Werfzeep Alvaro pakt zeep in

Team Werfzeep: Alvaro

Sinds vorige winter is ons team bijna verdubbeld, en daar laten we graag wat meer van zien! In een nieuwe serie blogs maak je elke keer kennis met één van de Werfzepers. Vorige keer gaf Buba het stokje over aan Alvaro, die Evelien het langste kent van ons allemaal.

Hoe ben je bij Werfzeep terecht gekomen?

team Werfzeep Alvaro Lema!Lang, lang geleden, ik denk ruim tien jaar, was ik op Oerol om leren armbandjes te verkopen op de markt. Ik vind het altijd leuk om op zo’n markt rond te lopen, en zo ontmoette ik Evelien, die stond er met een kraam met zeepjes. Ik kan me nu nog herinneren hoe speciaal ik de zepen vond. Haar idee was zo sterk en origineel. En niemand anders verkocht zeep; ik stond toen op best veel markten, maar ik had het nog nooit gezien.

In de jaren daarna werden we vrienden, we gingen af en toe samen naar markten of ik hielp Evelien en Laurens met een markt. We hebben altijd af en aan contact gehouden. Aan het begin van de coronacrisis heb ik Evelien gebeld. Ik werkte in een bar en was een beetje bezorgd over de lockdown. Daarnaast wilde ik gewoon graag actief blijven. Dus ik vroeg of ze nog hulp nodig hadden, en toen zei ze meteen ‘ja, kom maar!’

 

Werfzeep Alvaro snijdt lavendelzeep

Wat doe je precies?

De basis van wat ik doe is het snijden van zepen, kratten met zeep in de droogkast zetten, pallets klaarmaken en noem maar op. Veel fysiek werk. Het werk zelf is vrij simpel, maar ik vind het leuk dat ik het grotere plaatje zie: hoe we alles organiseren, hoe we de zepen maken, hoe we ze verkopen en erover communiceren. Daardoor snap ik van welk groter geheel ik deel ben, en dat is een heel zuiver en mileuvriendelijk bedrijf. Dat aspect maakt me gemotiveerd.

Ik voel me ook heel warm en welkom hier. Het is mooi om te zien hoe jullie de originele Werfzeep-geest levend houden! Zeker omdat ik vanaf het begin al zag hoe bijzonder de visie was, en hoe gefocused en vastberaden Evelien was. Op een bepaalde manier is ze daarin denk ik ook een magneet geweest voor mensen die haar visie delen. De mensen die hier nu werken zijn heel toegewijd en loyaal.

Wat is de link tussen je dagelijkse leven en Werfzeep?

Wat ik leuk vind is niet alleen dat mijn collega’s me zo welkom doen voelen, ik heb ook het gevoel dat ik voor het eerst echt ‘de Nederlandse cultuur’ of ‘de Nederlandse sociale ervaring’ meemaak. Ik heb altijd in Amsterdam gewoond, maar ik beweeg me daar in een heel wereldse en multiculturele omgeving. Dat is ook fijn, maar nu ik hier werk zie ik ineens heel andere mensen. Ik maak kennis met een jongere, Nederlandse generatie van bewuste mensen. Dat vind ik erg bijzonder.

Alvaro Lema bij Werfzeep met de jaarlijkse papyrusoogst

In mijn dagelijkse leven voel ik een sterke connectie met mijn roots: de Kechua-mensen van de Andes in Ecuador, en dan in het bijzonder mijn moeder. Ze hebben daar zo’n mooie kennis en overlevering van planten en plantgeneeskunde. Hoe ouder ik word, hoe meer ik voel dat ik dat in mijn leven hier wil integreren. De manier waarop we bij Werfzeep planten en plantenextracten gebruiken herinnert me sterk aan dat stuk persoonlijk erfgoed. Sinds ik hier werk heb ik daardoor veel meer vrede in mijn hart. Het sterkst heb ik dat bij de kamille die we gebruiken. Kamille groeit ook in de Andes, daar gebruikte ik het altijd voor thee en medicijnen.

Wat is je favoriete zeep?

Dan zeg ik natuurlijk de kruidenzeep! Daar zijn kamillebloemetjes overheen gestrooid, en de geur en de kruiden herinneren me aan Ecuador.

Aan wie wil je het stokje doorgeven?

Aan Hadassa, onze nieuwste collega. Ze vertelde me laatst dat ze een boek per week leest, en ze gaat ook blogs voor Werfzeep schrijven. Dus ik ben heel benieuwd naar haar kijk daarop (en naar haar Boek van de Week)!

Werfzeep Alvaro pakt zeep in

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *