Werfzeep vegan shampoo bar

Shampoozeep: de meest gestelde vragen

Het is onze meest populaire zeep: shampoozeep! Zowel de kruidenshampoo als de honingshampoo zijn vaak al op nog vóór de nieuwe stukken rijp zijn. Naast complimentjes krijgen we ook veel vragen. Sommige mensen kunnen moeilijk wennen of hebben wat extra tips nodig. Daarom hebben we de meest gestelde vragen samengevat in een blog.

kruidenshampoo, onze hardst lopende zeep, ookwel haarzeep of solid shampoo bar

Wat zijn shampoozepen en wat is het verschil met shampoo?

Op het eerste gezicht is een shampoozeep precies wat je denkt: een stuk zeep om je haar mee te wassen. Maar naast de vorm zijn er meer verschillen met vloeibare shampoo, die misschien niet direct zichtbaar zijn.

Natuurlijke shampoozepen hebben een hoop voordelen ten opzichte van vloeibare shampoo! Onze shampoobars zijn mild en verzorgend, je haar krijgt een natuurlijk volume waar vooral koppies met dun haar blij van worden, en ze zijn helemaal biologisch.

Shampoo bars bevatten nauwelijks water, waardoor zo’n shampoozeep eigenlijk een geconcentreerd, verzorgend blok haarzeep is, terwijl vloeibare shampoo voor het grootste deel uit water bestaat. Dit zorgt voor onnodige vervoerskosten (want shampooflessen worden de hele wereld overgesleept) en water maakt het product vatbaar voor bederf, waardoor er altijd synthetische houdbaarheidsmiddelen in zitten om ze toch een lange houdbaarheid mee te geven.

Plastic waste

Misschien wel het belangrijkse verschil is dat haarzeep niet in plastic flessen zit! Een shampoobar gaat vaak wel tientallen wasbeurten mee, vergelijkbaar met drie flessen vloeibare shampoo. Op jaarbasis scheelt dat wereldwijd ongeveer 135 ton plastic!

Biologisch afbreekbaar

Vloeibare shampoo’s zijn in wisselende percentages biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat er altijd reststoffen wegspoelen die niet afgebroken kunnen worden. Shampoo bars gemaakt van biologische oliën zijn gelukkig wel helemaal biologisch afbreekbaar.

Synthetische reinigers

Onze shampoozepen beschikken over de mild reinigende functie van natuurzeep om je haar schoon te wassen, en niets anders. Dat lijkt logisch, maar in ‘gewone’ shampoo – en zelfs in sommige shampoo bars – zit vaak SLS/SLES – ook wel Sodium Lauryl Sulfaat of Sodium Laureth Sulfaat genoemd. Deze goedkope grondstof zorgt voor veel schuim en een grondige reiniging. SL(E)S reinigt zelfs zó goed dat het ook gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen voor auto’s, vloeren etc. Dat kan daar heel nuttig zijn, maar is niet zo verzorgend voor je (hoofd)huid. Een andere omstreden ingrediënt dat vaak aan shampoo wordt toegevoegd zijn parabenen. Anne-Fleur schreef hier een uitgebreide blog over.

Tot slot brengen vloeibare shampoo’s vaak een dun siliconenlaagje op je haar aan, waardoor het kunstmatig gladder en minder beschadigd lijkt en meer glanst. Dit is alleen helaas verre van natuurlijk en schadelijk voor het milieu.

Gelukkig kan je haar ook zacht schoon aanvoelen en glanzen als je natuurlijke shampoozeep gebruikt! Het helpt als je haar kort/ niet teveel beschadigd is, en veel borstelen met een goede borstel geeft een mooie glans. (Dit hoeft echt niet zoals vroeger, toen dames èllenlang hun haar in het weekend krulden en borstelden, maar net zo lang als dat je je tanden poetst.)

Natuurlijke haarzeep heeft  een mildere, andere werking op je haar en hoofdhuid. Veel van de vragen hieronder gaan dan ook daarover.

Hoe gebruik ik shampoozeep?

Eigenlijk gebruik je een shampoozeep zoals je een gewone douchezeep gebruikt; je wrijft ermee over je natte haren tot je genoeg zeep en schuim hebt om het te kunnen wassen. Het fijnste is als je haar goed nat is, dan komt het schuim gemakkelijk los. Je kunt er ook voor kiezen om de zeep in je handen op te schuimen en dan door je haren te gaan.
Over het gebruik van de shampoozeep hebben we een uitgebreidde blog geschreven.

Onze shampoozeep, ookwel haarzeep of solid shampoo bar
Voor de gelegenheid liet Evelien zich fotograferen onder de douche met een stuk Kruidenshampoo!

Hoe lang doe ik met een stuk haarzeep?

Dit verschilt sterk per persoon. De meeste mensen die hun haar met een van onze vaste shampoobars wassen, hoeven hun haar steeds minder te wassen. Gemiddeld zo’n één keer per week. Laten we als voorbeeld iemand nemen die één tot twee keer per week haar middellange haar wast. Die persoon doet dan ongeveer vier tot acht maanden met één stuk shampoozeep.

Het is wel belangrijk dat de shampoozeep tussen de wasbeurten door goed kan opdrogen op een rekje of zeephouder met gaatjes. Zodra het in een plasje water moeten wachten, wordt het zacht. Dit komt door de zachte oliën die de basis vormen van onze haarzepen: doordat we niet met dierlijk vet of palmolie werken maar met zachte verzorgende oliën, zijn de haarzepen milder en verzorgender, maar ook letterlijk zachter.

Hoe lang duurt het voor mijn haar gewend is aan de shampoozeep?

Als je helemaal nieuw bent met het begrip natuurlijke, vaste shampoozeep kan het even omschakelen zijn. Je hoofdhuid doet er even over om minder talg aan te gaan maken. Iets wat niet meer nodig is zonder de grondige reinigingsmiddelen (als SLS) waar je hoofdhuid wellicht aan gewend was geraakt. Het is per persoon verschillend hoe lang dat duurt. Veel mensen, zeker met kort haar, zijn direct tevreden en hoeven niet door een overgangsfase heen.

Maar het is in elk geval zeker niet raar als dit meerdere wasbeurten en dus weken of zelfs langer duurt, afhankelijk van hoe vaak je je haar wast. Als je haar na drie maanden nog niet gewend is aan het gebruik van de shampoozeep, kun je er vanuit gaan dat het niet matcht met jouw haar(verzorging). Maar bij verreweg de meeste mensen is het een kwestie van even doorzetten!

Kroeshaar, lang haar, of juist dun, futloos haar?

Bij alle typen haar, ongekleurd of geverfd, droog of vet, kort of lang, blond of donker, geven onze shampoozepen wisselende reacties. Mensen met erg lang en/of geverfd haar hebben er soms wat moeite mee. Wellicht dat het stroeve gevoel niet snel genoeg verdwijnt, maar het kan ook zijn dat bij gebruik van shampoozeep een geïrriteerde hoofdhuid tot rust komt, roos verdwijnt, futloos haar het eigen volume terugkrijgt en kroeshaar minder droog wordt. Probeer het zelf, wanneer het toch geen match met je haar blijkt te zijn, kun je deze haarzeep ook als douchezeep gebruiken. Alle ingrediënten zijn immers ook heerlijk voor je huid.

Kan ik mijn haar verven of haarspray/gel/wax gebruiken in combinatie met shampoozeep?

Dit raden we om meerdere redenen niet aan, maar grappig genoeg combineren verschillende happy haarzeepgebruikers in hun haarrituelen toch het wassen met één van onze shampoo bars met ‘reguliere’ stylingsproducten. Het kan dus soms prima samen.

Waarom we het dan toch niet aanraden is het feit dat je hoofdhuid en haar vaak moeten wennen aan de nieuwe balans wanneer je natuurlijke haarzeep gebruikt. Die balans wordt door reguliere haarverf, -spray en dergelijke door de war geschopt. Daarbij, maar dit is puur een ideologische noot, past het niet echt bij onze overtuiging dat natuurlijke middelen beter zijn voor mens en milieu.

Mijn haar voelt stug aan na het wassen, wat kan ik daaraan doen?

Stug, stroevig haar na het wassen kan door kalkrijk water veroorzaakt worden. Nederlands water is helaas vrij kalkrijk en dus hard (bij zacht water wordt je haar na een wasbeurt met natuurlijke shampoo héél zacht, maar hard water geeft soms een veel stroever resultaat). Kalk uit het water kan samen met zeep op je haar neerslaan. Wanneer haarschubben beschadigd zijn en open staan kan het soms lastig zijn om die kalkrestjes weg te wassen. Dit kan een stug of touwachtig gevoel geven. Goed uitspoelen met goed warm water helpt, en naspoelen met appelciderazijn (daarover hieronder meer!). Tot slot met flink koud water spoelen helpt om de haarschubben te sluiten.

Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Mocht je meer willen weten over waarom appelazijn gezond is voor je haar, en hoe je het kunt gebruiken als natuurlijke conditioner: Evelien schreef er een uitgebreide blog over.

haarspoeling van biologische appelazijn met kruiden, voor bij natuurlijke haarzeep

Alle voordelen van shampoozeep op een rij

  • Geen synthetische grondstoffen die te grondig reinigen, irriteren of kunstmatige laagjes aanbrengen.
  • Het gebruik van een shampoobar kan dus helpen als je snel last hebt van eczeem, roos of huidirritatie, wanneer dit veroorzaakt wordt door grondstoffen in je vorige shampoo.
  • Minder snel vet haar. Als je hoofdhuid er eenmaal gewend is, zal er minder talg aangemaakt worden en wordt je haar dus minder snel vet.
  • Geen plastic! Net als al onze zepen zitten ook de shampoozepen in gerecycled papier. Ook zitten er geen microbeads of andere plastic bestanddelen in.
  • 100% biologisch. Alle ingrediënten die wij gebruiken zijn biologisch en food grade gekeurd en we werken daarnaast met ondersteunende kruiden uit ons eigen bos.
  • Geen palmolie. Dit is een omstreden ingrediënt omdat de productie gepaard gaat gigantische boskap in tropisch regenwoud. Palmolie wordt in bizar veel producten verwerkt omdat het zo’n goedkope grondstof is. Het zit dus in heel veel shampoo’s, te vinden op de ingrediëntenlijst als sodium palmate of -palmitate of een variatie hierop.

Wil je onze shampoozepen graag uitproberen:

Honingshampoo – met verzorgende honing, neemolie en nog veel meer, zacht voor een snel geïrriteerde hoofdhuid
Kruidenshampoo – vegan en vol verzorgende kruiden zoals calendula en Oostindische kers, extra geschikt voor lang haar

Gebruik jij al een shampoozeep? En wat vind je ervan? We zijn heel benieuwd!

kruidenshampoo, onze hardst lopende zeep, ookwel haarzeep of solid shampoo bar

 

 

 

Reacties

51 reacties op “Shampoozeep: de meest gestelde vragen”

  1. Lia

    Ik gebruik sinds kort de kruidenshampoo, en idd is erg wennen. Was mijn haar 2x per week en voelt wat stugger aan, alhoewel ik er met de borstel na het wassen goed doorheen kom. Zelf heb ik halflang haar, en doe het niet op mijn haar maar in mijn handen om te ‘schuimen’. 1x gespoeld met azijn, naar vond dat niet zo lekker ruiken, kan ook zijn dat ik iets te enthousiast was met de verhouding. Mijn haar ziet er wel veel voller uit, en voelt ook zo aan. Ben benieuwd wat de toekomst brengt.

    1. Rinske

      Heel interessant om te horen hoe verschillend de shampoo bij iedereen werkt. Ik persoonlijk vind het heel fijn om azijn te gebruiken ipv conditioner! Inderdaad maar een heel klein bodempje gebruiken – ik doe echt maximaal 0,5 cm in een drinkglas – en dan aanvullen met water en goed naspoelen. Als ik het zo doe is de azijngeur al weg voor mijn haar is opgedroogd.

    2. Brigitte

      Sinds mei gebruik ik de kuidenshampoo. Ik wilde ook graag minder plastic in de badkamer. Verder is mijn haar erg fijn en slap en heb ik vaak jeuk op mijn hoofd.
      Ik ben een behoorlijke tijd aan het stoeien geweest met deze shampoo. Mijn haar bleef maar vet. Ik had gelezen dat je haar moet wennen dus ik dacht: ff doorbijten. Nu ben ik er eindelijk achter wat bij mij het verschil maakt. Al die tijd liet ik de zeep in mijn handen schuimen en deed daarna mijn handen door mijn haar. Gewend om zuinig te zijn met shampoo 🙂
      Nu wrijf ik het blok over m’n haar tot m’n haar goed onder het schuim zit, even inwrijven en uitspoelen. Nu is mijn haar lekker zacht en het glanst mooi. Stukken beter. En ik red het al meteen om ongeveer 1 keer per 5 dagen mijn haar te wassen.
      Op vakantie ook ideaal om geen flessen mee te hoeven nemen.

    3. Rinske

      Wat leuk en goed om te horen, Brigitte. Het is inderdaad voor iedereen weer net anders, en soms moet je even zoeken wat voor jou het beste werkt. Voor mij persoonlijk was het bijvoorbeeld het terugschroeven van de hoeveelheid azijn in de azijnspoeling de oplossing. Dus tof dat je je ervaring deelt!

  2. Myrthe

    Geen plastic verpakking, geen rare toevoegingen, gelijk een interessant product voor mij. Daarnaast reis ik veel en mag ik dan maar beperkt vloeistoffen meenemen, dus een blok shampoo is dan helemaal ideaal. Ik heb voor de kruiden shampoo gekozen en moet eerlijk toegeven dat ik erg moest wennen. Onder de douche ben ik een hoofd vol schuim gewend, iets dat ik met deze shampoo niet heb. Ook de structuur van m’n haar voelt nu anders, het is behoorlijk stug. Maar in mijn geval erg gewenst, want nu blijft het ook veel beter in een knot zitten (het is met normale shampoo haast te zacht om in een knot te blijven). Met mijn lange haar (ongeveer vijf centimeter boven m’n billen) doe ik alsnog een week of zes met een blok shampoo, en ik was het ongeveer 3x per week. Conclusie, het is even wennen, maar daarna erg fijn, en ook nog eens leuk om milieu, ambacht, en een lokale onderneming te steunen 🙂

    1. Rinske

      Wat een leuk verhaal, bedankt voor het delen van je ervaring! Heb je de azijn-truc al weleens geprobeerd tegen het stugge gevoel?

  3. Emelie

    Ik gebruik nu ongeveer een jaar de kruidenshampoo en ben over het algemeen heel tevreden. Minder snel vet haar, lekkere geur, meer schuim dan andere natuurlijke shampoos, en handig op reis. Ik merk wel dat mijn haar bij het kammen nu sneller lijkt af te breken dan vroeger. Iemand hier ervaring mee?

  4. Mariëlle

    Hii! Ik heb via een webshop de calendulazeep gekocht, die werd beschreven als zijnde shampoo. Op de site wordt het echter beschreven als gewone zeep, dus ik vroeg me af of het wel verstandig is deze te gebruiken als shampoo, of kan het weinig kwaad?

    1. Rinske

      Hoi Marielle, de calendula is inderdaad een douchezeep. Welke webshop was het die het als shampoo verkocht? Misschien kunnen we even contact met ze opnemen.
      Verder kun je het wel gewoon proberen, hoor! Afhankelijk van je haartype zou het prima kunnen werken, kwestie van experimenteren:). Maar de stoffen die erin zitten zijn sowieso ook verzorgend voor je haar.

  5. Laurie

    Hoi, ik vroeg me af wat de pH-waarde is van jullie kruidenshampoo? Ik kon het nog nergens vinden.

    1. Rinske

      Hoi Laurie, al onze zepen hebben de natuurlijke, licht basische pH-waarde van natuurlijke zeep: ongeveer 8,5 a 9.

  6. Kelly

    Hoi, ik gebruik de kruidenshampoo nu een maand of 2. Mijn kinderen al veel langer, bij mijn dochter met lang haar hoef ik nu nog maar 1x per 2 weken haar haar te wassen en zelfs dan is het nog niet vet. Het ziet er heel goed uit. Ik blijf er zelf wat mee stoeien, voornamelijk omdat ik veel jeuk ervaar op mijn hoofd. Zijn daar nog tips voor? Doordat ik blijf krabben wordt het natuurlijk alleen maar erger. Ik heb vroeger altijd vrij agressieve shampoo gebruikt (antiroosshampoo). Hoop dat dat nog gaat verminderen, want verder bevalt het me erg goed! Groetjes Kelly

    1. Rinske

      Hoi Kelly,

      bedankt voor het delen van je ervaring! Fijn van je dochter, maar vervelend dat je zelf jeuk blijft ervaren. Heb je weleens de honingshampoo geprobeerd? Die is speciaal afgestemd op een (over)gevoelige hoofdhuid. Ook kan het helpen om met een hele lichte azijnoplossing (dus een piepklein beetje azijn op een glas water bv) na te spoelen en je haar uit te borstelen met een borstel met fijne haren, die de laatste zeepdeeltjes meeneemt van je hoofdhuid. Succes!

  7. Liesbeth Catshoek

    Ik gebruik de zeep nu sinds een paar maanden en ben erg enthousiast. Geen jeukerige hoofdhuid meer en heel zacht haar met toch voldoende volume. De zeep schuimt weldadig zonder dat ik veel hoef te smeren en ik ben heel blij dat ik geen plastic shampoofles meer hoef weg te gooien. M’n zoon (met ook een dikke bos krullen)heeft mn shampoozeep ontdekt ? en is ook heel enthousiast! Ik hoef niet na te spoelen met appelazijn, het haar is heel zacht na gebruik.

    1. Rinske

      Hoi Liesbeth,

      wat superleuk om te horen! We worden echt heel blij van dit soort berichten:).

  8. Willy

    Welke shampozeep raden jullie aan bij grijs kort haar. Grijs haar dat van nature wat stug aanvoelt en droog.
    .

    1. Rinske

      Hoi Willy, als ik jou was zou ik beginnen met de honingzeep. Die is heel zacht en verzorgend voor je hoofdhuid!

  9. Ilse

    Ook ik ga me aan de shampoozeep wagen. Ik was nu met ayurverdische haarkruiden maar vind de geur niet zo aangenaam. De honingzeep lijkt me het beste voor mijn droge haar. Nu maak ik sinds een klein tijdje zelf “gewone” zeep met jullie prachtige boek als handleiding. en vroeg mij af waar het verschil met shampoozeep zit. Wellicht kunnen jullie hier een lichtje op schijnen? In ieder geval heel blij met jullie boek en hopelijk straks ook met de haarzeep. 🙂

    1. Rinske

      Hoi Ilse,

      Je kunt op zich met meerdere natuurzepen je haar wassen. Zolang de zeep maar gemaakt is van de juiste basisolien, want die bepalen of je uiteindelijk een zeep krijgt die voldoende schuimt/schoon wast en ook nog voldoende verzorgt. Sommige zepen zijn namelijk wat ‘harder’ en andere weer erg vettig/romig (in het hoofdstuk over vetzuren in het boek staat hier meer over). De recepten van onze shampoozepen zijn precies zo uitgekiend dat ze een goed midden daartussen vinden. En ze bevatten ook precies de plantenextracten die het beste zijn voor je haar.

      Ik hoop dat dit voldoende uitleg is zo! Groetjes, Rinske

  10. Yael

    Interessant stuk! Ik heb wel een vraag; wat kenmerkt de overgangsfase die vaak wordt gezien nadat iemand deze shampoozeep is gaan gebruiken i.p.v. reguliere shampoo? Mijn haar wordt heel snel vet, dus ben daar een beetje bang voor. Welke zeep is dan ook het beste?

    1. Rinske

      Hoi Yael, soms zie je dat je talgklieren nog een tijdje ‘overuren’ draaien nadat je bent gestopt je hoofdhuid ‘hard’ schoon te maken met SL(E)S (het stofje dat in de meeste shampoo’s zit). Je haar kan dan dus tijdelijk wat vetter zijn. Bij veel mensen gaat het gelijk goed, bij andere duurt het even. Wellicht is deze tijd waarin je wat minder mensen ziet, een geschikt moment om het uit te proberen?:) De honingshampoo is speciaal afgestemd op de (over)gevoelige hoofdhuid en dus heel geschikt om de boel tot rust te brengen. Succes!

  11. Rianne

    Hoi, ik gebruik nu al een paar maanden de kruidenshampoo. Mijn haar wordt er veel voller van. Wat dat betreft ben ik dus erg tevreden. Maar… Ik blijf last houden van shampooresten in mijn haar. Nu merk ik het trouwens wel minder aan mijn haar (voelt glad en schoon), maar mijn borstel zit elke ochtend weer onder de zeepresten. Óók als ik appelazijn heb gebruikt, nadat ik het eerst heeel lang heb uitgespoeld..🤔

    1. Evelien

      Hoi Rianne, wat fijn dat de kruidenshampoo bevalt en je haar voller maakt! Het klopt dat je borstel vaker schoon gemaakt moet worden dan wanneer je haar met synthetische shampoo wordt gewassen. Dat is helaas de keerzijde, maar als je haar schoon voelt is dat het enige nadeel! Ik maak mijn kam wekelijks schoon en dan heb je er eigenlijk nauwelijks last van. Succes! Groetjes Evelien

  12. Annerieke

    Hoi Dames,

    Ik gebruik de honing shampoo zeep nu ongeveer twee weken en spoel na met de appel azijn-water mix. Ik vind het een heerlijk idee dat ik alleen nog maar natuurlijke producten gebruik voor mijn haren en ik begrijp dat er een wen periode is voor je haren. Echter lees ik dat juist tijdens het wennen je haren vettiger kunnen aanvoelen dan normaal, bij mij is dit niet het geval maar zijn mijn haren juist extreem droog sinds ik de shampoo zeep gebruik. Mijn haar voelt aan als stro, de flexibiliteit is er een beetje uit en heb opeens veel meer haar uitval. Ik had voor de honingzeep gekozen omdat ik veel jeuk op mijn hoofdhuid had (die nu wel volledig verdwenen is door de zeep :-)). Kan het zijn dat deze shampoozepp niet geschikt is voor mijn haren of hoort dit ook bij de wen periode en gaat dit over een tijdje nog helemaal goed komen? Zou het heel jammer vinden als ik moet stoppen met shampoozeep dus misschien doe ik gewoon iets fout. Groetjes Annerieke

    1. Rinske

      Hoi Annerieke, bedankt voor je vraag. Moeilijk te zeggen wat er aan de hand is; erge haaruitval lijkt me niet de bedoeling. Zelf merk ik sinds ik de haarzeep/azijnspoeling gebruik ook wel ietsje meer haaruitval en dat er eerder wat haartjes afbreken. Ik denk doordat er iets meer ‘hakende’ zeepdeeltjes in je haar blijven zitten. Nu ik echter een goede borstel gebruik en die wekelijks schoonmaak, heb ik daar weinig last meer van. Mijn haar is verder glanzend en gezond. Het ligt er denk ook aan wat voor haartype je hebt. Mijn haar breekt sowieso best wel snel af.

      Ik denk dat het zeker kan dat je even je ‘draai’ moet vinden. Het merendeel van de mensen is na verloop van tijd heel erg tevreden over de shampoozeep (evt met azijnspoeling na). Misschien kun je nog proberen ietsje meer azijn te gebruiken in je spoeling? Als het na een maand of twee, drie nog steeds niet goed gaat, sluit het misschien gewoon echt niet aan bij jouw haar(structuur). Maar ik zou het nog even iets meer tijd geven!

  13. Anouchka

    Hoi! Ik wil graag de honingzeep gaan proberen, Maar hebben jullie er ervaring mee of het werkt of geschikt is bij psoriasis? Ik heb last van schilfertjes en droge en jeukende hoofdhuid…

    1. Rinske

      Hoi Anouchka, bedoel je de honingshampoo of de honingzeep? De honingshampoo is speciaal afgestemd op de snel geirriteerde/overgevoelige hoofdhuid, en we krijgen vaak de feedback dat het mensen met huidklachten verlichting geeft. Dus als je een shampoobar van ons wilt proberen, zou ik zeker voor de honingshampoo gaan. Heel veel succes!

  14. Annemarie

    Beste mensen van Werfzeep,
    Welke shampoozeep zouden jullie aanraden voor lang, dik, krullend haar met veel pluis?
    En welke huidzeep kun je het beste gebruiken bij een droge huid met de neiging tot eczeem en andere hinderlijke uitslag?
    Alvast veel dank voor jullie advies!

    1. Rinske

      Hoi Annemarie,

      de kruidenshampoo is een goede voor lang haar. En de calendulazeep is onze mildste zeep, veel mensen met huidirritatie reageren daar goed op.
      Veel succes! Groetjes, Rinske

  15. Emmy

    Kan ik na gebruik van de honingzeep ook een natuurlijke conditioner ( bijvoorbeeld van het merk african organics) gebruiken?

    1. Rinske

      Hoi Emmy, ja hoor, dat kan! Wat ik zelf heb gemerkt is dat het soms even uitproberen is welke combinatie lekker voelt voor je haar. Ik wissel zelf tussen de shampoozeep en af en toe een biologische shampoo, en gebruik daar dan ook weer wisselend de azijnspoeling of een natuurlijke conditioner bij. Gaat perfect!

  16. Bryony

    Hoi! Ik gebruik sinds kort de honingshampoo in combinatie met een appelazijn-spoeling. Nu krijg ik mijn haar bij mijn hoofdhuid goed schoon, en aangezien ik gewend was 1x in de week m’n haar te wassen, gaat dat ook goed met de vettigheid. Alleen met deze shampoo krijg ik de uiteindes van m’n haar niet goed schoon. Het blijft slierterig en stroef.
    Ik was al 3 jaar met natuurlijke shampoo’s, dus het lijken me geen synthetische residu’s. Hopelijk hebben jullie tips voor me, want op deze manier vind ik het niet zo fijn om met een shampooblokje te wassen..
    Alvast bedankt! 🙂

    1. Rinske

      Hoi Bryony, wat vervelend dat je haar slierterig blijft! Ik heb zelf veel, fijn haar en moest hier ook even in zoeken, dus wellicht heb je iets aan deze tips. Ten eerste neem ik altijd extra de tijd voor mijn haarpunten, zeker aan de achterkant van mijn hoofd. Ik verdeel het haar in secties en zorg ervoor dat ik veel schuim gebruik om elke sectie helemaal ingeschuimd te krijgen. Ten tweede concentreer ik de azijnspoeling juist voornamelijk op mijn hoofd. Want teveel azijn in de punten kan je haar ook weer slierterig maken. Als het bij jou daar stroef blijft kan het juist ook zijn dat je wat meer azijnspoeling voor de punten moet bewaren.

      Al met al kan het even experimenteren zijn, we raden je aan het een paar maanden te proberen. En als het echt geen match is kan dat ook gewoon natuurlijk. Maar ik hoop dat je er met deze tips uitkomt!

  17. Lianne

    Hoi,

    Ik ben altijd gewent om mijn haar 2 keer te wassen in 1 wasbeurt…
    Is het de bedoeling met de honingzeep om dat ook te doen of beter gewoon 1 keer?
    Ik gebruik het nu een aantal weken maar merk dat mijn haar nog erg snel vet is (ook gespoeld met appelcider). Maar we blijven doorgaan;)

    1. Rinske

      Hoi Lianne,

      ik zou aanraden het 1 keer te wassen, waarbij je het haar in secties verdeelt en elke sectie grondig inzeept en uitspoelt. Wat betreft de oplossing met appelciderazijn, bij mij hielp het om die heel sterk te verdunnen (van teveel azijn kan je haar er namelijk ook snel ‘slap’ en vettig uitzien). Ik gebruik nu 0,5cm azijn op een vol glas water. Even experimenteren met wat voor jou werkt dus…veel succes! Groetjes, Rinske

  18. Svenja

    Hallo Rinske,

    Ik was nu al een tijdje mijn haar met de honingzeep en kon gelijk het verschil merken. Het werd meteen heel stuk en veel droger dan dat het altijd was. Nu na een tijdje gebruik merk ik echter dat ik mijn haar weer elke dag moet wassen om te zorgen dat het niet te vet word (heb heel vet haar). Kan het zijn dat de honingzeep het te vet maakt? Ik heb het nog niet uitgespoeld met azijn, dit kan ik nog proberen? Maakt het hierbij nog uit of ik heel intensief zeep of juist niet intensief?

    Groeten, Svenja

    1. Rinske

      Hoi Svenja,

      vet haar bij het gebruik van een shampoo bar komt meestal doordat je juist nog steeds te vaak je haar wast. Je hoofdhuid is gewend aan het aanmaken van veel talg, omdat ‘gewone’ shampoo aggressiever talg verwijdert. Stap je over, dan gaat je hoofdhuid daar meestal nog een tijdje mee door en kan je haar dus in het begin vetter zijn. Na een paar weken herstelt de natuurlijke balans zich en zul je juist vaak eindigen met minder vet haar. Ik zou dus proberen even door te zetten en niet al te vaak mijn haar te wassen. Het gebruik van een sterk verdunde appelciderazijn-oplossing kan zeker helpen tegen het stugge gevoel na het wassen.

      Kortom: probeer een tijdje om je haar maximaal 2-3 keer per week te wassen, zeep goed in en spoel grondig uit, en gebruik de azijnspoeling daarna (dit goed verdunnen (ik gebruik 0,5cm azijn op een vol glas water) en goed uitspoelen). Als het na een paar maanden niet verbetert, kan het zijn dat de haarzeep echt niet voor jouw haar werkt. Maar meestal komt het goed. Veel succes!

  19. Elise

    Goedemiddag,

    Sinds een maand gebruik ik de kruidenshampoo. Ik vind het heerlijk werken maar ik ervaar 1 nadeel. Als mijn haar is opgedroogd blijft het haar op mn achterhoofd nog erg vettig, stug en het lijkt wel nat. Ik spoel de shampoo goed en lang uit, die resten zouden het dus niet kunnen zijn en ik gebruik appelciderazijn om mijn haar minder stug te laten aanvoelen.
    Wat kan hier de oorzaak van zijn of moet ik misschien anders doen?

    Ik hoor het graag.

    Groetjes,
    Elise

    1. Rinske

      Hoi Elise,

      bij mij gebeurde dit als ik teveel azijn gebruikte. Ik heb de sterkte teruggeschroefd naar 0,5cm azijn op een vol glas water, en heb sindsdien nergens meer last van (wel de azijn gelijkmatig over je haar gieten en goed uitspoelen). Hopelijk helpt dat voor jou ook!

  20. Felicia

    Hallo!

    Ik gebruik nu al een half jaar de kruidenshampoo en ik ben zeer tevreden. Ik gebruik het in combinatie met de appelciderazijn die jullie aanbevelen in een ander artikel en het werkt geweldig.

    Ik moest wel een beetje wennen aan hoe mijn haar voelt na het wassen, maar als ik nu terugdenk aan shampoo en conditioner uit een fles denk ik oei, eigenlijk voelde dat best vies aan, veel te glad. Nu voelt m’n haar schoon en zacht, zonder dat het voelt alsof er wat achterblijft in mn haar. Ik had het nooit zo gemerkt hoezeer er product (‘bewust’) achterbleef voordat ik was geswitched. Ik dacht altijd dat ik alles eruit spoelde. Mn haar wordt tegenwoordig ook minder viesvettig als ik het per ongeluk iets te lang niet was (het idee is 1× per week, maar soms is het ineens wat langer geleden).

    Interessant ook om te lezen dat er 0,5 cm appelciderazijn in een glas aanbevolen wordt. Ik gebruik zelf veel meer (waarschijnlijk ook wat te veel). Voor mijn gevoel werkt dat beter voor mijn haar dan maar 0,5 cm per glas (van 250 ml).

    Dan nog even een vraag: Zijn jullie van plan om nog andere haarzepen uit te brengen? Ik vind de kruidenzeep fijn en subtiel ruiken, maar ik houd er ook wel van om met m’n verzorgingsproducten af te wisselen van geur. En jullie hebben zoveel normale zeepjes, dat ik dacht dat het misschien ook leuk zou zijn om nog een shampoobar te hebben (ook omdat de kruidenshampoo de enige vegan shampoo is). Ik kruis m’n vingers alvast.

    Groeten, Felicia

    1. Rinske

      Hoi Felicia,

      wat leuk om je verhaal te lezen! Fijn dat je zo’n goede balans hebt gevonden met je haar.
      De 0,5 cm azijn raad ik vooral aan bij verhalen waarvan ik denk dat teveel azijn de ‘boosdoener’ is voor slap of vettig haar. Dat was bij mijzelf het geval. Maar ik weet inderdaad dat bijvoorbeeld Evelien veel meer gebruikt! Ieder hoofd is weer anders dus het is helemaal goed om daarin zelf te proberen wat het beste werkt:).

      Wat de geur betreft: we hebben op dit moment geen plannen voor nieuwe shampoo bars, maar zelf vind ik het super werken om een paar druppels etherische olie door de azijnoplossing te mengen. Bijvoorbeeld roosgeranium vind ik heerlijk ruiken. Na het opdrogen blijft die geur echt in je haar hangen. Aanrader! (ik doe meestal 5-7 druppels totaal)

  21. Tessa

    Hallo,
    Sinds een tijdje wil ik overstappen op vaste shampoo, vnl. om minder plastic te gebruiken. Ik heb al een paar keer vaste shampoo gebruikt (van het Duitse merk Alverde) maar dat beviel me niet zo, vooral omdat er wit poeder van mijn haar kwam als ik het borstelde. Ik wist toen overigens nog niet dat ik mijn haar met appelciderazijn na moest spoelen.
    Ik gebruik al jaren zo natuurlijk mogelijke (vloeibare) shampoo (altijd zonder SLS) en verder geen stylingproducten, was mijn haar één keer per week en borstel het alleen elke dag, ik föhn niet. Ik zou denken dat ik dan niet zo lang hoef te wennen aan jullie vaste shampoo, of is dat wel te verwachten?
    Groetjes, Tessa

    1. Rinske

      Hoi Tessa, dat klinkt inderdaad alsof de overstap makkelijk zou moeten lukken!
      Nog een losse opmerking: het is wel normaal dat er bij het gebruik van een vaste natuurzeep iets meer zeepdeeltjes in je haar achterblijven (hoewel niet per se een wit poeder:)). Met elke dag borstelen en wat vaker je borstel schoonmaken zou je dit prima moeten kunnen opvangen, dat is bovendien ook goed voor je haar. Veel succes!

  22. Sandra

    Mijn haar (steil, halflang, redelijk dun) was meteen heel blij met de kruidenshampoo. Niks nodig om te wennen. Ik wil nooit meer wat anders! Ik spoel meestal wel na met appelazijn (1/3 azijn, 2/3 water)(deze gebruik ik ook als toner voor mijn gezicht), daar word mijn haar extra zacht van, maar echt nodig is het niet (ik spoel hem wel uit zodat de geur niet achterblijft, want erg lekker ruikt het niet).
    Ik ben fan 🙂

    1. Rinske

      Superleuk om te horen Sandra!

  23. Mijn heel lange haar (tot op mijn billen) was ik 3x per twee weken met de kruidenshampoo. Dit doe ik inmiddels ruim een half jaar en ik ben net met mijn tweede zeep begonnen (vorige week). Mijn haar groeit nog steeds, is heerlijk zacht en de natuurlijke kleur van mijn haar (wat mij oma zout en peper noemde 🙂 wordt wat intenser. Dus mooi bruin en prachtig zilver. Heb op mij eigen platform goedleven.online ook een blog geschreven over de vergelijking van verpakkingsvrije shampoo van Werfzeep en Lush. Wat mij betreft komt Werfzeep er op alle gebieden beter uit. Ik ben heel tevreden. Ben wel heel benieuwd naar de honingzeep, maar durf niet zo goed over te stappen omdat de kruidenshampoo zo goed bevalt 🙂 Ik gebruik ook de scheerzeep en andere zepen. Allemaal naar volle tevredenheid.

    1. Rinske

      Wat leuk om te horen Felicia! Ik ga even kijken of ik je blog kan vinden:) Groetjes, Rinske

  24. Kyra

    Na jarenlang bezig geweest te zijn met speciale shampoos vanwege een extreem gevoelige hoofdhuid, kwam ik online de positieve berichten tegen over werfzeep. Ik heb een blok kruidenshampoo besteld om uit te proberen hoe mijn hoofdhuid hier op zou reageren en ik was blij verrast. Mijn haar werd stug en leek vettig te blijven, maar mijn hoofdhuid “wow”, geen pijn en jeuk meer. Mijn hoofdhuid voelde zó ontspannen aan, dat ik dat stugge en vettige haar graag voor lief nam. Toen het eerste blok op was, heb ik de honingshampoo besteld. En gek genoeg heb ik bij deze variant helemaal geen last van vet en stug haar! Voor mij dus nooit, maar dan ook nooit meer wat anders!

    1. Rinske

      Van dit soort verhalen worden we helemaal blij, Kyra! En wat fijn dat je met de honingshampoo zo’n goede match hebt gevonden.

  25. Zippora

    Hoi! Fijn om zo veel reacties te lezen, dat geeft moed. Ik ben net begonnen met de Honingshampoo en mijn haar voelde extreem vet aan direct nadat het droog was. Ik heb wel veel, en vrij lang, heel fijn haar. Maar heb eigenlijk nooit heel snel vet haar. Hopelijk helpt het om even door te zetten.
    Wat me wel opvalt is dat het vette gevoel niet bij de aanzet zit, maar middenop, meer in de lengte. Kan dat door het uitborstelen komen? Of moet ik gewoon beter uitspoelen? Ik gebruik na de shampoo nu een conditioner blok (van Dille en Kamille). Ik ben ook wel benieuwd wat de appelciderazijn kan veranderen. Ik hoop dat het doorzetten gaat werken. De badkamer ziet er in ieder geval heel leuk uit met al die zeepzakjes aan de muur i.p.v. de plastic flessen.

    1. Rinske

      Hoi Zippora, leuk om je ervaring te lezen. Zeep in de lengte van je haar kan er inderdaad op duiden dat je teveel hebt gebruikt of het niet lang genoeg hebt uitgespoeld. Het is ook echt even experimenteren hoor:). Maar fijn dat je minder plastic gebruikt (en dat je badkamer er daardoor leuker uitziet)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *