Ubani en Yanayizeep voor drie musea!

Geplaatst op

Geplaatst in

Een tijd geleden kregen we een interessante vraag van Birgit Tijdink, onze contactpersoon bij het Afrika Museum. Ze had de Burgers’ Zoo zeep geprobeerd en vond die zo lekker, dat ze ook graag met ons wilde samenwerken. In deze blog: hoe één mailtje leidde tot twee bijzondere zepen voor drie musea!

Werfzeep Yanayi en Ubani sample zepen voor het Afrika MuseumHet is altijd leuk om samen te werken met partners die iets bijzonders toevoegen. Door een aparte invalshoek, of letterlijk door een ingrediënt. Bijvoorbeeld de eerder genoemde Burgers’ Zoo zeep met kaneelblad uit de Bush, en onze nieuwe rozenbottelzeep met bottelmoes uit De Rozenbotteltuin. We vonden het dan ook heel leuk om mail te krijgen vanuit het Afrika Museum, want dat vroeg om een andere invalshoek met Afrikaanse invloeden.

Hiernaast zie je de samplezepen die de uiteindelijke receptuur haalden: lichte frisse Yanayizeep en aardse, grijze Ubanizeep.

Nog terwijl we aan het experimenteren waren, kregen we opnieuw mail. Het Tropenmuseum en het Museum Volkenkunde wilden ook graag aanhaken. Dat betekent dat we de zeep nu maken voor de museumwinkels van alledrie deze musea!

 

Werfzeep yanayi zeep met cacaoboters
De basis van de Yanayizeep.

Hierboven zie je het begin van de Yanayizeep. Een belangrijk ingrediënt is  de geurige food grade, biologische cacaoboter uit West-Afrika. Voor de rest is Yanayi een frisse zeep, met citroen-, sinaasappel- en citroengrasolie. Geïnspireerd op het Zuiden van Afrika, waar citrusgewassen floreren en een belangrijk exportproduct zijn. Ook verwerkten we kamferolie uit Madagaskar in de zeep. Dit alles levert een opwekkende, verfrissende zeep op. De naam Yanayi betekent zoveel als ‘natuur’ in het Hausa, een taal die gesproken wordt in grote delen van West-Afrika.

Werfzeep Ubanizeep voor het Tropenmuseum Afrikamusum en Museum Volkenkunde
Ubanizeep in wording, met wierook en geactiveerde houtskool.
​Voor de Ubanizeep gebruikten we naast karitéboter uit West-Afrika en atlascederolie uit, jawel, het Atlasgebergte, ook wierookolie uit Oost-Afrika. Landen als Ethiopië en Somalië horen bij de zogenaamde ‘gum belt’, omdat hier veel waardevolle bomen groeien waarvan de gomhars wordt geoogst om onder andere wierook van te maken. ‘Frankincense’ of olibanum is één van de belangrijkste soorten wierook, afkomstig van de boom Boswellia serrata. Onze etherische wierrookolie komt ook uit Somalië.
Ubanizeep in de droogkast: de zeep rijpt nog zes weken na voor het naar het museum vertrekt!
In de droogkast: na een aantal weken zijn de zepen uitgerijpt en klaar om verpakt te worden.
En het resultaat: een donkere, aardse zeep die diep naar wierook geurt. De naam komt hier ook vandaan: Ubani betekent ‘parfum’ of ‘wierook’ in het Swahili. Birgit vertelde dat het een mannelijk woord is, en dat ze de twee namen om die reden had gekozen: het stoere mannelijke Ubani tegenover het vrouwelijke, lichte Yanayi. Het duo vult elkaar supermooi aan: in geur, kleur en dus in naam!
Werfzeep_Afrikamuseum-Ubanizeep
Studio Vrijdag ontwierp de prachtige wikkels, die helemaal passen bij het verhaal achter de twee zepen. We zijn er ontzettend trots op.
Wil je de Yanayi- of de Ubanizeep zelf proberen? Breng dan een bezoekje aan het Afrika Museum nabij Nijmegen, het Tropenmuseum in Amsterdam of Museum Volkenkunde in Leiden, want daar zijn ze exclusief te koop!