biologische oliën

Waarom er vet zit in zeep

We maken onze zeep van plantaardige vetten, dat wist je waarschijnlijk al. In dit blog zal ik een beetje inzoomen op wat dit vet is, welke keuzes we hierin maken en wat dat betekent voor onze zeep.

Onze verschillende oliën en vetten die we gebruiken in onze plantaardige zepen - Werfzeep
Verschillende vetten die we gebruiken om zeep te maken. Van linksboven met de klok mee: saffloerolie, cacaoboter, castorolie, neemolie, kokosolie, avocado-olie, arganolie.

Wat is vet?

Wat is vet eigenlijk? Ik gebruik hier heel bewust het woord vet omdat ‘olie’ een wat vager begrip is (denk maar aan etherische olie, die zijn niet vet!). Eigenlijk zou ik moeten spreken van ‘triglyceriden van vetzuren’. Dat is een familie van stoffen die algemeen bekendstaat onder de naam vet, de term die ik vanaf nu gebruik. Alle vetten bestaan uit een basis (glycerine) en drie ketens (de vetzuren). Vetzuren komen in een heleboel variaties voor en bepalen dus ook het type vet. Voorbeelden zijn oliezuur, laurinezuur, palmitinezuur, linolzuur (INCI: oleic acid, lauric acid, palmitic acid, linoleic acid).

 

Verschillende schematische weergaven van vetzuren, van boven naar beneden: oliezuur, laurinezuur, palmitinezuur en linolzuur (voor degenen met een zwak voor scheikunde). - Werfzeep
Verschillende schematische weergaven van vetzuren, van boven naar beneden: oliezuur, laurinezuur, palmitinezuur en linolzuur (voor degenen met een zwak voor scheikunde).

Mengsels van vetten

Alle natuurlijke vette oliën, of die nou van oorsprong plantaardig, dierlijk of mineraal zijn, bestaan uit een combinatie van verschillende vetten. Dat zijn dus altijd mengsels van vetten. Olijfolie is bijvoorbeeld rijk aan oliezuur maar bevat onder andere ook linolzuur. Kokosolie bevat juist veel laurinezuur, maar onder andere ook myristinezuur. Castorolie bevat veel ricinezuur, maar ook oliezuur.

Vaak zie je dat stoffen worden vernoemd naar een bron waar die stof veel in voorkomt danwel voor het eerst in is aangetoond. Castorolie wordt bijvoorbeeld gewonnen uit de zaden van de wonderboom, Ricinus communis L., en bevat veel ricinezuur. Ook in de wereld van de aromastoffen is dit een veel voorkomend fenomeen.

Plantaardige vetten in zeep

Wij hebben ervoor gekozen om enkel plantaardige, biologische en waar van toepassing koudgeperste vetten te gebruiken, en nooit palmolie. Soms krijgen we de vraag of dit niet zonde is. Wat ons betreft niet, het is juist onderdeel van onze filosofie. Als je kiest voor de beste grondstoffen, krijg je ook het mooiste eindproduct. Bijvoorbeeld omdat we zo residue van pesticiden uitsluiten.

Daarnaast levert het een complexe en rijke zeep op. Dat komt doordat veel van de overige stoffen uit de basisoliën aan het eind van het maakproces nog aanwezig zijn. Dit is vrij uniek en anders dan bij veel cosmetica. Daar wordt veelal gekozen voor een receptuur die uitgaat van het combineren van chemisch zuivere stoffen. Onze zepen zijn daarentegen in de basis al zo complex als de natuur zelf!


Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “Waarom er vet zit in zeep”

 1. P.S.Meijs

  zijn deze vetten niet schadelijk bij inademing? Bijvoorbeeld bij het maken van de zeepjes, als de bestanddelen opgewarmd worden?

  1. Rinske

   Hoi Ella, nee hoor, het opwarmen van de vetten is alleen om ze te smelten, we verhitten ze ook niet boven de 45 graden. Dus er komen geen stoffen vrij die gevaarlijk zijn om in te ademen!

 2. P.S.Meijs

  Waarmee kunnen vlekken van de zeep verwijderd worden?

  1. Rinske

   Bedoel je hoe je vlekken kunt verwijderen, bijvoorbeeld met schoonmaakzeep? Anders begrijp ik de vraag niet helemaal, ben ik bang:). Je kunt je vraag ook altijd mailen naar post@werfzeep.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *