Ze zijn binnen: onze gloednieuwe prachtige scheerkwasten! Diervriendelijk, duurzaam en ze geven superschuim.
Zoals je in onze vorige blog kon lezen overwogen we verschillende voetjes. Gelukkig koos de meerderheid van jullie dezelfde optie als ik: de bolle voet van sparrenhout!
Diervriendelijke kwast
We proberen met Werfzeep zo goed mogelijk te werken: we produceren met ons hart, op een manier waar we zelf helemaal achter staan.
Ondanks dat we allemaal vegetarisch eten (toevallig, het is geen vereiste) en merendeels veganistisch, en onze zepen een afspiegeling zijn van deze en onze overige keuzes in het leven proberen we dit niet al te zeer uit te dragen. Ik ben me ervan bewust dat ik de wijsheid niet in pacht heb en nog elke dag bijleer.
Op onze site vind je dus niet al te stellige informatie over wat er allemaal mis is met palmolie, microplastics, dierlijk vet, rozenhoutolie of mica. Maar we gebruiken geen van allen.
We maken onze zepen zo natuurlijk mogelijk en verpakken in papier. Waarom kiezen we dan voor een scheerkwast met synthetische vezels? Deze vraag hebben we de afgelopen weken een paar keer gekregen en daar wijd ik daarom deze blog aan.
Dat maakt dit een zwaardere blog dan anders. Ik voeg geen foto’s toe van het leed achter goedkope kwasten, maar er volgen wel linkjes waar je meer te weten kunt komen. Verdrietige informatie, dus wees gewaarschuwd.
Dassenhaar
Dassenhaar maakt een klassieke scheerkwast. Velen van ons associëren dassenhaar met hoogwaardige kwaliteit. Maar de das is in Europa beschermd, producten gemaakt van das zijn daarentegen gewoon toegestaan. Daarom is dierlijk haar voor kwasten (scheerkwasten, make-upborstels en verfkwasten) vrijwel nooit afkomstig uit Nederland of elders in Europa. Dassenhaar komt meestal uit China, soms uit Rusland. Ze worden in onmenselijke omstandigheden in bonthokjes gehouden.
In dit filmpje uit september 2018 is te zien hoe dassen in Chinese bontfarms worden gehouden, gemarteld en gedood.
China is de grootste producent van bont en kwastharen en levert dan ook wereldwijd. Ook als je ‘exclusieve’ producten koopt uit Europa, zoals bijvoorbeeld een dure scheerkwast van Italiaanse makelij, komt het kwasthaar uit China.
Varkenshaar
In de scheerwereld zijn vele soorten dierlijke haren te vinden, maar naast de wat luxere dassenharen kwast vind je voornamelijk varkensharen scheerkwasten. Deze zijn het goedkoopst. Ook varkenshaar komt vrijwel altijd uit China. Ze houden langharige varkens en zijn helemaal ingespeeld op de oogst van de haren. Dat is de reden dat ook varkenshaar uit China komt, en niet bijvoorbeeld uit Noord-Brabant.
De Keuringsdienst van Waarde liet in 2013 al in een reportage zien hoe varkens in China op een afschuwelijke wijze worden geslacht. De varkens worden levend met één poot aan een metalen haak gehangen aan een soort lopende band. Ze worden opengesneden en (vaak nog levend) in een gloeiendheet waterbad gegooid waarna de haren worden uitgetrokken.
Dat varkenshaar een bijproduct is uit de vleesindustrie is dus misleidend, de haren van de meeste vleesvarkens worden niet voor kwasten gebruikt.
Het alternatief: een vegan scheerkwast
Ik hoop eigenlijk dat je de beelden uit bovenstaande info niet hebt gezien. Het is onvoorstelbaar dat dit niet tot een harde geschiedenis behoort maar tot onze hedendaagse realiteit.
Maar het kan wel anders. We zijn in de wereld van alternatieven gedoken en heel blij met het resultaat van synthetische haren. Deze waren tien jaar geleden nog stug en opvallend anders dan dierlijk haar maar dat is sinds een jaar of vier zeker niet meer zo. We hebben een testkwast in huis die een paar jaar lang dagelijks is gebruikt en nog steeds in goede staat is. Haren breken niet af, laten niet los en voelen zacht en glad zoals je van een scheerkwast verwacht.
En ook fijn: het is hypoallergeen en droogt sneller op. Maar het allerfijnste: het blijft verre van alle bovenstaande ellende.
Er wordt zelfs al geëxperimenteerd met plantaardige vezels, dit is de toekomst. Maar haren die hiermee zijn gemaakt gaan nog niet lang mee. Onze scheerkwast met synthetische vezels gaat een leven lang mee, misschien wel twee! En daarom staan we hier geheel achter.
Als je meer wilt lezen over onze andere beweegredenen binnen Werfzeep, bijvoorbeeld over palmolie of pigmenten, laat het dan weten. Misschien dat we dan toch voorzichtig uiteen gaan zetten wat daar achter zit en hoe we een alternatief gezocht hebben.♡
Geef een reactie