Natuurlijk wil je ook tijdens het (wild)kamperen douchen, wassen en afwassen. Maar hoe zorg je daarbij voor je omgeving? Met een biologisch afbreekbaar stuk Werfzeep zit je helemaal goed voor een milieuvriendelijke vakantie.
Hoera, de vakantie komt eraan! Voor de natuurliefhebbers onder ons de kans om ons hart op te halen. Schilderachtige vergezichten, plonzen in bergbeekjes, romantische (wild)kampeerplekken. Als échte natuurliefhebber wil je uiteraard zorgen dat de natuur ook staat te juichen als jij eraan komt met je handdoek of afwasteiltje. In een vakantiehuisje zit meestal een rioleringssysteem en wordt je afvalwater gefilterd, maar als je gaat (wild)kamperen stroomt het vaak direct de grond of het water in. Gelukkig is je Werfzeep 100% biologisch afbreekbaar, waardoor je de omgeving minimaal belast!
Grondstoffen: ga voor natuurlijk
Met wat achtergrondinformatie bij het fenomeen ‘biologisch afbreekbaar’ snap je nog beter hoeveel jouw keuze voor een biologische zeep het milieu scheelt. Het natuurlijke schoonmaaksysteem van de bodem zijn namelijk de bodemorganismes: zij breken je restjes shampoo en afwaswater tot op molecuulniveau af. Die losse moleculen worden weer opgenomen in de natuurlijke kringloop. Dit bedoelen we als we zeggen dat iets ‘biologisch afbreekbaar’ is.
Zitten er synthetische – niet in de natuur voorkomende – moleculen in je product, dan kunnen die vaak niet worden afgebroken en blijven ze als vervuiling in de bodem of het grondwater achter. Een voorbeeld zijn microplastics. Met een product dat bestaat uit alleen maar natuurlijke grondstoffen, zoals Werfzeep, maak je het de bodemorganismes dus makkelijk. Je afvalwater is binnen een paar dagen verwerkt, waardoor de verstoring minimaal is. Zo geef je het bodemleven ook een beetje vakantie!
Bodemleven versus waterleven
Een romantisch beeld: je wassen met een fles water of tussen de bomen aangelegde douche in het bos. Maar je wassen in een ijskoud bergmeertje klinkt misschien nóg wel romantischer. Je kunt het allebei prima doen, het is alleen wel handig er rekening mee te houden dat in water geen bodemorganismes voorkomen. Dus ook geen instant schoonmaaksysteem dat je afvalwater afbreekt. Natuurlijk kan zo’n ecosysteem tegen een stootje, maar rekening houden met het waterleven, en de delicate balans die er vaak heerst in ongerept natuurwater, is wel slim. Dat doe je door te letten op deze dingen:
- hoe groter de hoeveelheid water, hoe kleiner de verstoring relatief zal zijn.
- water dat stroomt, is minder gevoelig voor verstoringen dan helemaal stilstaand water.
- in natuurwater waarin ook wordt gezwommen, gevaren, gezeild etc, is een andere balans en kan wassen sowieso weinig kwaad.
Bij douchen of wassen op land kun je er op letten:
- dat je elke dag op een andere plek je afvalwater weg laat lopen.
- óf dat je juist op de plek doucht waar iedereen dat doet, zodat het afvalwater daar geconcentreerd blijft.
Eén vakantie, twee zepen
Je tas wil je natuurlijk niet te vol pakken, zeker niet als je hem in je vakantie op je rug gaat dragen. Maar ja: die afwas moet gedaan, die onderbroek gewassen, je haar wil je liefst nog kunnen doorkammen, en na een dag intensief bezig zijn is een frisse spoelbeurt ook wel lekker. Het is dus slim om producten mee te nemen die meerdere functies hebben. Met twee stukken Werfzeep kun je de hele vakantie vooruit:
Schoonmaakzeep: de alleskunner op vakantie. Haal je borstel of spons direct over de zeep voor de afwas, ook van vieze pannen. Rasp wat zeep in een teiltje warm water voor een handwasje. Wrijf de zeep over vlekken in je kleding en was ze daarna uit, droog je kledingstuk in de zon, en weg vlek. Ook ongelukjes in je tent zijn met een nat doekje met Werfzeep, gevolg door een doekje met schoon water, zo opgelost.
Kruidenshampoo: allereerst natuurlijk een shampoo bar. Maar daarnaast ook een milde, huidvriendelijke douchezeep. De geur is lekker fris en onder andere door het calendula-extract is de zeep zacht voor iedere huid, ook de gevoelige. Aan één blok zeep heb je dus de hele vakantie genoeg om je haar, gezicht en lijf schoon te houden.
Ga jij deze vakantie (wild)kamperen? Wat vind je van onze tips, en heb je zelf nog tips om milieuvriendelijk te kamperen? We horen het graag in de comments hieronder…en we wensen je natuurlijk een heerlijke vakantie!
Geef een reactie