Het is onze meest populaire zeep: shampoozeep! Zowel de kruidenshampoo als de honingshampoo zijn vaak al op nog vóór de nieuwe stukken rijp zijn. Naast complimentjes krijgen we ook veel vragen. Sommige mensen kunnen moeilijk wennen of hebben wat extra tips nodig. Daarom hebben we de meest gestelde vragen samengevat in een blog.
Wat zijn shampoozepen en wat is het verschil met shampoo?
Op het eerste gezicht is een shampoozeep precies wat je denkt: een stuk zeep om je haar mee te wassen. Maar naast de vorm zijn er meer verschillen met vloeibare shampoo, die misschien niet direct zichtbaar zijn.
Natuurlijke shampoozepen hebben een hoop voordelen ten opzichte van vloeibare shampoo! Onze shampoobars zijn mild en verzorgend, je haar krijgt een natuurlijk volume waar vooral koppies met dun haar blij van worden, en ze zijn helemaal biologisch.
Shampoo bars bevatten nauwelijks water, waardoor zo’n shampoozeep eigenlijk een geconcentreerd, verzorgend blok haarzeep is, terwijl vloeibare shampoo voor het grootste deel uit water bestaat. Dit zorgt voor onnodige vervoerskosten (want shampooflessen worden de hele wereld overgesleept) en water maakt het product vatbaar voor bederf, waardoor er altijd synthetische houdbaarheidsmiddelen in zitten om ze toch een lange houdbaarheid mee te geven.
Plastic waste
Misschien wel het belangrijkse verschil is dat haarzeep niet in plastic flessen zit! Een shampoobar gaat vaak wel tientallen wasbeurten mee, vergelijkbaar met drie flessen vloeibare shampoo. Op jaarbasis scheelt dat wereldwijd ongeveer 135 ton plastic!
Biologisch afbreekbaar
Vloeibare shampoo’s zijn in wisselende percentages biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat er altijd reststoffen wegspoelen die niet afgebroken kunnen worden. Shampoo bars gemaakt van biologische oliën zijn gelukkig wel helemaal biologisch afbreekbaar.
Synthetische reinigers
Onze shampoozepen beschikken over de mild reinigende functie van natuurzeep om je haar schoon te wassen, en niets anders. Dat lijkt logisch, maar in ‘gewone’ shampoo – en zelfs in sommige shampoo bars – zit vaak SLS/SLES – ook wel Sodium Lauryl Sulfaat of Sodium Laureth Sulfaat genoemd. Deze goedkope grondstof zorgt voor veel schuim en een grondige reiniging. SL(E)S reinigt zelfs zó goed dat het ook gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen voor auto’s, vloeren etc. Dat kan daar heel nuttig zijn, maar is niet zo verzorgend voor je (hoofd)huid. Een andere omstreden ingrediënt dat vaak aan shampoo wordt toegevoegd zijn parabenen. Anne-Fleur schreef hier een uitgebreide blog over.
Tot slot brengen vloeibare shampoo’s vaak een dun siliconenlaagje op je haar aan, waardoor het kunstmatig gladder en minder beschadigd lijkt en meer glanst. Dit is alleen helaas verre van natuurlijk en schadelijk voor het milieu.
Gelukkig kan je haar ook zacht schoon aanvoelen en glanzen als je natuurlijke shampoozeep gebruikt! Het helpt als je haar kort/ niet teveel beschadigd is, en veel borstelen met een goede borstel geeft een mooie glans. (Dit hoeft echt niet zoals vroeger, toen dames èllenlang hun haar in het weekend krulden en borstelden, maar net zo lang als dat je je tanden poetst.)
Natuurlijke haarzeep heeft een mildere, andere werking op je haar en hoofdhuid. Veel van de vragen hieronder gaan dan ook daarover.
Hoe gebruik ik shampoozeep?
Eigenlijk gebruik je een shampoozeep zoals je een gewone douchezeep gebruikt; je wrijft ermee over je natte haren tot je genoeg zeep en schuim hebt om het te kunnen wassen. Het fijnste is als je haar goed nat is, dan komt het schuim gemakkelijk los. Je kunt er ook voor kiezen om de zeep in je handen op te schuimen en dan door je haren te gaan.
Over het gebruik van de shampoozeep hebben we een uitgebreidde blog geschreven.
Hoe lang doe ik met een stuk haarzeep?
Dit verschilt sterk per persoon. De meeste mensen die hun haar met een van onze vaste shampoobars wassen, hoeven hun haar steeds minder te wassen. Gemiddeld zo’n één keer per week. Laten we als voorbeeld iemand nemen die één tot twee keer per week haar middellange haar wast. Die persoon doet dan ongeveer vier tot acht maanden met één stuk shampoozeep.
Het is wel belangrijk dat de shampoozeep tussen de wasbeurten door goed kan opdrogen op een rekje of zeephouder met gaatjes. Zodra het in een plasje water moeten wachten, wordt het zacht. Dit komt door de zachte oliën die de basis vormen van onze haarzepen: doordat we niet met dierlijk vet of palmolie werken maar met zachte verzorgende oliën, zijn de haarzepen milder en verzorgender, maar ook letterlijk zachter.
Hoe lang duurt het voor mijn haar gewend is aan de shampoozeep?
Als je helemaal nieuw bent met het begrip natuurlijke, vaste shampoozeep kan het even omschakelen zijn. Je hoofdhuid doet er even over om minder talg aan te gaan maken. Iets wat niet meer nodig is zonder de grondige reinigingsmiddelen (als SLS) waar je hoofdhuid wellicht aan gewend was geraakt. Het is per persoon verschillend hoe lang dat duurt. Veel mensen, zeker met kort haar, zijn direct tevreden en hoeven niet door een overgangsfase heen.
Maar het is in elk geval zeker niet raar als dit meerdere wasbeurten en dus weken of zelfs langer duurt, afhankelijk van hoe vaak je je haar wast. Als je haar na drie maanden nog niet gewend is aan het gebruik van de shampoozeep, kun je er vanuit gaan dat het niet matcht met jouw haar(verzorging). Maar bij verreweg de meeste mensen is het een kwestie van even doorzetten!
Kroeshaar, lang haar, of juist dun, futloos haar?
Bij alle typen haar, ongekleurd of geverfd, droog of vet, kort of lang, blond of donker, geven onze shampoozepen wisselende reacties. Mensen met erg lang en/of geverfd haar hebben er soms wat moeite mee. Wellicht dat het stroeve gevoel niet snel genoeg verdwijnt, maar het kan ook zijn dat bij gebruik van shampoozeep een geïrriteerde hoofdhuid tot rust komt, roos verdwijnt, futloos haar het eigen volume terugkrijgt en kroeshaar minder droog wordt. Probeer het zelf, wanneer het toch geen match met je haar blijkt te zijn, kun je deze haarzeep ook als douchezeep gebruiken. Alle ingrediënten zijn immers ook heerlijk voor je huid.
Kan ik mijn haar verven of haarspray/gel/wax gebruiken in combinatie met shampoozeep?
Dit raden we om meerdere redenen niet aan, maar grappig genoeg combineren verschillende happy haarzeepgebruikers in hun haarrituelen toch het wassen met één van onze shampoo bars met ‘reguliere’ stylingsproducten. Het kan dus soms prima samen.
Waarom we het dan toch niet aanraden is het feit dat je hoofdhuid en haar vaak moeten wennen aan de nieuwe balans wanneer je natuurlijke haarzeep gebruikt. Die balans wordt door reguliere haarverf, -spray en dergelijke door de war geschopt. Daarbij, maar dit is puur een ideologische noot, past het niet echt bij onze overtuiging dat natuurlijke middelen beter zijn voor mens en milieu.
Mijn haar voelt stug aan na het wassen, wat kan ik daaraan doen?
Stug, stroevig haar na het wassen kan door kalkrijk water veroorzaakt worden. Nederlands water is helaas vrij kalkrijk en dus hard (bij zacht water wordt je haar na een wasbeurt met natuurlijke shampoo héél zacht, maar hard water geeft soms een veel stroever resultaat). Kalk uit het water kan samen met zeep op je haar neerslaan. Wanneer haarschubben beschadigd zijn en open staan kan het soms lastig zijn om die kalkrestjes weg te wassen. Dit kan een stug of touwachtig gevoel geven. Goed uitspoelen met goed warm water helpt, en naspoelen met appelciderazijn (daarover hieronder meer!). Tot slot met flink koud water spoelen helpt om de haarschubben te sluiten.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Mocht je meer willen weten over waarom appelazijn gezond is voor je haar, en hoe je het kunt gebruiken als natuurlijke conditioner: Evelien schreef er een uitgebreide blog over.
Alle voordelen van shampoozeep op een rij
- Geen synthetische grondstoffen die te grondig reinigen, irriteren of kunstmatige laagjes aanbrengen.
- Het gebruik van een shampoobar kan dus helpen als je snel last hebt van eczeem, roos of huidirritatie, wanneer dit veroorzaakt wordt door grondstoffen in je vorige shampoo.
- Minder snel vet haar. Als je hoofdhuid er eenmaal gewend is, zal er minder talg aangemaakt worden en wordt je haar dus minder snel vet.
- Geen plastic! Net als al onze zepen zitten ook de shampoozepen in gerecycled papier. Ook zitten er geen microbeads of andere plastic bestanddelen in.
- 100% biologisch. Alle ingrediënten die wij gebruiken zijn biologisch en food grade gekeurd en we werken daarnaast met ondersteunende kruiden uit ons eigen bos.
- Geen palmolie. Dit is een omstreden ingrediënt omdat de productie gepaard gaat gigantische boskap in tropisch regenwoud. Palmolie wordt in bizar veel producten verwerkt omdat het zo’n goedkope grondstof is. Het zit dus in heel veel shampoo’s, te vinden op de ingrediëntenlijst als sodium palmate of -palmitate of een variatie hierop.
Wil je onze shampoozepen graag uitproberen:
Honingshampoo – met verzorgende honing, neemolie en nog veel meer, zacht voor een snel geïrriteerde hoofdhuid
Kruidenshampoo – vegan en vol verzorgende kruiden zoals calendula en Oostindische kers, extra geschikt voor lang haar
Gebruik jij al een shampoozeep? En wat vind je ervan? We zijn heel benieuwd!
Geef een reactie