Sinds vorige winter is ons team bijna verdubbeld, en daar laten we graag wat meer van zien! In een nieuwe serie blogs maak je elke keer kennis met één van de Werfzepers. Vorige keer gaf Sephora het stokje over aan Anke, die ondersteunt bij alles rond het zeepmaakproces, van snijden tot bestellingen versturen.
Hoe kwam je bij Werfzeep terecht?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit van Werfzeep gehoord had; ik volgde Anne-Fleur op social media en zij had op haar Instagram de vacature gedeeld.
Al een tijdje was ik op zoek naar ‘iets met mijn handen’, maar dit voelde haast als te mooi om waar te zijn, ik dacht, ik zal wel de hele tijd moeten afwassen ofzo. Maar toen bekeek ik de website en dat sprak me erg aan, de mensen hadden een warme uitstraling. Het hele bedrijf past ook bij mijn levensstijl. Ik heb al mijn hele leven een sterk uitgangspunt dat ik een zo min mogelijke ‘voetafdruk’ wil hebben, zo goed mogelijk wil zijn voor dieren en de natuur. Dus toen heb ik maar gewoon geschreven. En blijkbaar vonden jullie mijn brief zo leuk dat ik werd uitgenodigd [lacht].
Het voelde alsof het klopte dat ik mocht komen werken bij Werfzeep. Zo’n gevoel dat iets precies loopt zoals het hoort te lopen, waar ik positief door werd verrast. Ik heb dat niet heel vaak in m’n leven, maar hierbij wel.”
Wat doe je precies?
“Ik ben begonnen als productiemedewerker. Dat betekent dat ik help met alles om het zeepproces heen, zoals zeep snijden, bestellingen maken, zeepjes inpakken enzovoort. En inderdaad af en toe afwassen. Soms spring ik ook in, en help ik bijvoorbeeld met het mengen van zeep of het voorbereiden van extracten.
Dat kloppende gevoel van het begin, heb ik het sterkst bij het snijden en wikkelen van de zeep. Vergelijk het met borduren, iets dat ik ook graag doe: ik hou van met precieze handelingen tot een mooi resultaat komen. En verder heb ik dat gevoel vooral bij de mensen die hier werken. De sfeer van het geheel, dat je met een fijne groep mensen aan een mooi project werkt. Ik hou van de zeep, maar misschien had dit bij wijze van spreken ook wel een biologische bakkerij kunnen zijn. Mijn wens was om ergens te werken waar ik een positief verschil kan maken, en de concrete uitwerking is zeep geworden.
Die wens bestaat overigens heel duidelijk naast mijn andere werk: ik heb psychologie gestudeerd en was al van plan een baan in mijn werkveld te combineren met ‘handwerk’. Een combinatie van doen en denken, dat leek me fijn.”
Hoe ziet je leven naast Werfzeep eruit?
“Vooralsnog is het combineren van doen en denken gelukt: naast Werfzeep werk ik nu als psycholoog bij een instelling waar mensen met psychische klachten komen. Van kinds af aan had ik al de behoefte om mensen te helpen, maar op een bepaald moment in mijn leven is dat een beetje pretentieus gaan voelen om te zeggen. Alsof ik het allemaal zo goed weet. Dus nu denk ik dat het beter klopt om te zeggen dat ik graag verschil voor mensen wil maken. Op een hele andere manier zie ik dat ook bij Werfzeep terug. Als iemand ons mailt dat onze zeep heeft geholpen bij haar/zijn huidklachten, betekent dat ook dat we verschil maken voor zo iemand.
In mijn vrije tijd heb ik ook die behoefte aan variatie. Ik heb een heleboel hobby’s, maar ik kan ze allemaal een beetje. Net zoals ik een heleboel instrumenten een béétje bespeel. [lacht] Meestal denk ik in projecten: kan ik mijn eigen trui breien, of mijn eigen ontbijtset maken van keramiek? En dan ga ik dat leren. Daar zit een soort wens achter om zelfvoorzienend te zijn. Veel van die projecten zijn manieren om te kijken of dat voor een klein stukje kan. Is het gelukt, dan wil ik al snel weer verder naar het volgende. Het raarste dat ik ooit heb gedaan is denk het hele runenalfabet leren, omdat ik in runen wilde kunnen schrijven. Dat vond ik toen belangrijk…tja.
Bij Werfzeep zit de variatie nu vooral in de werkvloer, de mensen, denk ik. En daarnaast moet ik als beginnend psycholoog zo op de toppen van mijn kunnen presteren dat ik het ook fijn vind dat bij Werfzeep juist de verbinding en het ‘grondende’ van met je handen werken op de voorgrond staan.”
Wat is je favoriete Werfzeepje?
“Ik denk de Schierzeep. Die voelt ‘exclusief’ omdat het een special edition is, en ik houd erg van frisse zeepjes.”
Tot slot: aan wie draag je het stokje over?
“Aan Buba, want zij is tenslotte de old school zeepmaker van Werfzeep.”
Geef een reactie