water, waarbij de heilzame stoffen uit de plant loskomen. Calendula bijvoorbeeld werkt verzachtend, jeukstillend en houdt vanwege het hoge aandeel carotenen en flavonoïden je huid (en haar) soepel.
Ook leuk: in het Zeepboek vind je recepten voor zowel een afreksel in olie, en een ‘zonnethee’ van calendula. Met beide methoden onttrek je verschillende werkzame stoffen aan de plant.

Natuurlijke haarverzorging: de conclusie

We zouden over heilzame stofjes en vetzuren nog honderd blogs over kunnen schrijven, maar eigenlijk zouden die allemaal dezelfde boodschap hebben. Met onze liefde voor planten, en met dit niveau van details en kennis, proberen we onze zepen zo goed mogelijk te maken. Dus ook de shampoo’s!

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een beetje inzicht in de haarfijne details. Je haar wassen met een natuurzeep? Prima idee, zeker als je merkt dat je haar daar goed op reageert. Je haar wassen met één van onze shampoo’s? Meestal nog net een (haar)puntje erbij. Zeker als je het combineert met onze persoonlijke tips voor natuurlijke haarverzorging, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een appelciderazijnspoeling.

Als je wilt reageren op deze blog, zet dan hieronder je comment neer. We zijn heel benieuwd naar jullie persoonlijke ervaringen met onze shampoo’s!

Reacties

6 reacties op “Shampoo spotlight: handzeep of shampoozeep?”

  1. Martine Leyssens

    Hallo, ik wil graag jullie shampoo proberen. Mijn haar woedt heel snel vet. Welke van beide shampoos is het best voor vet haar?

    1. Rinske

      Hoi Martine,

      voor vet haar is er niet per se eentje het beste: meestal raden wij aan om met de honingzeep te beginnen bij een (over)gevoelige hoofdhuid, en met de kruidenshampoo bij lang haar. Zelf vind ik, als je niet vegan bent, de honingzeep een mooi startpunt. Er zit neemolie in, dat werkt vaak kalmerend bij een overtollige talgproductie (=vet haar). Zie wel onze blogs over dit onderwerp: kan zijn dat je een tijdje moet wennen:). Heel veel succes!

  2. Thea Beckers

    Beste mensen,

    Jullie hebben 2 shampoo bars. Weten jullie welke geschikt is voor (met natuurlijke pigmenten) gekleurd haar?

    Vriendelijke groeten,
    Thea

    1. Rinske

      Hoi Thea, ik gebruik zelf met succes allebei de shampoos op mijn met henna gekleurde haar. Als het gaat om een natuurlijk pigment dat niet ‘vervaagt’ (zoals henna en ik geloof ook combinaties met indigo), is het een perfecte combinatie met onze shampoo bars. Veel zeepplezier!

  3. Paul Fortuijn

    Ik ga mijn haar eens wassen met de Calendulazeep bar. En bij mijn volgende bestelling dan wellicht een shampoo bar meebestellen. Ik houd wel van een rijk schuimende shampoo. Moet ik dan de honing- of kruidenshampoo hebben ?

    1. Rinske

      Hoi Paul, ik heb je net ook gemaild! Beide shampoos schuimen wel lekker vind ik, daar zit niet heel veel verschil in. Met beide zit je goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *