Onze shampoos zitten, hoe kan het ook anders, vol planten die goed zijn voor je haar! Vandaag kijken we naar de ingrediënten van de kruidenshampoo en hoe die je haar en hoofdhuid ondersteunen.
Bij al onze zepen staat de heilzame kracht van planten voorop. Bij het ontwikkelen van de kruidenshampoo zochten we naar de meest haarvriendelijke planten en kruiden, met de nadruk op ondersteuning voor lang haar. Wil je weten waarom we deze ingrediënten hebben gekozen, hoe ze werken en hoe je ze thuis kunt gebruiken? In deze blog: vijf essentiële planten voor je haar!
Borageolie
Deze ruwharige plant met blauwe bloemen heeft meerdere namen: borage, bernagie, komkommerkruid. Hij bevat veel gammalinoolzuur, een stof die ontstekingsremmend en regenererend werkt. De olie, die wordt geperst uit de zaadjes, is daardoor erg heilzaam bij een droge huid, probleemhuid of eczeem. Vertaald naar je haar betekent dit dat de olie verlichting kan bieden bij een droge, trekkerige hoofdhuid, en dof breekbaar haar kan herstellen in z’n volle glorie.
In de shampoozeep: we gebruiken borageolie als onderdeel van het oliebestanddeel voor de kruidenshampoo.
Thuis gebruiken: borageolie wordt aangeraden bij een droge of rijpere huid. Voor je gezicht kun je het mengen met avocado-olie en dit inmasseren op een vochtige huid. Gebruikt op je hoofd werkt het als een haarmasker. Het brengt de geïrriteerde hoofdhuid tot rust en helpt bij de opbouw van gezond haar.
Jojoba-olie
Jojoba-olie is eigenlijk geen olie maar een vloeibare plantenwas, die wordt gewonnen uit zaden van de jojobastruik. In samenstelling lijkt het erg op onze huideigen talg, waardoor de olie snel geabsorbeerd wordt in je huid en helpt die te beschermen. Voor je haar werkt jojoba-olie ook goed als conditioner. Het verzorgt en voedt droog haar, maar wast ook goed uit en maakt je haar niet te vet.
In de shampoozeep: ook jojoba-olie maakt deel uit van het oliebestanddeel voor de kruidenshampoo.
Thuis gebruiken: masseer jojoba-olie op je gezicht of hoofdhuid, of gebruik het als conditioner door een kleine hoeveelheid over je haar te verdelen en daarna uit te wassen.
Ceder
Ceder is bekend als duurzame houtsoort die een bijzondere geur afgeeft. De olie en hars worden al millennia gebruikt als heelmiddel; Tibetaanse boeddhisten gebruiken het ter ondersteuning van meditatie. De geur is rustgevend en herstelt de innerlijke balans. Vanwege het hoge gehalte sesquiterpeen is de olie ook erg huidvriendelijk, met een ontstekingsremmende, jeukstillende en pijnverminderende werking. Het kan helpen bij een vette huid en chronische huidaandoeningen; ook voor vet haar is het heilzaam.
In de shampoozeep: we voegen biologische etherische olie van ceder toe net na het begin van de verzeping.
Thuis gebruiken: hydrolaat van ceder is een fijne, herstellende haarspoeling. Als je geen hydrolaat hebt kun je ook wat etherische olie in gedestilleerd of afgekookt water druppelen en daar je haar mee spoelen. Of meng het met je appelciderazijnspoeling.
Brandnetel
Dit alombekende ‘onkruid’ is in werkelijkheid een ontzettend heilzame plant. In brandnetel zitten onder meer flavonoïden, looistoffen, vitamine C, chlorofyl, acetylcholine, mineralen en kiezelzuren. Het heeft een gunstige invloed op wondgenezing van de huid en slijmvliezen, verhoogt je weerstand tegen infecties, en ondersteunt de opbouw van haren en nagels.
In de shampoozeep: van zelfgeplukte, gedroogde brandnetels maken we ons eigen extract (aftreksel in water).
Thuis gebruiken: een extract van brandnetel kun je thuis maken door het kort te laten koken in water, de oplossing een tijd te laten staan en dan te zeven. Dit extract kun je op zichzelf, of gemengd met een beetje appelciderazijn, gebruiken als haarversterkende spoeling.
Calendula
Calendula oftewel goudsbloem is de ultieme verzachter. Calendula werkt ontsmettend, ontstekingswerend, wondhelend en verzachtend. Dat komt door de werkzame stoffen triterpene alcoholen, carotenen, flavonoïden, tocoferolen en saponinen. Hierdoor kan het goed helpen bij een gevoelige en geïrriteerde huid; saponine geeft in combinatie met water ook een schuimend effect.
In de shampoozeep: van calendula maken we een maceraat ofwel aftreksel in olie, dat we bij het oliemengsel voor de zeep voegen.
Thuis gebruiken: een extract van calendula kun je als kalmerende haarspoeling gebruiken. Dit maak je dezelfde manier als beschreven bij brandnetel. Als je ongeveer 300 ml extract mengt met 2-4 eetlepels azijn, kun je met dit mengsel ook je hoofd masseren bij jeuk, huidirritatie of schilfertjes.
Alle planten verzamelen
De planten hierboven zijn nog maar een dwarsdoorsnede: verder zit in de kruidenshampoo ook nog hop, Oost-Indische kers, palmarosa, gember…allemaal planten met hun eigen heilzame werking. Samen verzorgen ze je (lange) haar optimaal.
Wil je het jezelf makkelijk maken en je haar in één klap trakteren op al deze verzorging? Een stuk kruidenshampoo in je douche en klaar ben je!
Geef een reactie