Werfzeep_Buba_portret

Team Werfzeep: Buba

Sinds vorige winter is ons team bijna verdubbeld, en daar laten we graag wat meer van zien! In een nieuwe serie blogs maak je elke keer kennis met één van de Werfzepers. Vorige keer gaf Anke het stokje over aan Buba, onze ‘old school’ zeepmaker.

Hoe ben je bij Werfzeep terecht gekomen?

Begin 2017 kwam ik met Werfzeep in aanraking, toen ik bezig was met het maken van mijn eigen shampoozeep. Ik wilde duurzamer en eenvoudiger leven, en zo min mogelijk schadelijke producten gebruiken. Tijdens het verzamelen van informatie kwam ik de Werfzeep-website tegen. En zoals bij alle Werfzeep-teamleden was dat ook bij mij liefde op het eerste gezicht.

Ik maakte contact met Evelien en kort daarna werkte ik wekelijks als vrijwilliger in het atelier. Dat heb ik ongeveer een half jaar gedaan, daarna ging ik in leer als zeepmaker. Werfzeep was toen nog een heel kleinschalig bedrijfje. We waren met zijn vieren, best intiem zou je kunnen zeggen. Mijn eerste collega was Anne-Fleur. Wij tweeën hebben veel samengewerkt en een heleboel zepen gemaakt. We hebben zelfs een tijdje samen workshops gegeven…dat waren nog eens tijden!

Werfzeep_Buba_Anne-Fleur
Buba en Anne-Fleur samen aan het lunchen.

Wat doe je precies?

Ik ben zeepmaker bij Werfzeep, dat houdt in dat ik me echt alleen bezig houd met de productie van de zepen. Als ik ze maak, heb ik een soort liefdesmantra voor de zepen: ik wens dat ze in liefde mensen mogen ontmoeten en hen in liefde dienen. Dat is voor mij mindful zeepproductie! Naarmate Werfzeep is gegroeid, zijn de verschillende rollen in ons atelier ook anders verdeeld. Ik voel me heel erg thuis bij de zeepjes en ben blij dat ik al mijn aandacht aan ze kan besteden.

Ik ben ook kunstenares, dat heeft voor mij wel een link met het proces van zeep maken. Als kunstenaar zie ik mezelf als een alchemist die altijd speelt met iets maken uit het niets: goud maken van lood. Bij het zeepzieden geldt dat eigenlijk ook: alleen in plaats van lood in goud te veranderen, transformeer ik loog en fijne energie tot ‘zeepgoud’.

Hoe zit je leven naast Werfzeep eruit? 

Ik maak kunst in mijn atelier, een prachtige, inspirerende plek middenin Utrecht. Verder geef ik teken- en schilderles aan volwassenen. En omdat ik zielszaken en stressvrij leven heel belangrijk vind, ga ik binnenkort meditatielessen geven bij een yogaschool. O ja, en ik ben mezelf Indiaas harmonium aan het leren spelen, omdat ik van Kirtan zingen houd. Maar dat is niet echt geschikt voor publiek [lacht], ik doe dat puur voor mijn eigen plezier.

Een gek feitje over mij: Op de middelbare school was ik geobsedeerd door varkens. Als kind was ik al gek op ze, en dat ben ik nog steeds. Ik had altijd al een grote verzameling varkenspoppetjes. Hopelijk heb ik op een dag nog eens een keer een echt biggetje als levenskameraad (naast mijn lieve man en kat natuurlijk)!

Werfzeep_wassen_natuur_Buba

Werfzeep_zeep_gebruik_natuur
Buba wast zich met Werfzeep in het meer van Loch Ness.

Wat is je favoriete werfzeepje?

Dat vind ik moeilijk te zeggen, alle zeepjes zijn mijn baby’s. Elke zeep is bijzonder op zich: calendula om de voedende en zachte werking, tayyibah en ylang ylang vanwege de exotische vibe, rozenzeep om de exclusieve vrouwelijke touch, vetiver om de bijzondere ingrediënten, oryza vanwege de complexiteit…ik kan mijn favoriete kindje echt niet noemen!

En tot slot: aan wie draag je het stokje over?

Ik draag het stokje graag over aan Alvaro, omdat hij mijn Pachamama¹ broer is.

1) Pachamama: de godin van de aarde, zoals aanbeden in de Andes-streek (waar Alvaro vandaan komt).

Werfzeep_Buba_portret

Reacties

5 reacties op “Team Werfzeep: Buba”

 1. Elly Meijer

  Buba, je hebt dit zo mooi omschreven dat ik de zeep kan ruiken en voelen.

  1. Rinske

   Oh, wat een mooi compliment! Ik zal het aan Buba doorgeven, dat zal ze leuk vinden om te horen. Groetjes, Rinske

 2. L.Evers

  Dag Buba
  Ik hoop dat je nog heeeeel veeeel jaren dat mag doen wat je gelukkig maakt.
  Wat zou je schoonmoeder trots zijn als ze dit kon lezen.
  Knuffel, je Wierdense schoonzus.

 3. Tayyibah

  Dag lieve Buba,
  Ik vind het zo mooi gezegd dat je zeepgoud maakt. Ik wens dat het nieuwe jaar jou weer heel veel plezier brengt bij ‘Werfzeep’. Op nog meer zeepgoud. liefs, Tayyibah

  1. Rinske

   Wat lief van je Tayyibah, ik zal het aan Buba doorgeven! Groetjes, Rinske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *