De kruidenshampoo introduceerden we ooit als vegan aanvulling op de honingshampoo, en is nu een van onze meest verkochte zepen. Vandaag vertelt Hadassa over haar persoonlijke ervaring met deze shampoobar!
Love is in the hair
Mijn liefde voor Werfzeep begon met shampoo. Ik wilde duurzaam en plasticloos mijn haar wassen en begon met het wassen met baking soda. Deze methode was voor mij en mijn haar geen goede match, dus ben ik gaan kijken naar shampoobars. Inmiddels was ik al een aantal jaar met veel plezier mijn haar met de shampoo van Werfzeep, en wissel ik de honingshampoo en kruidenshampoo af (ik kan gewoon niet kiezen). Nu mag ik de kruidenshampoo in het zonnetje zetten in deze blog, leuker kan gewoon niet!
Een goed begin…
De kruidenshampoo is net als de honingshampoo geschikt voor een gevoelige hoofdhuid (hoewel hij ook zonder gevoelige huid heel fijn is). De basisvetten van de shampoo hebben allemaal een verzorgende werking. Karitéboter brengt vocht in bij een droge en beschadigde huid. Kokosolie voedt de huid, geeft het haar glans en werkt tegen roos. Daarnaast zorgt het voor een lekker schuimende shampoo. Olijfolie werkt verzachtend en voedend voor een droge (hoofd)huid. Jojobaolie vertraagt de talgproductie, waardoor je hoofd (en haar) minder snel vet worden. Ten slotte heeft borageolie een ontstekingswerende werking en versterkt het je haar. Samen zorgen deze vetten voor een fijne basis voor je haar en hoofdhuid.
Heilzame planten
Aan deze basis voegen we een aantal extracten toe. Hop, calendula, Oost-Indische kers, brandnetel en gember dragen verder bij aan de zorg voor je haar en hoofdhuid.
Je hebt vast wel eens gehoord dat bier goed is voor je haar, maar dat smeer je waarschijnlijk wat minder snel op je hoofd. In de kruidenshampoo zit hop, dat heeft haarverzorgende kwaliteiten. Hop werkt tegen roos en geeft meer volume aan het haar. Daarnaast is het ook fijn voor je hoofdhuid door zijn antibacteriële en samentrekkende eigenschappen. Calendula is een plantje met veel heilzame eigenschappen. Voor je huid werkt het ontsmettend, ontstekingswerend en verzachtend, het is daarmee erg fijn voor op een gevoelige hoofdhuid. We maken van losse calendulablaadjes een maceraat in olijfolie en voegen dat aan ons zeepmengsel toe.
Oost-Indische kers werkt bloedsomloop-stimulerend en kalmeert jeuk, acne, eczeem en schimmelinfecties. Ook kan het helpen bij haaruitval en beschermt het onze hoofdhuid. Brandnetel bevat een heleboel goede stoffen en werkt mee aan genezing van je huid, het verhogen van je weerstand en aan de ondersteuning van je haar. Gember verbetert de lokale bloedsomloop en werkt ontsmettend en ontstekingswerend. Wat een fijne planten voor in een shampoo!
Geurige slotnoot
De kruidenshampoo wordt afgemaakt met een aantal etherische oliën die de zeep een zacht zoete geur geven, met een kruidig tintje. De gekozen oliën ruiken niet alleen lekker, maar hebben ook nog een goede werking op je haar en hoofdhuid.
Ceder en ylang ylang zijn allebei oliën die rustgevend en ontspannend werken. Ceder heeft daarnaast ook nog een jeukstillende en ontstekingsremmende werking. Ravensara heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en tot slot bevat de shampoo palmarosaolie. Deze olie heeft veel verschillende heilzame werkingen; het werkt antisceptisch en hydraterend. Daarmee zorgt het voor een schone hoofdhuid, maar maakt het de huid niet droog en ondersteunt het de natuurlijke talgproductie.
Tot in de puntjes verzorgd
Na dit schrijven heb ik gelijk zin om de kruidenshampoo te gaan gebruiken, want wat een lijst mooie ingrediënten zit erin! Gelukkig is mijn huidige shampoo bijna op en kan ik een nieuwe pakken. Mocht je meer willen lezen over het gebruik van haarzeep en de verdere verzorging van je haar, kijk dan eens in onze lijst met haarzeep-blogs.
De kruidenshampoo vind je hier, mocht je ook zin hebben gekregen om je haar ermee te wassen.
Spoel je wel na met azijn? Helpt bij mij heel goed.
Rinske
Wat jammer Charlotte. Als je het ooit nog eens wilt proberen, in de lijst met shampooblogs die Hadassa noemt, staan ook veel tips!
Edith
Ik gebruik het nu al best lang en ben bezig met mijn derde blokje. Het was even zoeken naar een manier om het prettig te gebruiken. Je haar wordt er niet droog van, maar wel erg stug, dat vind ik ook niet fijn. Ik spoel het nu na met een beker sterk verdunde appelazijn, ongeveer 1 op 6, en dan is het haar superglad. Om nog een prettig luchtje in mijn haar te hebben doe ik er nog een heel lichte wasbeurt met goede shampoo achteraan (shampoo van de kapper of scrub van Christophe Robin). Mijn haar kamt moeiteloos uit en het blijft dagenlang mooi, wel prettig in deze kapsalonloze tijd. Als ik de kruidenshampoo een keer niet gebruik merk ik gelijk het verschil: springerig haar met veel knopen en na een paar dagen nogal slonzig.
Bedankt voor je reactie, Edith! Altijd goed om te horen hoe verschillende mensen de shampoozeep gebruiken. Nog een alternatieve tip voor een lekker luchtje: aan je azijnoplossing een paar druppels etherische olie toevoegen! Dat vind ik zelf heel fijn werken:) Groetjes, Rinske
Geef een reactie