microplastics, part of the plastic soup

Scrub zonder microplastics

Niets zo fijn als een milde scrub om je huid weer glad en fris te maken. Maar de ene scrub is de andere niet. Veel producenten voegen ‘micro beads’, ook bekend als plastic beads of microplastics, toe. Die microplastics zijn funest voor het milieu. Gelukkig kun je ook milieu- en huidvriendelijk scrubben!

plastic beads, microbeads onderdeel van veel cosmetica - niet van Werfzeep!

Waarom scrubben?

In het kort: een scrub verwijdert dode huidcellen. Per minuut kun je wel zo’n 30,000 – 40,000 huidcellen verliezen, die op je huid blijven liggen. Door te scrubben verwijder je ze, waardoor je er fris gaat uitzien en een zachte huid krijgt. Scrubben is ook goed voor de doorbloeding en stimuleert je huid om nieuwe cellen aan te maken. Daarnaast werkt het fijn als grondige schoonmaakbeurt, bijvoorbeeld na werken in de tuin, keuken of garage.

Microplastics

Veel scrubs die bij de drogist te vinden zijn bevatten kleine plastic bolletjes, ‘plastic beads’ of ‘microbeads’. Ze staan bekend onder de verzamelnaam microplastics, omdat ze zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet of nauwelijks kunt zien. Deze microplastics vind je ook in shampoo’s, crèmes, en zelfs tandpasta. Naast cosmetica wordt het gebruikt in schuurmiddelen.

Voor producenten is plastic handig: het is goedkoop, vergaat niet en is niet gevoelig voor bederf. Helaas is het juist door die eigenschappen ook erg schadelijk voor het milieu. Omdat microbeads zo klein zijn, glippen ze langs de rioolwaterzuivering en komen ze in zeeën en oceanen terecht, waar ze schade toebrengen aan het zeeleven. Daarnaast kunnen opgehoopte microbeads, bijvoorbeeld door het eten van schaaldieren of vis, ook in mensen terecht komen.

Plastic beads - plastic soep

“Als we zo doorgaan bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis.”

Ellen McArthur Foundation

plastic beads in cosmetica - niet in Werfzeep!

Natuurlijk scrubben

Gelukkig kun je ook zonder plastic heel goed scrubben! Een geschikte scrub bevat een bestanddeel dat licht weerstand geeft tegen je huid, zodat de dode huidcellen goed loskomen. Een scrub moet niet al te ruw zijn, want dan irriteer je de huid, maar ook zeker niet te zacht. De natuur geeft ons een hele reeks bestanddelen die aan deze voorwaarden voldoen en ook nog eens heilzame eigenschappen hebben. Wij maken drie scrubzepen: koffiescrub, haverscrub en tayyibah.

koffiescrub, haverscrub en tayyibah - Werfzeep

Onze haverscrub is het mildst. Haver is van nature verzorgend, doordat het een beschermend laagje achterlaat op je huid. De geuren van lavendel en jeneverbes geven een ontspannend effect en maken de haverscrub tot een vriendelijke, toegankelijke zeep.
De volgende in de rij is de tayyibahzeep. Het maanzaad in deze zeep geeft een stevige scrub, maar is vanwege de ronde korrels milder dan scrubs van zout of gemalen koffie. De geuren van oa. kaneel en kardemom omhullen je met warmte, wat fijn is op gure dagen of gewoon als je wat ondersteuning kunt gebruiken.
De koffiescrub, tot slot, geeft het meest intense scrubeffect. Deze zeep is heel prettig om bijvoorbeeld na het werken in tuin of keuken je handen mee te verzorgen. De aardse maar frisse geur is een perfect tegenwicht voor bijvoorbeeld keuken- of klusgeurtjes.

Wil je een fris velletje, dan hoef je dus echt geen scrub met plastic beads te gebruiken. Als je microplastics wilt vermijden kun je het beste goed naar de ingrediëntenlijst kijken: termen als bijvoorbeeld polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) duiden op microplastics. En gelukkig kun je ook gewoon de natuur induiken. Want dat is een ware voorraadkast vol lekkere scrubingrediënten die lief zijn voor het milieu!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *